用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 三大土木工程
go

三大土木工程 [複製鏈接]

如果想入香港三大,讀土木工程,高中要修什麼科?大約要dse成績如何才能穏收?請大家比意見。謝謝。
   16    0    0    0

回覆 bb01 的帖子

你指的三大是港大, 科大及理大嗎?   注意中大是沒有土木工程的.

回覆 Ben2004 的帖子

我一直以為中大有, 謝謝你話我知

工程多數要求phy, chem ,Science + M1 or M2

Poly 土木工程 JS3739 best 5 收22分

UST year 1冇土木工程,要先入JS 5200 best 5 加weighting後大約36分,  https://join.ust.hk/jupas-score/ 按year1 gpa再選
科,有phy , M1 or M2著數d

HKU 都係 year 2 至有civil ...要先入JS6963 大約收23分 好似一定要有phy level 3... M1 or M2可以當一科

讀工程我覺得Phy + M1 or M2係膽,冇得輸

hugub 發表於 20-5-6 17:40
工程多數要求phy, chem ,Science + M1 or M2

Poly 土木工程 JS3739 best 5 收22分
我囝對土木工程有興趣,按選校排名 UST>HKU>POLYU?
三間畢業出前差不多嗎?

mymelody2003 發表於 20-11-3 14:24
我囝對土木工程有興趣,按選校排名 UST>HKU>POLYU?
三間畢業出前差不多嗎?

我地都係對土木工程有興趣,初步排 HKU > UST > Poly U or City U。排 HKU 先,因為懶,UST 讀得辛苦 d,出路我覺得喺香港 UST 同 HKU 分別唔會好大,除非某個老細請人有特別偏好。

回覆樓主:

我仔有三個中學同學今年土木工程畢業,分別讀HKU, UST 同 City u,HKU 同City u好快搵到工,反而UST嗰個七月尾先搵到工,我諗同佢哋表達能力/態度關係大過邊間大學畢業,或者GPA高低
入職人工,HKU同UST2個一樣$18000(應該係今年市價),反而city u嗰個有$20000,返工時間一樣朝9晚7-9不等

Doula 發表於 20-11-4 14:55
我仔有三個中學同學今年土木工程畢業,分別讀HKU, UST 同 City u,HKU 同City u好快搵到工,反而UST嗰個七 ...

雖然我囡都係剛大一, 諗住讀土木工程, 見到你話都揾到工, 聽到都開心.(雖然4年後都唔知乜環境).

大笨鐘 發表於 20-11-4 11:07
我地都係對土木工程有興趣,初步排 HKU > UST > Poly U or City U。排 HKU 先,因為懶,UST 讀得辛苦 d, ...
全中

hugub 發表於 20-11-5 17:16
全中

請問 poly 定 city 嘅 civil engineering 好 d? Jupas 諗唔掂點排。

大笨鐘 發表於 20-11-8 11:39
請問 poly 定 city 嘅 civil engineering 好 d? Jupas 諗唔掂點排。

真係好睇分數,如果高過21分有phy, M2 UST都好穩入, poly缺點位少但收分同UST差唔多,city好似收18-20分左右

我就唔會放City在 band A, 徐非分數低過20分

我仔經驗係有讀phy, Chem, M2 ..DSE 23分當中有3科Level 5 HKU 有加分

A1 HKU JS 6963 有interview
A2 UST JS 5200 冇interview
A3 Poly JS 3741 Mechanical engineering

之前有BK姊妹提點話一定入到A1..結果真係入到A1

hugub 發表於 20-11-10 12:00
真係好睇分數,如果高過21分有phy, M2 UST都好穩入, poly缺點位少但收分同UST差唔多,city好似收18-20分左 ...

多謝你,如果阿仔可以發揮水準,應該會入到 UST,City restructure 咗 d courses 同收生要求,因為 weighting 唔同咗,比較唔同之前嘅分數,似乎入讀機會同 Poly 差唔多,因為 Poly 入讀嘅 average 都係 best 5 subjects 22 分左右 (2020 entry),可能排住 HKU > UST > Poly > City 先,出咗results 先睇吓要唔要調整。假設阿仔中文有 level 3 嘅話。

Doula 發表於 20-11-4 14:55
我仔有三個中學同學今年土木工程畢業,分別讀HKU, UST 同 City u,HKU 同City u好快搵到工,反而UST嗰個七 ...

我有兴趣知 City 那位同学是否有相关经验,或者直接在那间公司做过 intern?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

大笨鐘 發表於 20-11-8 11:39

Civil 可能骤眼睇Poly 位少,但如果加埋 Structual,可能就是同其他大学Civil 学位数差不多,只是数目分配的安排。理工这两科历史悠久,不少老板是师兄,揾工会易少少,所以口碑同收生都比较City 高。港大高於科大都係毕业生口碑,而非睇DSE成绩!

现实问题在分数,最后跟分数排。PG夠分,理大行先,City行后,出了真实成绩再算。

Civil 到四年毕业之后,真的唔知道乜世界。除了椗銭落鹹水海的明日大嶼,真係唔多大型基建项目。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我几年前提及过,香港大学是二年级才分主修,好多家长一心以为子女入到港大工程学院,心仪土木,一定有得读。

转四年制后,因为第一年出事,7成人选 Civil,点夠设施及教职人员应付,所以就改为配额制度,上限为25%,在港大工程学院9个主修,几年下来只有Civil,Mechanical 同CS收到或接近25%,点收最后睇第一年GPA。

所以分析工程学院,不要只看DSE成绩,中大因为冇土木工程,拖累整体收生成绩,如果你再睇独立成科的工程学科,收生成绩高不少。相对科大分数高,好大原因是因为有土木工程可以选,但有几多位是土木工程,如果真係想读,应该去理大或城大,入到一定俤土木工程专业。

ANChan59 發表於 20-11-15 08:48
我几年前提及过,香港大学是二年级才分主修,好多家长一心以为子女入到港大工程学院,心仪土木,一定有得读 ...

多謝你嘅意見,我地明白即使入到 UST 或 HKU,仲要努力爭取好成績。我自己無特別睇好 Civil,只係呢方面比較接近阿仔嘅能力同興趣,佢又唔肯讀 CS。

大笨鐘 發表於 20-11-15 10:08
多謝你嘅意見,我地明白即使入到 UST 或 HKU,仲要努力爭取好成績。我自己無特別睇好 Civil,只係呢方面比 ...

如果能力及興趣所在,我反而會鼓勵他的。行行出狀元,而且不要以單一學位單一專業走天涯的日子過時了,以此為基礎,再努力發揮,路係可以自己走出嚟。

ANChan59 發表於 20-11-15 10:53
如果能力及興趣所在,我反而會鼓勵他的。行行出狀元,而且不要以單一學位單一專業走天涯的日子過時了,以 ...

多謝你!我支持佢嘅~

一家三口 發表於 20-11-5 16:30

雖然我囡都係剛大一, 諗住讀土木工程, 見到你話都揾到工, ...

女仔,第日同一大班男人一齊日曬雨淋,可能會覺得好辛苦
聽聞有D細公司,工程師落到地盤都一樣要幫手搬搬托托

ANChan59 發表於 20-11-15 08:21
我有兴趣知 City 那位同学是否有相关经验,或者直接在那间公司做过 intern?
...

佢哋三個intern同返工都係去唔同公司

City u個仔比同齡成熟穩重,行為舉止好得體,我估應該係比較高薪請佢嘅原因
‹ 上一主題|下一主題