用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學習phonics經驗分享 - Alphablocks
樓主: hamstar
go

學習phonics經驗分享 - Alphablocks [複製鏈接]

hamstar 發表於 20-6-18 19:36
運用英語做喜歡的事,也許能令學習語言更有效。
謝謝你得分享, 你很有耐性!

由細到大我都有同兩個女伴讀中文同英文書, 但不是每天的習慣. 學校有教 phonics, 所以無特別起屋企加強. 大女六歲, 喜歡看中文故事書, 自己讀到7-8成有成功感, 依家都想她培養到讀英文書的興趣. 細女4.5歲, 因為比較坐峿定, 講故仔都係圖畫吸引先聽. 而用blending 讀書裡的句子她們還是不太掌握到, 像 usborne very first reading book 1 大女讀到, 到 book 2 已經有點吃力, 所以猶疑緊係咪要出去外補...
至於興趣, 之前有跳舞班是英文老師, 我大女(果時是4歲半)係怕到唔想上堂. 過了很多個月先適應. 全屋得我一個講英文, 每日放工得2-3個鐘, 簡單英文她們溝通明白, 但只限我一個.

昨晚有俾她們看youtube 的 alphablocks, 先知學校都有播, 但youtube果d我覺得好似好快, 我大人有 d 都跟唔上, 應該會淘套來試下, 等大人都可以學埋一份.

omoinoyukue 發表於 20-6-19 12:15

由細到大我都有同兩個女伴讀中文同英文書, 但不是每天的習慣. 學校有教 phonic ...

由細到大都有伴讀中英文書已經好好! 如果大女自己睇到中文書六七成, 會唔會usborne first reading library d書內容對佢唔太吸引?

外補都可以試吓, 之前我都帶女去試堂, 不過試咗幾間都喊。 後來俾佢睇咗幾集Blippi , 再去試堂, 佢又ok唔再驚。 但唔知係因為大個咗唔驚, 老師問題, 定真係睇blippi有用。

不過video/dvd都唔好睇太多, 即使有用, 間中睇下就好了。

hamstar 發表於 20-6-19 15:48
由細到大都有伴讀中英文書已經好好! 如果大女自己睇到中文書六七成, 會唔會usborne first reading librar ...
講故事依家唔多讀 usborne, 講有趣Julia Donaldson d 書比較好, 都會pick up 到一些生字, 但唔可能自己讀一個句子因為有 d 字比較深.
看來我地的女都比較慢熱, 要花點心思先得.

hamstar 發表於 20-5-8 07:51
恭喜! 冇逐一對照過, 感覺youtube應該都齊的, 只是重新包裝過, 把不同集數重新剪輯組合。但我初初唔熟 ...

請問你買淘寶套DVD總數是否共91集?thx

bbpo 發表於 20-7-5 00:04
請問你買淘寶套DVD總數是否共91集?thx

是的

hamstar 發表於 20-7-5 07:42
是的

thanks !是否集運?可以?

bbpo 發表於 20-7-5 22:43
thanks !是否集運?可以?

視乎店鋪安排,要問番返賣家運送情況

hamstar 發表於 20-7-6 07:46
視乎店鋪安排,要問番返賣家運送情況

好,謝謝你

hamstar 發表於 20-6-19 15:48
由細到大都有伴讀中英文書已經好好! 如果大女自己睇到中文書六七成, 會唔會usborne first reading librar ...
我老公淘了電子版, 連 numberblocks 都要埋, 小朋友很喜歡, 我老公都學埋一份.
K3 果個上了一個多月學, 學校同她溫習phonics, 最近看返 Usborne 第一個 series, very surprised she read the title with pride and seems not reluctant to read with me.

看其他家長都有講ORT, 當開學無期, 都係時候買返套俾三個小朋友讀下.

omoinoyukue 發表於 20-6-19 12:15

由細到大我都有同兩個女伴讀中文同英文書, 但不是每天的習慣. 學校有教 phonic ...

謝謝你的分享!請問alphablocks YouTube 和淘寶係咪不同的?淘寶易明d? 有系統和慢d?

smilesmilefan 發表於 20-7-29 14:55
謝謝你的分享!請問alphablocks YouTube 和淘寶係咪不同的?淘寶易明d? 有系統和慢d?
...
其實d 片內容是差不多的, 不過 d episodes 齊同個順序有點唔同. 我覺得易點 navigate.
youtube 我無研究過點work, 之前係求其噤個一個鐘spelling 覺得播得快

omoinoyukue 發表於 20-7-29 16:44
其實d 片內容是差不多的, 不過 d episodes 齊同個順序有點唔同. 我覺得易點 navigate.
youtube 我無研究過 ...

