用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家姐+細佬,11/12/14校網好?
go

家姐+細佬,11/12/14校網好? [複製鏈接]

家姐三歲半,細佬剛滿兩歲,嚟緊打算搬返港島,灣仔、堅尼地城、西灣河都有睇啱,所以想睇吓邊個校網比較適合家姐細佬依個配搭⋯⋯
之前爬過吓post, 得到以下資訊,但D posts 可能都好幾年前,唔知近年情況如何:
11: 數一數二嘅好校網,但升中女仔選擇好過男仔。其實男仔係咪真係咁差?
12: 都係數一數二嘅好校網,軒小好似最啱一男一女組合。之前有前輩提過係天地網,但其實就算中寶校,係咪都唔會真係好差呢?
14: 幾好嘅校網,但都係天地網⋯⋯但其實除咗canossa係一線 , 其他係咪都唔太差呢?

感謝大家(emoji)(emoji)
   7    0    0    0

14學網我比較熟。
係比較平均,比較少人鍾意的兩間學校都有好多家長讚。

番禺會所華仁小學
香港嘉諾撒學校
滬江小學
北角循道學校
丹拿山循道學校
北角官立小學

都係好學校,所以係個好區~

Lois小煮意 Lois Kidchen

家住12網, 個女讀11網, 個仔讀14網

男仔避開11網

回覆樓主:

14網
華仁/嘉諾撒有直聯中學屬大熱
其他以滬江升B1%居首有4x%
另外有6間升B1%為3x%

有仔仔就肯定唔要 11。11 男仔可以揀嘅 St Jo、高主教、QC、TSK 得嗰幾個位,KC 公海位得 52 個,咁全個中西區肯定唔止 52 個 Band 1 仔仔掛?99 網偉倫都係中西區升中。小學乙一唔填大熱 Peter、女校,其他都唔包乙一中。所以要玩 11 網,請準備私小。

咁 12 網個 pool 好細學校,多直屬多聯繫,抽唔入直屬唔入聯繫,咁升中就頭痕啲。Band 1 就當然打橫黎玩都得,Band 2 仔仔可以揀嘅 Band 2 校應該係得 TKP、金文泰,但亦因為個 pool 細,絕對有可能偷雞入到 Band 1。TKP 應該係只有 2 班英文班,金文泰幾丁位,全中中。女仔 Band 2 就有何東,一樣都係 2 班英文班。小學乙一大部份都搏 4 直屬 2 聯繫。如果冇私小又「怕死」,可以乙一寶血,相信暫時都仍然能夠乙一全收。寶血 19 年升 Band 1 就 37% 左右,因為灣仔算係利升中關係,所以佢係香港二線小學裏面升中比較理想嘅學校。如果要抽嗰幾間直屬聯繫,請考私小。冇就可以乙一寶血收工。

14 網各有支持者,非直屬/聯繫嘅學校升中表現都比較平均。嘉諾撒(CPS)就男女校但男仔數目少啲,但如果家姐抽到而你又願意畀細佬讀呢間,咁就可以收工。CPS 升中就當然不錯,始終有聯繫。由於升中業績係男女一齊,所以男仔實際升中情況就要等用家分享。咁目前睇到男仔都考到灣仔 St Jo、男拔。根據 15 年用家分享,頭 15 名,有 4 名都係男仔。咁睇,男仔都冇因為女仔而成績被比下去。如果冇私小又「怕死」,咁乙一北官(記得係北官,唔係 12 網間雲官)、炮米、北循都應該安全。北官升中 33%,炮米冇列出實際數據但估計都係 33% 呢個位,北循只列校名,但根據「學校有人跨區 Band 1/考到 Band 1 直私通常都唔升中好差」呢個想法,北循有人入女拔,但得一個,咁估計升中方面應該冇前兩間咁好但未必差。東區男仔升中就比中西區好但都係有少少學位短缺,但 Band 2 都有唔少選擇。除左金文泰,仲有衞理、劉永生、顯理。衞理係 Band 1 保險線,Band 2 大熱,因為佢有 4 個英文班。劉永生 2 個英文班,高中數學、BAFS、理科都係有英文組。顯理一個英文班。東區仍有其他 Band 2 例如寶血(女)、慈幼(男)、小西灣福建、嶺南衡怡、嶺南、培僑等,跨區幾丁位有何東、香港仔呂明才。詳細請參考各校語言政策同爬文。東區本區中學就真係 Band 123、ABC 都齊曬,但男仔就要努力啲盡量爭取自行/直資離場。
‹ 上一主題|下一主題