用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解會有人問乜野係[三私二直]¿?
樓主: losoco
go

點解會有人問乜野係[三私二直]¿?   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-5-8 10:31
中一與小學的操練有關。DSE嘛,與小學的操練關係較細。甚至相反……

其實小學我覺得操練係有效既主要係數學,objective 係操accurate 同speed的話.呢樣野都同dse都其實有關係。

velma 發表於 20-5-8 09:13
救恩d 學生其實好有實力

救恩轉校長後無公布升中每校人數
不過2019年26間中15間(57%)屬B1
以往最多人升讀聯繫中學滙基KE

2019年升中概況
https://www.kauyan.edu.hk/primary/our_student/升中概況/

B1 15 (57.69%)
B2A-1C 3 (11.54%)
B2/NR 8 (30.77%)
本地: 26間 (100.00%)

B1* 直資 7
SPCC / SPC / 協恩
滙基KE / 港同 / SSC / 優才

B1* 官津 8
LSC / SJC / 英皇 / 港華
MSS / SSGC / YWGS
高主教

B2A-1C* 3
直資: 播道 / 李國寶 / 中華基金

B2* 4
直資: 基崇 / 培中 / 啟思
官津: 劉永生

NR 4
直資: 聖道迦南 / 漢華
官津: 培德 / 聖士提反堂

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

小鹿揀學校 發表於 20-5-8 10:40
過猶不及.......過咗龍嘅, 始終要還返出嚟.....
好多時候就係個“適度”,好難掌握。不過小學階段,情願唔操或者少操,都千萬不要過咗龍。

以前我在另一帖提過
喇沙高中所謂精英班中
來自喇沙小學和其他小學約是一半半
而其他小學當中,不同的小學也有,並無任何小學明顯跑出突圍
我覺得純考試成績計,是有能者居之,小學背景並不重要

英雄莫問出處,有麝自然香
不過三私二直確是較能送弟子上到華山論劍
至於能否成為武林盟主,就要看自己的修為和造化了

然而,評價一個學生,考試成績並不是唯一參數
相信各中學偏愛收某些小學的畢業生,總有其原因
我是護書簿

以前我在另一帖提過
喇沙高中所謂精英班中
而其他小學當中,不同的小學也有,並無任何小學明顯跑出突圍
我覺得純考試成績計,是有能者居之,小學背景並不重要

英雄莫問出處,有麝自然香
不過三私二直確是較能送弟子上到華山論劍
至於能否成為武林盟主,就要看自己的修為和造化了

然而,評價一個學生,考試成績並不是唯一參數
相信各中學偏愛收某些小學的畢業生,總有其原因
我是護書簿

Sheep06 發表於 20-5-8 10:34
當然大家都是說這幾間入神校的比率可能比較高,都只是一張入場券,但升上中學,漫漫長路,各人發展都不同。 ...

睇戲睇全套!神校歷史悠久,公開試成績優異,邊個狀元邊間小學來?肯定一清二楚,往後越收越多,正常過正常!
所以六年長路结果如何?校方肯定知「貨源」何處尋!

醒目開學勳章 貢獻勳章

babieblue 發表於 20-5-7 17:19
唔知有冇人分享吓港島的Paul Boy / Paul Convent 小學大約有幾多升去其他中學?
...
我知嘅係,paul convent 係幾乎收哂第一round 唔收,waiting 都仲會再收
waiting 嘅,可能會有1B, 1C/2A直資offer  

恐龍家

princesscupcake 發表於 20-5-8 03:16
SPCS 小學 School Report 不公開

school report 應該是中學的產物

不過convent 多數是升中學部啦,三兩個會轉高d,不是太多人外闖。想走也有能力的更多一早插班走了

interview 發表於 20-5-8 12:35

不過convent 多數是升中學部啦,三兩個會轉高d,不是太多人外闖。想走也 ...

有㗎,好似去某一間都有穩定人數,但佢係坊間又唔入大戶咁啫~~~

losoco 發表於 20-5-8 11:21
以前我在另一帖提過
喇沙高中所謂精英班中

量同神,係咪兩個概念嚟㗎?~~~

mcl203 發表於 20-5-8 12:48
有㗎,好似去某一間都有穩定人數,但佢係坊間又唔入大戶咁啫~~~
...

考其他中學的人唔多

interview 發表於 20-5-8 12:58
考其他中學的人唔多

唔考就不是神了,唔叻囉~~~

interview 發表於 20-5-8 12:35

不過convent 多數是升中學部啦,三兩個會轉高d,不是太多人外闖。想走也 ...

呢間d 囡對中學部忠誠度幾高
p. 6 會出去考其他中學嘅囡兩隻手應該數得哂

mcl203 發表於 20-5-8 13:03
唔考就不是神了,唔叻囉~~~

相信好多都有考,只係考吾到啫。

princesscupcake 發表於 20-5-8 13:14
相信好多都有考,只係考吾到啫。

你咁肯定?~~~

velma 發表於 20-5-8 13:11
呢間d 囡對中學部忠誠度幾高
p. 6 會出去考其他中學嘅囡兩隻手應該數得哂
...

正是。就算每班頭三名,都未必會出去考,可能是體藝人去碰運氣仲多d

interview 發表於 20-5-8 13:17
正是。就算每班頭三名,都未必會出去考,可能是體藝人去碰運氣仲多d
...

我小朋友嘅朋友仔,正正當年就係留校升中,級頭嚟㗎~~~

interview 發表於 20-5-8 13:17
...

點解你覺得叻嗰班唔會出去考呢?

mcl203 發表於 20-5-8 12:57
量同神,係咪兩個概念嚟㗎?~~~
點解係都去篤爆尼……留一塊佈遮瑕
‹ 上一主題|下一主題