用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 停課期間的一點感想
go

停課期間的一點感想

小女今年讀K2,這學期原本是凖備小一升學考試的重要時期(不考慮參加小一派位)。不料從過年停課到現在,而據目前情形看,這學期複課已無望。下學期一開學,即將面對名直資和私小的面試。

我原本很焦慮,但經過這幾個月,不禁感嘆塞翁失馬焉知非福。之前小女天天上學,我忙於工作,並無太多時間照顧她的學習。這幾個月由於疫情,我的工作也按下了暫停鍵,主要工作轉換成家庭教師,全職輔導小朋友的功課和學習。說到小女,8月生,算是細b,加上祇是資質平平,並非特別活躍的那一類,在面試中想來沒什麼優勢。不料停課這幾個月,有了明顯的進步。首先,是中文水平有提高。因為小女的母語是英文,之前我們也沒有特意去教中文,三歲時還不會讀詩。停課期間,我開始教她背古詩(用英文去解釋)。一開始小朋友很難記住,我將古詩配上古琴曲,教她唱出來。如此,就很容易記住了。現在,小朋友已會背十幾首古詩。下一步,我打算教她認識這些詩中所有的字。除了背詩,每天也要讀幾篇中文故事(普通話和廣東話)。其次,是英文閱讀。小女雖然口語沒問題,但認識的單詞有限。所以這段時間通過閱讀英文書籍,增加詞匯量。目前小女已能自己讀出全本Ten apples up on top和Green eggs and ham。劍橋樹的1-6冊,以及其他的英文書輪流讀。再次,數學方面,我花的功夫比較少,小女的數學和邏輯思維較好,平時問些數學題,或拿撲克牌玩加減法游戲。目前已會20以內加減法。

另外,雖然不去上學,幼稚園還是通過zoom開了網課,星期一至星期五,每日下午上一個半小時到兩個半小時不等。尤其是星期一、三、五的下午,上足兩個半小時,大人和小朋友都很疲惫。

當然了,小朋友也有玩的時間,下棋啊畫畫啊,出去滑板車踩單車。不知不覺,一天天就過去了。算算時間,離面試們還有4個多月,每天有一點點進步就好。一起努力吧!如果也有在準備小朋友面試的家長,也歡迎和我交流,大家分享心得。

Poyau    發表於 20-5-3 10:00

同你一樣都係九月升小一,媽媽你已經好叻,仲比我勤力好多,我學校都冇zoom上堂, 只係有拍片,我都好擔心佢跟唔上,同返小學嘅時候會好辛苦,希望大家一齊努力(emoji)(emoji)

回覆 euniceyuyan 的帖子

請問點先可以 教小朋友串字?
有時用 拼音 拆字
我自己又唔係好識

你問中文還是英文串字吖?

waiwaisir2046 發表於 20-5-3 10:58

請問點先可以 教小朋友串字?

英文還是中文串字呢?

我的感想是:我並沒有因疫情而可以work from home,但要學的仍是要學,要追成績的仍是要追,學校學費依舊要交,補習錢仲用多過之前,可幸的是小兒及小女已上第一個岸,不用愁面試。

英文tks

waiwaisir2046 發表於 20-5-3 12:27

英文tks

小女學校的英文課及Cambrige Starters課程中,都有教到串字。如果你不太識教,恐怕要外補英文課了。

收到收到

ceresves 發表於 20-5-3 11:59
我的感想是:我並沒有因疫情而可以work from home,但要學的仍是要學,要追成績的仍是要追,學校學費依舊要 ...

同感。呢段期間不敢鬆懈,雖然囡囡已經有間好唔錯嘅龍小做backup,但點都要為小一面試做好準備。希望努力再加上半點運氣,順利升到自己小學或者有其他更適合嘅學校。

euniceyuyan 發表於 20-5-2 23:51
小女今年讀K2,這學期原本是凖備小一升學考試的重要時期(不考慮參加小一派位)。不料從過年停課到現在,而 ...

你同囡囡都好努力呀,咁睇阿囡程度都幾ok ,應該唔洗擔心

我仔都係K2,但我無得WFH,學校又無咩support,真係好擔心面試會無offer ...每晚返去都趕住跟功課自己教,唔知小朋友吸收到幾多

今次疫情完全係對full time mom/home office mom大為有利。

DengCK 發表於 20-5-4 20:49
今次疫情完全係對full time mom/home office mom大為有利。

如果全職媽媽,惟有利用假期幫小朋友補習,或平日安排一些學習日程交給工人姐姐或其他照顧者跟進。昨天在微信群和其他媽媽交流時,有媽媽推薦《基礎漢字五百》,話對小朋友認字很有幫助,不妨一試。

醒目開學勳章 貢獻勳章

近期已有報章話長假期會令學習退步, 加劇貧富懸殊
長假期初睇到一位寫專欄嘅後生仔,講佢自己SARS時嘅學習經驗
於是,我決意打做一個孩子長大會話"正"嘅長假期!
恐龍家

小曳人 發表於 20-5-5 11:53
近期已有報章話長假期會令學習退步, 加劇貧富懸殊
長假期初睇到一位寫專欄嘅後生仔,講佢自己SARS時嘅學習 ...
請問可否分享一下你會點打造一個"正"的長假期?

醒目開學勳章 貢獻勳章

iababy 發表於 20-5-7 11:24
請問可否分享一下你會點打造一個"正"的長假期?

我有兩個仔,佢地嘅能力 / 興趣好唔同

大仔係學習能力超強,學校課程太淺,覺得超無聊,我地本身預備咗同佢分科報考IAL,最終今期取消咗,而佢去到3月已經ready 數學,之後老師轉教Phy,最近feedback係佢跟得好快(好多野佢本身識),除實驗問題之外,其他無問題,呢個其實係意外收獲,因為仔係未接受過任何物理嘅正規課堂教授,只係自己睇過少量相關百科書
in short: 呢個係一個超充實,極愉快,進度好快、餵飽寶寶書蟲嘅學習假期

細仔,係個手腳慢嘅小四生,平日放學做功課、溫習、練琴,好多時已經夠鐘瞓覺,成日話好想睇書,但無時間!假期初,我見佢攞起暑期响外地買嘅the world worst teacher... 佢話好搞笑,我二話不說就上網訂埋其他world worst 系列,佢亦好快食咗,我又買埋David Williams 另外嘅書,依家努力食書中!雖然佢唔似哥哥 (正宗書蟲),但我好希望咁多空餘時間,佢可以慢慢探索書本嘅趣味,有時間我亦會同佢講佢鍾意嘅生物/進化/地球演變相關科普書,上網搵下相關資料,好希望除咗可以痴多d媽媽之外,亦希望佢享受另類學習機會

恐龍家