明白,等我買返套試
我小朋友剛滿三歲,識A-Z大小楷的發音,未接觸過phonics ,用咗兩年有聲書聽故事
除了DVD, 有冇一些實體教材配合去教更好,有沒有介紹?

omoinoyukue 發表於 20-7-29 10:14
我老公淘了電子版, 連 numberblocks 都要埋, 小朋友很喜歡, 我老公都學埋一份.
K3 果個上了一個多 ...

小朋友鍾意就好啦! 我老公都好鍾意睇alphablocks,仲成日哼d歌 ....

ort值得買, 我囡超鍾意, 日日都睇。

除咗alphablocks, 最近發現 youtube的easy phonics幾好, 佢係真人教, 每集10分鐘, 其實就係不斷做練習,雖然節奏有d 快, 但睇完幾個月alphablocks再睇easy phonics, 因為已經有基礎, 所以跟到, 可鞏固所學。比起初學者, easy phonics比較啱有phonics基礎的小朋友當做練習咁睇。 不妨試試。

hamstar 發表於 20-5-6 17:13

每個小朋友的學習方式有異,有些真是不喜歡看 Alphablocks, 但 ...

謝謝你介紹之前介紹Alphablocks , 我仔好喜歡,睇了4個月,A-Z 發音都記得,但就未識併CVC, 我自己唔識併音, 應該點幫到佢去學併音呢?

smilesmilefan 發表於 20-11-29 11:54
謝謝你介紹之前介紹Alphablocks , 我仔好喜歡,睇了4個月,A-Z 發音都記得,但就未識併CVC, 我自己唔識併 ...

我都係同你遇到同一個問題,而且我每次叫我女試拼出黎,佢好抗拒。

回覆樓主:

除左Alphablocks, 我都推薦numberblocks. 琴日丫女睇左4集,學識左最簡單加數。丫女未夠4歲。

smilesmilefan 發表於 20-11-29 11:54
謝謝你介紹之前介紹Alphablocks , 我仔好喜歡,睇了4個月,A-Z 發音都記得,但就未識併CVC, 我自己唔識併 ...

我自己本身都唔識併音, 係同個女一齊睇alphablocks學。 佢係睇睇下就識拼cvc. 睇alphablocks只係輔助, 要同時伴讀。 ccvc或者再進階的phonics rules,可能要自己出去上phonics班。

我就諗住慢慢黎, 唔想太多screen time,  睇在幾個月冇再睇 啦,反正學校有教phonics, 雖然好慢。如果而家出去外補戴口罩,效果可能麻麻, 因為學phonics 睇口形好重要, 又唔想上online,  所以冇出去上phonics,  伴讀為主, keep住睇就算啦, haha.

fibe0313 發表於 20-12-1 07:50
除左Alphablocks, 我都推薦numberblocks. 琴日丫女睇左4集,學識左最簡單加數。丫女未夠4歲。
...

本來我都想ga,  不過平時多數用繪本同玩遊戲引佢興趣,所以冇睇numberblocks lu~

回覆樓主:

Thanks for sharing! 不過我小朋友27個月, A-Z都未完全熟,要遲d先學phonics; 但想請教一下,ORT vs OST, 應該點揀?自問英文麻麻,用點讀版會唔會好d?

Chichiyin 發表於 20-12-10 17:44
Thanks for sharing! 不過我小朋友27個月, A-Z都未完全熟,要遲d先學phonics; 但想請教一下,ORT vs OST,  ...

一開始我只買了ort stage 1-2, 是二手的, 在2 歲半買但女不太喜歡, 也不喜歡我用英文伴讀, 佢default 我係講廣東話的。 後來知道ort有audio, 3歲開始, 一邊播音頻, 一邊和她看書, 她就很喜歡。 ort stage 1+,1, 2 的音頻都好似drama咁, 有background sound和音效, 有1+故事仲有兒歌, 所以當時有兩個月左右, 女是每晚聽二三十本, 我只幫她翻書,沒有解釋也不會問她或要她朗讀, 只想培養興趣。 stage 1+, 1, 2 有約120 本, 個兩三個月就每晚係咁loop.

點讀筆我女只在4 歲左右用過田叔叔, 麻麻地。

如果小朋友仲細,或許你可從audio入手, 我女1 歲幾就聽廣東話故事, 所以後來播ort audio佢就好接受, 唔一定照書播, 可以裸聽, ort,  magic school bus,  peppa pig 佢都鐘意聽。 聽講讀寫嘛, 次序上聽的input多d,應該都幫到其他。

btw,我唔肯定ost有冇audio,ort好似淘寶版先有audio.不過一開始唔洗買全套, 買一兩個stage試下先, 始終個個小朋友學習模式唔同。
‹ 上一主題|下一主題