用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解會有人問乜野係[三私二直]¿?
樓主: losoco
go

點解會有人問乜野係[三私二直]¿?   [複製鏈接]

velma 發表於 20-5-9 10:23
但呢幾間仲要唔洗級10 內
2-30 都仲有chance 入神校
級4-60 仲可以B1 喎

睇下你指邊d神啦,SPCC DGS 級10過後要d運氣+技能啦....

之後都有post講咗,b1率係高.... 我地個年級80都係b1.... 呢個名次係其他學校好大機會b3了。

interview 發表於 20-5-9 10:32
有直屬中學,真係唔可以太揚。二面時大家前後腳用不同理由早退。家長唔會討論,你講得對,係同學間 ...

DGS 2面同一學校一齊十幾人, 好難唔知對手係邊個呢

回覆 velma 的帖子

唔會,有直中既,唔係好多會報spcc同dgs,除非級頭,所以黎黎去去都係個位數面試。

有10幾人既,大多係樓主所提既學生,因為搏左或努力左咁多年,俾左咁多年學費,大部分都係為呢一刻。

gigayan 發表於 20-5-9 10:36
睇下你指邊d神啦,SPCC DGS 級10過後要d運氣+技能啦....

之後都有post講咗,b1率係高.... 我地個年級80 ...

咁就一定啦!打足6年嘅木人巷,出到來點到有兩下身手嘅。考全級80至100仍然有機會係band 1

fefemom 發表於 20-5-9 09:44
其實「不可報其他官、津學校自行,成功與否都失去直升龍校學位」是不是只針對資助學校一條龍?
直私「一條 ...

據FAQ 參加SSPA就放棄龍位

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Updated%2520FAQ_SSPA1820Sept_TC_March%25202020.pdf

「一條龍」學校

(2) 問 「一條龍」學校的升中安排是怎樣的?

答「一條龍」學校的小六學生可以選擇直接升讀其連繫中學。若學生申請參加派位中學的自行分配學位或不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學(非參加派位直資中學)的中一學位(無論錄取否),或參加統一派位,他們便不能保留直升連繫中學的權利。

Poyau 發表於 20-5-9 11:21

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-sys ...

所以一條龍升中只可去博直私,否則要放棄升龍中,入可入返政府條隊

PTL_L 發表於 20-5-9 11:05

唔會,有直中既,唔係好多會報spcc同dgs,除非級頭,所以黎黎去去都係個位數面試。 ...

反而有直屬中學, 叻叻地嘅只會報spcc同dgs,  如果同level嘅中學轉嚟玩咩
即係協小冇理由轉去GH㗎嘛
反而聖心私小呢D會周圍走

聖心私玩法有少少唔同,同有直中的學校一樣,級頭一定試,因為想挑戰自己,無可口非。另一方面,聖私同聖津要爭入同一聖心書院,學位有限,咁唔肯定下,點會唔試其他呢?我識人就係聖私走去spcs.

Poyau 發表於 20-5-9 11:21

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-sys ...

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

EDB list of 一條龍學校

以上名單的結龍學校均屬資助中學和小學。有關直資和私立學校「一條龍」辦學的具體安排,家長須直接向個別有關的直資或私立學校查詢。

有一條龍呈分直資派自行表給學生,而學生亦可報其直資中學。

interview 發表於 20-5-9 10:32
有直屬中學,真係唔可以太揚。二面時大家前後腳用不同理由早退。家長唔會討論,你講得對,係同學間 ...

當年係打算11:00話病咗早走,好彩無做,一去到原來已經坐咗2組人係到。仲小朋友話其中一個同學爸爸怒啤咗佢好耐,佢有啲怕咗佢~~~

PTL_L 發表於 20-5-9 11:06

有10幾人既,大多係樓主所提既學生,因為搏左或努力左咁多年,俾左咁多年學費,大部分 ...

我小朋友幾位好友,完全無考外校,一心原校直上,非常級頭人仕,去到宜家高中,仲係係中學非常強勁,我哋對佢哋考DSE都有啲期望。所以,非常級頭唔一定要去搶E神演唱會飛,先至係識音樂嘅~~~

mcl203 發表於 20-5-9 13:30
我小朋友幾位好友,完全無考外校,一心原校直上,非常級頭人仕,去到宜家高中,仲係係中學非常強勁,我哋 ...

咁我囡當年都有2 個級尖端嘅忠誠女子
而家喺中學都仲喺尖端
每人所追求嘅嘢唔同
我唔會覺得唔聽Eason 就唔識音樂
可能鍾意李克勤呢
每人都係獨立個體嚟嘛

fefemom 發表於 20-5-9 11:45

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/a ...

直資學校可決定如何收生
學生放棄升龍中權利 學校可照收
最終可否自行又保龍位由各校決定

例如 播道要放棄龍位才可參加SSPA?

http://www.evangel.edu.hk/ecube/index.php?option=com_attachments&task=download&id=6150

Promotion to our Secondary  School

To realize the spirit of through-train education, our school commits to promoting all our primary students to our secondary school.  At the beginning of each school year, the school will send a confirmation letter to all parents of P.6 students.  For those who sign the confirmation letter, the school will reserve a place for their children in Secondary One of our school.  However their children will not be able to participate in the Secondary  School Places Allocation.

PTL_L 發表於 20-5-9 11:42

聖心私玩法有少少唔同,同有直中的學校一樣,級頭一定試,因為想挑戰自己,無可口非。 ...

我諗主要取決於直屬中學嘅level
spcs如果級十幾二十, 可能安安份份直上算lu
聖私級頭, 應該唔甘心咩都唔試

香港區真係唔多熟
不過九龍區3私1直間間都冇直屬
4 間夾埋幾百人
周圍試而成功嘅% 又真係吸睛
多人討論都好正常

velma 發表於 20-5-9 14:17
我諗主要取決於直屬中學嘅level
spcs如果級十幾二十, 可能安安份份直上算lu
聖私級頭, 應該唔甘心咩都 ...

SPCS級前,如級10-20,絕對係有外闖能力,成績亦係非常有競爭力。問題係,佢哋想唔想轉,和,有無機會轉~~~

mcl203 發表於 20-5-9 14:43
SPCS級前,如級10-20,絕對係有外闖能力,成績亦係非常有競爭力。問題係,佢哋想唔想轉,和,有無機會轉~ ...

因為目標少呀
如果同spcs同level嘅中學就唔轉會啦
所以其實得2 間選擇
而呢2間, 如果級十幾二十覺得機會一般
又未必想試
你知女仔㗎啦
試咗唔得比同學仔知又驚比人唱
所以最後會同阿媽講唔想走
多數只有級頭去試

velma 發表於 20-5-9 14:47

所以我咪指出,人哋低調啫,年年都有穩定人數去入某中學。至於另一間,似乎,女校生偏向讀女校,去報考男女校嘅可能仲少啲~~~

至於級幾先會去試,高年級啲學生自然識睇師姊去向,又未必只會級頭先去試嘅~~~

mcl203 發表於 20-5-9 14:52
所以我咪指出,人哋低調啫,年年都有穩定人數去入某中學。至於另一間,似乎,女校生偏向讀女校,去報考男 ...

係, 一隻手數得哂

mcl203 發表於 20-5-9 14:52

所以我咪指出,人哋低調啫,年年都有穩定人數去入某中學。至 ...

著格仔裙又好難叫她們著旗袍
男女校應該更少人考,除非好想讀醫之類
加上,pth 都是一個問題,如果不是一路keep 住自己操,interview會差d

‹ 上一主題|下一主題