用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 新會商會港青基信學校 有關學校課程
樓主: raphael2009
go

有關學校課程 [複製鏈接]

我知佢同CKY係有不同, 所以當年小一佢入不到我都冇寫信扣門, 因為我知佢學習發展比哥哥慢, CKY不適合佢, 而CKY我覺得在選擇學生上很有方法, 選得你, 大部份都合適入讀,加上當年大抽獎又抽到第一志願, 所以比佢讀, 但越讀越覺得佢讀得冇心機, 傳統學校唔岩佢, 所以今年想同佢轉校, 國際學校學校太貴, 無意中比我找到這間學校, 覺得幾適合

回覆 ol_bb 的帖子

即係要分兩次IN? 定係一日IN晒呢?

回覆樓主:

CS 係會讓學生跟自己步伐走。老師大部份都有耐性,現任校長 Mr. Moore 非常有愛心、親民、盡責。
希望你小朋友插班成功。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 20-6-1 21:20
呢度來來去去都係得我地幾個中堅份子,學校就吾多宣傳,得每年一度香港國際學校展擺下 booth.
作為第一屆 ...

多得你幾年前申請forum, 讓大家可以有機會交流!

巴士 發表於 20-6-2 10:22
我知佢同CKY係有不同, 所以當年小一佢入不到我都冇寫信扣門, 因為我知佢學習發展比哥哥慢, CKY不適合佢, 而 ...

其實學校都有同學仔哥哥/姐姐讀CKY或其他IB school,原因就係一位適合IB, 一位不適合,IB school 去到高中,你會見到有一批轉校讀其他學制(A level, AP)或去外國讀A level/AP, 每種學制都有其課程特點,適合不同性格小朋友!

巴士 發表於 20-6-2 10:25

即係要分兩次IN? 定係一日IN晒呢?

應該分兩日,建議可以收到interview 通知後再問清楚!

謝謝兩位, 我都希望插班成功

ol_bb 發表於 20-6-3 04:41

其實學校都有同學仔哥哥/姐姐讀CKY或其他IB school,原因就係 ...
其實我都唔知IB是否適合啊仔, 真係要讀上去先知, 考IB一點都唔易, 反而我覺得AP不錯, , 但近年好多人擁去讀IB, 可能對DSE冇信心, 我選CKY不是因為他有IB, 而係覺得呢間學校適合佢, 唔想他太大壓力, 事實上到目前為止我都冇後悔當初的選擇, 亦看到本地教育有好多地方真係做得唔好, 教材同師資比起私校真係有一段距離, 香港教育如不改革, 真係會失去競爭力,但奈何在香港要選非主流學校要比錢, 想要突圍唔容易

巴士 發表於 20-6-3 11:57
其實我都唔知IB是否適合啊仔, 真係要讀上去先知, 考IB一點都唔易, 反而我覺得AP不錯, , 但近年好多 ...

呢度大部份家長傳統學校長大,或者有小朋友曾經讀傳統學校,所以完全明白傳統學校不足,大家現在都是希望能力之內給小孩最好的!

祝福弟弟也可以跟哥哥一樣搵到合適學校!

ol_bb 發表於 20-6-3 04:27
多得你幾年前申請forum, 讓大家可以有機會交流!
客氣!客氣!你囝囝畢業後,唔知仲有冇家長繼續經營呢度?
我地答得幾多得幾多。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 20-6-3 19:53
客氣!客氣!你囝囝畢業後,唔知仲有冇家長繼續經營呢度?
我地答得幾多得幾多。
...

畢業後也可繼續,沒關係的!
不過多啲人會熱鬧啲!

如有好消息一定上來通知大家, 下星期IN, 希望順順利利

巴士 發表於 20-6-5 09:37
如有好消息一定上來通知大家, 下星期IN, 希望順順利利

等你好消息!

另外想了解一下停課期間在學習上, 學校有什麼措施, 有冇網上學習Zoom之類?

巴士 發表於 20-6-8 10:25
另外想了解一下停課期間在學習上, 學校有什麼措施, 有冇網上學習Zoom之類?

有呀!Zoom、google classroom、google meet、video、拍片、寫作、計數、默書、做運動!由早上忙到下午,非常充實!

咁就好啦, 唔該晒

巴士 發表於 20-6-9 10:25

咁就好啦, 唔該晒

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=626364841283553&id=183237342262974

睇下報導

可以講多少少關於網上課,老師收到功課後會批改功課(通常即日批改)然後會有詳細feedback.
如果有唔明白地方學生或家長可以隨時google classroom 留言或email給老師!老師有時半夜都會回覆emails、好勤力!

上星期四IN完啦, IN左兩個幾鐘, 真係估唔到IN咁耐, 除了筆試還有口試, Y4最多人IN, 目測有40-50人, 見到有外籍人士, 但唔多, 主要係南亞裔 有6-7個, 見到有一個金頭髮的男仔, 其實在班入面外籍人士佔的比例有幾多?

在整個Interview上有少許感受, 不是惡意, 而係在外人和不認識呢間學校來看, 覺得呢間學校安排上有改善空間, 在兩個多小時的等待過程沒有任何老師告訴你究竟要IN幾耐, 在等了差不多一個小時我問坐在長枱的老師, 他們要IN幾耐, 老師答約一小時, 點知我在禮堂坐了兩個半小時, 學校只係重覆又重覆的播住一條片, 而途中沒有人講解又或者介紹學校, 家長仲要面向街方向, 跟本不是面向播片方向, 有點兒, 唔知做乜的感覺, 看得到學校在安排上及行政上較為幼嫩, 扣了不少印象分

學校每年有辦簡介會及參觀學校(通常6月/9月),不過今年應該因為疫情而取消!其實我去過其他國際學校或直私做法也差不多:課程主要在簡介會或school visit 講解,而interview 時在會在禮堂, 課室,操場等候或離校回來接小朋友!有小部份學校會等候期間重覆播片,大部分只是等,不過我都記得有一間在港島東學校會在小一interview等候其間全程有校長講解!學校做法其實好値得參考,譲沒有去過簡介會家長多了解課程!

至於interview 時間,我都覺得要改善,或者要預先告訴家長interview最長會幾耐,讓家長有心理準備!

關於student composition, 每班二十五人大約有幾位non-chinese, 有日本人,韓國人,印度人,或英美同學!  如果講多歐美外藉生學校,全港應該得兩至三間IS較多!連人數較多既英基或茘枝角CAIS都九成幾學生是香港或亞洲面孔學生!而香港學生好多有hold foreign passports, 所以IS會count 入外簎生計!
‹ 上一主題|下一主題