用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Life Science 是否 professional 科?
go

[加拿大] Life Science 是否 professional 科? [複製鏈接]

小女打算出年考完DSE之後申請加拿大多倫多啲大學。想知道如果讀完Life Science之後多唔多出路呢?呢科收生要求高唔高呢?
   0    0    0    0

twkcck 發表於 20-5-3 15:21
小女打算出年考完DSE之後申請加拿大多倫多啲大學。想知道如果讀完Life Science之後多唔多出路呢?呢科收生 ...

好似想考醫科或獸醫等的都會選 Life Science,讀完 Year 1 & Year 2 便申請考醫學院的。唔知有冇其他家長有多啲資訊!

michellebaby 發表於 20-5-5 17:09
好似想考醫科或獸醫等的都會選 Life Science,讀完 Year 1 & Year 2 便申請考醫學院的。唔知有冇其他家長 ...

最少讀完Year 3, 攞個general degree 先可考medical school.

AJW2010 發表於 20-5-9 15:57
最少讀完Year 3, 攞個general degree 先可考medical school.
Wow... 要先讀三年 general degree 先可以考獸醫。。。咁萬一考唔到就本科讀多一年便畢業?Thanks.

Life science 都係一大堆biology課目,當然讀完個 bachelor 可去考醫科,不過上面講又對,你可以讀 science  general degree, 三年就可以拿 general degree,你可以係 general degree 揀一堆 biology 課目去迎合醫科 requirements就可以。唔駛一定 life science 去報讀醫,總之Faculty of science 肯收就得。

michellebaby 發表於 20-6-23 10:02
Wow... 要先讀三年 general degree 先可以考獸醫。。。咁萬一考唔到就本科讀多一年便畢業?Thanks. ...
錯,按你說法,你報醫學院時己可以畢業,你的degree係 Bachelor of Science (general).    一般報醫最低要求係general degree。

回覆樓主:

唔好意思,想借個位問下有冇在安省讀大學之加籍港生的家長在這裡,因想請教是否聽聞Ontario Residency Requirements (ORR) ?

小兒一直在港讀書(他是加籍),準備中六後回多倫多讀大學,但某些大學似有ORR規定,即升讀大學前先要在安省住滿12個月。

謝謝幫忙!

michellebaby 發表於 20-6-23 10:02
Wow... 要先讀三年 general degree 先可以考獸醫。。。咁萬一考唔到就本科讀多一年便畢業?Thanks. ...

你最好check吓international student有冇得報讀專科如medi, dental , vet , pharmacy etc...
印像中呢啲program只可以加國本地人報讀

hkdad 發表於 20-6-26 23:10
唔好意思,想借個位問下有冇在安省讀大學之加籍港生的家長在這裡,因想請教是否聽聞Ontario Residency Requ ...

hkdad: 早 (我是你的同路人)
小兒今年DSE,想回加國大學。我可從那取資料。

mrslau999 發表於 20-7-18 10:11
hkdad: 早 (我是你的同路人)
小兒今年DSE,想回加國大學。我可從那取資料。
對不起,因不常上來,原來妳回覆了。為免騷擾其他家長,請問我可以私下請教妳嗎?
‹ 上一主題|下一主題