用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 新會商會港青基信學校 有關學校課程
樓主: raphael2009
go

有關學校課程 [複製鏈接]

謝謝你,收先再諗

另外想問銀行自動轉限額見到學校係打左Unlimited, 你地是否都不設限?

巴士 發表於 20-7-2 16:29
另外想問銀行自動轉限額見到學校係打左Unlimited, 你地是否都不設限?

pm 你!

9月1將至, 但仍未收到開學通知, 好似有點兒戲, 我大仔學校已經通知咗, 網上學習細節, 開學需知, 這間學校仍未有任何消息, 上次交完留位費至現在, 什麼通知信件也沒有

放心,校長已經在暑假send 了好幾個email 比舊家長,校長好像暑假完全沒有放過假去處理新學年教學, 又不停聽取家長意見! 老師應該下星期開會先會finalise schedule, 其實一到開學老師就會好勤力,我哋email 都多數即日回覆,習作又會好勤力批改,比好多comments, 好多時一早7-8am, 學生已經在自己mail box收到當天不同老師teaching material and instruction, 然後開始當天學習,好充實!

另外我估插班可能有少少不同,因為小一已經在6-7 月zoom開了會,講了預備事項!然後開學有parent's evening介紹老師,課程,其他事項!

回覆樓主:

兩位小朋友最好每人有一部電腦,因為每天都要用,到時可能兩個同時zoom, 又可以方便同老師互動及隨時問老師功課!

唔該晒你的回覆, 你真係幫了我不少, 謝謝你, 請問上Zoom是否好似平時上堂時間一樣, 上半日, 定還是全日?

回覆樓主:

不用客氣呀!~

之前是一星期google meet 幾次,大約一小畤,早上下午都試過,其他tasks比較flexible可以按自己時間完成,有部份不是即日交,Maths有不同程度worksheets, 我小朋友每日早上吃完早餐,自己check mailbox , 然後按instructions 去做, 有不明白地方自己online問老師,功課完成后自己online交or upload交,一直去到中午食lunch ,休息一小時,然後再繼續!有時可以半日已經完成就下午可以休息!每位小朋友schedule可以不一樣,有同學可能夜晚先做當日功課,沒問題的!

希望以上幫到你!

其實學校一路有調較課程,新學年未必完全一樣!

謝謝回覆
‹ 上一主題|下一主題