用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小朋友唔肯比我教佢讀書學習,求指引!
go

小朋友唔肯比我教佢讀書學習,求指引! [複製鏈接]

最近呢排小朋友戈D 興趣班呀,學習班都停曬,學校戈到唔知洗唔洗補課,我都幾緊張佢既進度跟唔跟得上...有試過自己教個仔,唔知系自己本身細個讀書ok教得太快,定系個仔唔想比我教,教佢戈陣多數時間都系專心唔到,搞到我谷鬼氣!想話佢,人地話愛心教育,多d讚先好......唔知點算

search 過網上面有人話可以用D卡片遊戲既方式去教,邊玩邊學習.小朋友對於玩應該都唔會resist,同埋個理論我都有研究過,算系言之成理.有無有經驗既daddy mummy可以分享下實際成果甘?求指引!!
   0    0    0    0

小朋友幾大?幾年級?交教佢咩科係咁,定教乜都係咁?

我建議你先諗下點解佢唔受你教? 要搵出原因並要睇你小朋友性格受軟定硬,再對症下藥。

我個人經驗,小女K1,她都不受爸爸/麻麻教,據我觀察結論爸爸總喜歡手機不離手,唔專心情況下黎教佢,佢覺得不受專重。而麻麻就比較音波功再加好多唔小心,而令小女對佢信任度較低,覺得教左都會錯多既。所以,佢地都只能做康樂組組員最後佢只聽我教.....

‹ 上一主題|下一主題