用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮小 VS 九真
go

禮小 VS 九真 [複製鏈接]

你哋會點揀?有咩意見?
   1    0    0    0

回覆 CROYLEUNG 的帖子

男仔定女仔?如果係男仔,九真就怪怪哋

回覆樓主:

waiwaisir2046 發表於 20-5-3 14:03
回覆 CROYLEUNG 的帖子

男仔定女仔?如果係男仔,九真就怪怪哋

女仔

九真中學部點普通都有 Band 1 成績,而且九真人少(好似係 2 班,一班 35 人),睇返過往 po,前面 Band 1 唔少都會另覓中學,咁所以佢 21 個聯繫位嘅話,Band 2 都大機會入返。大概 40-50% 女女入中學部。但九真係擺明傳統讀書,如果女女係適合嘅話,咁九真就係好選擇。

禮賢唔出實際人數,一級大約 90 人,27 間 Band 1 學校名(5 間本區),7 間 Band 1C-2A,假設呢度他區入讀人數都係 1 ,本區 2,咁就 Band 1 人數起碼 43%(應該唔止呢個數)。根據用家,禮賢多入讀迦密、東九匯基,咁所以推算禮賢個升中表係根據升中人數排。禮賢係 6 年同班,星期二四下午係聯課活動。

禮賢讀書方面就應該冇九真要求咁嚴謹。呈分就另話,基本上冇龍中學,呈分都會大家一齊衝。

可能禮賢會開心D....

如果我自己, 我會選九真!

1) 因為小二我會嘗試插班, 九真學術強些, 對插班有利!
2) 就算走唔到, 升中我會喜歡九真個網多一點
3) 九真每級得兩班, 人小些無論任何方面的照顧總是覺得好一點

回覆 九龍塘陳太 的帖子

係,我都係咁諗,因我家姐讀志坑真,佢就不停話九真唔得,好一般,所以我先上黎問下大家意見

CROYLEUNG 發表於 20-5-8 09:57

係,我都係咁諗,因我家姐讀志坑真,佢就不停話九真唔得,好一般,所以我先上黎問 ...

咁坑真不論係個網同中學,都的確係靚仔過九真。

但九真唔係差,小學部同中學部分分鐘谷過坑真。我諗你谷到九真然後插班去其他龍校如播道、福小、St Margaret 呢啲都唔係難。

CROYLEUNG 發表於 20-5-8 09:57

係,我都係咁諗,因我家姐讀志坑真,佢就不停話九真唔得,好一般,所以我先上黎問 ...

坑真無疑DSE成績較佳
不過九真近年追上距離拉近咗
‹ 上一主題|下一主題