用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 石門衍卓教育vs苗成長教室
go

石門衍卓教育vs苗成長教室

想報小一面試班,有無媽媽讀過哩2間

石門衍卓教育ok

苗成長 Michelle 老師有料到

pug902 發表於 20-5-6 14:24
苗成長 Michelle 老師有料到

網站話97%人會有直資私立offer

C831 發表於 20-5-6 14:34
網站話97%人會有直資私立offer

我遲左報,要排waiting list
Michelle 老師好資深,但留意番k2剛開學開始要上

pug902 發表於 20-5-6 14:38
我遲左報,要排waiting list
Michelle 老師好資深,但留意番k2剛開學開始要上
...

知吳知係吳係真係97%人有直資私小offer ?

C831 發表於 20-5-6 15:51
知吳知係吳係真係97%人有直資私小offer ?

其實有D直私好容易考到

lcyesther 發表於 20-5-6 16:17
其實有D直私好容易考到

例如音小因為派好多offer
所以相信97%都真係唔難achieve, 好難用呢個%釐定優劣

苗成長勁差lorr~
行政處理又差
我明明報佐面試班總監老師
補堂只可以補普通Miss堂
(價錢都唔同)

停課安排又差
復人又慢
上堂內容空泛
唔會引導及教導小朋友方法和技巧。

回覆樓主:

我囡無試面試班,上左石門二期既靛藍孩子既叩門班,好唔好我覺得好難講,至少覺得老師好有耐性,亦樂耐心教。
幸運地,我囡叩門都唔少offer架。

pinki_mami 發表於 20-8-10 12:42
苗成長勁差lorr~
行政處理又差

我小朋友都係infinity既恆常班學生,停課期間的安排一直都好順暢,至於Michelle 老師既補堂安排,我就唔清楚

Admin WhatsApp 雖然唔係即時回覆,但都好快就回應,安排得幾好

我小朋友已經上左8個月,各方面一直都有進步,唔覺得內容空泛

感覺苗成長比較適合target英華的男孩,因為d materials感覺多國旗呀、港鐵站之類的常識,我自己兩個女,其中一個女上過苗一期後覺得老師不錯,但內容不夠tailor made,我target的學校他們不太重點cover,所以沒有繼續了,面試班感覺越能貼心貼身教自己的小朋友好一點,大centre要等佢開專班先可以重點去學,我覺得太遲了。

pinki_mami 發表於 20-8-10 12:42
苗成長勁差lorr~
行政處理又差
這個也是的,如果報了Michelle老師堂,但請假的補堂多數都由其他老師去補,我聽今年的K2家長分享,佢地停課期間冇上的十堂八堂,全部都不是Michelle補,所以如果執著這些安排,苗成長真的不太能滿足。

回覆 C831 的帖子

我都是看97%可以有直資offer 去報名的!真的一般,還好我派到心儀的學校!不要抱太大希望!

cheriedglau 發表於 20-8-11 16:25
這個也是的,如果報了Michelle老師堂,但請假的補堂多數都由其他老師去補,我聽今年的K2家長分享,佢地停課 ...

十分認同,我也是用家, 苗成長行政混亂, 停課期間沒有上堂,突然之間後課一星期要上三天,有冇可能一個五歲大嘅小朋友一星期上三天堂, 點樣吸收?? 我本身報 Michelle 老師的堂,價錢是貴很多,但補課期間安排不到,求其搵個老師給我, 奉勸大家唔好報依間公司,呃人

HappyMoster 發表於 20-8-13 23:06
十分認同,我也是用家, 苗成長行政混亂, 停課期間沒有上堂,突然之間後課一星期要上三天,有冇可能一個 ...
朋友的女上Zoom,被另外的總監老師(不是Michelle)話不是叫佢答但又出聲答了本身叫另外一位同學答的問題,但老師其實錯怪了那位小朋友,本來朋友也諗住不出聲算,但老師太惡咁鬧左好耐,朋友都忍不住出鏡同老師講,自己個女冇出過聲。老師又經常話小朋友的網絡不smooth, 講出來不要緊,但帶有嫌棄的態度其實小朋友會唔開心的,訊號收得差小朋友也不想,大家都知上zoom會有咁情況,但老師的說話態度太差了。

cheriedglau 發表於 20-8-15 14:11
朋友的女上Zoom,被另外的總監老師(不是Michelle)話不是叫佢答但又出聲答了本身叫另外一位同學答的問題, ...
我仔仔上衍卓,直接拒絕了上網課,因仔仔坐唔定。老師好好,見到有地學校改網上面試了,就安排時間打來做視像面試演示,一對一喔。又唔算堂費。等疫情過後,再去補堂面授。

個人感受,面試題不停變化,即使面試班有上堂,都要視乎小朋友當時狀態。面試班老師是否耐心,有愛心都好重要。學到野最重要,也許offer係其次。如果小朋友本身有進步,應該也會有適合學校收

cheriedglau 發表於 20-8-15 14:11
朋友的女上Zoom,被另外的總監老師(不是Michelle)話不是叫佢答但又出聲答了本身叫另外一位同學答的問題, ...

點算呀,我已經俾咗第一期面試班錢,四千幾蚊

回覆樓主:

其實坊間都有好多其他出名的面試班,如果不滿意就轉吧,無謂比錢買難受,而且面試班要講緣份,並不是其他人話好,你就會覺得好的。我小朋友上年好幸運地找到一間好夾的面試班,最後亦有好幾間一線直私offers, 所以我覺得如果唔啱讀就盡快轉吧。