用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門文件就咁用釘書機好定入FOLDER 好?
go

叩門文件就咁用釘書機好定入FOLDER 好? [複製鏈接]

7    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果學校無指定,可考慮簡單binder ,或用釘書釘就ok
無話邊樣好d,因為唔係睇外表,係睇內容,但千萬唔好响個binder搞花樣,好唔環保
恐龍家

回覆樓主:

通常釘完入folder可以 binder可免

就咁用釘書機釘,之後入公文袋親身交/ 寄去學校便可。利申:之前叩門2間學校成功的

pingulolo 發表於 20-5-7 04:45
就咁用釘書機釘,之後入公文袋親身交/ 寄去學校便可。利申:之前叩門2間學校成功的
...

請問係咪一次過袋晒所需文件,如叩門信、portfolio、相片等,之後成件擺低就可以?

IDS 發表於 20-5-13 10:27
請問係咪一次過袋晒所需文件,如叩門信、portfolio、相片等,之後成件擺低就可以?
...
多數學校都係就咁放低, 有D會比番一收條, 叩門資料你睇的.
Lois小煮意 Lois Kidchen

will_bluedream 發表於 20-5-13 11:01
多數學校都係就咁放低, 有D會比番一收條, 叩門資料你睇的.

謝謝回覆(emoji)(emoji)

IDS 發表於 20-5-13 10:27
...

做番個Index啦,有Page Reference易搵啲,可能有印象分㗎~~~

Portfo,cover page係好重要,要砌靚佢,第一個吸睛嘅頁面~~~

mcl203 發表於 20-5-13 14:23

做番個Index啦,有Page Reference易搵啲,可能有印象分㗎~ ...

請問cover page係咪通常會放一張小朋友相?

wc64 發表於 20-5-15 14:30
請問cover page係咪通常會放一張小朋友相?

我哋當年考慮點係要睇得舒服,簡潔,係一張紙已經可以令viewer 有晒初步印象。所以係cover page用有顏色紙,小朋友名,歲數,性別,Index,叫佢手寫自己名,睇佢字體,幾張縮細嘅相,做構圖,家庭相和佢ECA嘅相,viewer 可以一望心中有印象佢嘅背景~~~

mcl203 發表於 20-5-15 14:40
我哋當年考慮點係要睇得舒服,簡潔,係一張紙已經可以令viewer 有晒初步印象。所以係cover page用有顏色紙 ...

明白啦,現在要快d動工,簡潔為主,要執下先,感謝您!做份portfolio 真係一頭無緒,有您的分享就有d眉目,多謝。

wc64 發表於 20-5-15 15:02
明白啦,現在要快d動工,簡潔為主,要執下先,感謝您!做份portfolio 真係一頭無緒,有您的分享就有d眉目 ...

好多小學有限張數,所以一定要令viewer睇得舒服,要易refer到,不要期望佢有耐性睇~~~

呢個時間可以考慮影多啲靚相,去表現佢嘅性格和興趣~~~

我當年portfolio好簡潔, 用黃色A4紙(夠醒神), 4張雙面colour print用釘書機釘only(公文袋都冇入), 所以係冇hard copy相的, 一樣叩門成功!

回覆樓主:

播道「為保護環境,本校恕不接受膠製或紙製文件夾」

http://www.evangel.edu.hk/ecube/index.php/admission/admission-primary-school/6640-07-notice-of-2020-2021-application-for-admission-to-primary-one-school-opening-september-2020-2020-2021

2020-2021年度小一入學申請事宜(叩門)(二零二零年九月開學)

*如申請者於二零二零年五月或以前已經遞交2020-2021年度小一入學申請,便不用再次申請。

申請日期

遞交網上申請:二零二零年六月六日上午十時開始

遞交申請文件:於遞交網上申請後一星期內

入學申請程序

程序一:填寫及遞交網上申請

請瀏覽以下網頁:

www.evangel.edu.hk => Admission => P1 Admission => more => 2020-2021年度小一入學申請(叩門)(二零二零年九月開學)

程序二:遞交申請文件

於遞交網上小一入學申請後一星期內連同下列所需文件郵寄(請在信封上註明「申請2020-2021年度小一學位」)或親身到本校遞交入學申請,逾期或沒有遞交任何所需文件的申請將不會受理。

所需文件(為保護環境,本校恕不接受膠製或紙製文件夾。):

已簽署之「網上小一入學申請表」(請 閣下自行下載及列印附件之「網上小一入學申請表」);

K2及K3成績表副本;

課外活動、服務、獲獎記錄、推薦信(如有)。

程序三:面試

本校將按小一新生取錄的情況,致電已被甄選面試的申請者家長,以確定有關面試日期及時間。

回覆樓主

想問下呢,扣門文件有申請表,成績表,出世紙,申請信...等等,再加portfolio, 咁係應該全份釘好(一粒釘)?

我諗住跟返佢申請文件既次序...portfolio 咪會放到最後?

想問下portfolio 用普通影印紙colour print 定係出去搵人用靚紙質print?

回覆樓主:

如果學校限5張portfolio, 幼稚園獎比的得獎証書可以另外釘?

有D學校係寫明唔收FOLDER/CD呀之類, 想環保D..所以我都係用釘書機釘一分分再用黑色夾夾住比佢地...你太精美仲唔好
‹ 上一主題|下一主題