用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔 12 or 14 校網
go

男仔 12 or 14 校網

請問男仔,如果考慮埋中學,12 還是14 校網較好或有較多好學校選擇? 暫時覺得小兒學習能力不是太強,主要想揀一些校風好的學校。
因聽說灣仔區男仔中學不是有太多選擇, 想聽聽大家意見,謝謝!
我哋嚟緊可以搬屋, 灣仔區或東區都不是問題。

回覆樓主:

有冇人可以畀啲意見?

weddingdudu 發表於 20-5-2 12:36
有冇人可以畀啲意見?
如小朋友不是很強學術, 咁會建議14校網, 小學同中學都平均一點..(14網中學強校也不少)
而且14網港華應冇SJP 咁谷... (要谷的中學亦有張祝珊/婦女會)

ruudi82 發表於 20-5-2 14:34
如小朋友不是很強學術, 咁會建議14校網, 小學同中學都平均一點..(14網中學強校也不少)
而且14網港華應冇SJP ...

多謝你!   

14網較好,各band中學平均啲,校風都好,男仔大抽獎乙一避開華仁算好安全

回覆樓主:

除非12望你仔仔想試st joe 或者軒小, 如果唔你我都覺得14網較為平均!

樓主其中一個考慮點係升中?升中灣仔區嘅選擇係唔多,灣仔小學係強弱懸殊,但灣仔成績還可以嘅係升中入英文中學係不少33%起跳,14網係33%派英中似乎係算唔錯了。咁,要視乎樓主個人取向了,只睇小學階段,還是考慮埋中學了~~~

pekovian 發表於 20-5-2 18:09
14網較好,各band中學平均啲,校風都好,男仔大抽獎乙一避開華仁算好安全
...

14網11間小學9間2019年升B1>30%

回覆 weddingdudu 的帖子

我都有呢個問題, 聽好多人講, 男仔東區網會好過灣仔.
女仔就灣仔網比較好....

Poyau 發表於 20-5-3 15:24

其實想請教12同14邊區升B1率高?聽講14網B1位足夠所有B1生,代表高?但12網好多聯係直屬都係B1學校,咁唔係應該更高?

Poyau 發表於 20-5-3 15:24

標準基率係33.33%,計埋直私理應要達更高~~~

樓主冇話一定要讀BAND 1中學,
小兒學習能力不是太強,主要想揀一些校風好的學校----> 即有可能樓主小朋友會係12網未必做到BAND1生,

咁14網會唔會好D呢?

1. 14網有機會由12網BAND2 變14網BAND1尾?

2. 14網BAND 2學校較多?

3. 14網BAND2 強過12網? (呢個要等網友查下岩唔岩)

我基於呢兩點叫樓主選14網JAR....但我見大家討論點都係去返入到BAND 1 機會......
但樓主的CASE, 唔係應該睇入到間好的BAND 2 學校 及避免跌落BAND 3咩?

PS,  BAND2 生係12網男仔都有機會讀到BAND 1, 但前設係咁樣一來會追得辛苦, 二來包尾亦影響學習動機...所以我唔太建議...

大家討論下

ruudi82 發表於 20-5-4 13:01
小兒學習能力不是太強,主要想揀一些校風好的學校----> 即有可能樓主小朋友會 ...

如果父母早已假設或設定或計劃,自己小朋友係輕鬆愉快模式下,無需理會學業成績和其影響下,簡稱無要求,你嘅論點係正確㗎。東區確實係比灣仔更多選擇,B1-3覆蓋晒~~~

所以咪話,要視乎樓主本身想掂囉~~~

小兒學習能力不是太強,主要想揀一些校風好的學校----> 即有可能樓主小朋友會 ...

東區B2中學較多選擇
灣仔只有鄧鏡波(B2B)跟住就係維官

14網 → HK3
B2A 劉永生 衛理 金文泰
B2B 慈幼 顯理 培僑 小福
B2C 漢華 衡怡 嶺南

Poyau 發表於 20-5-4 14:53
東區B2中學較多選擇
灣仔只有鄧鏡波(B2B)跟住就係維官

又係思考問題,點解灣仔咁少B2中學,而EDB又完全唔照顧本區B2生呢?莫非全部被迫入B3中學? 又進一步,本區B3中學都係唔多嘅~~~

灣仔係比東區細,每年升中人數係東區嘅2/3~~~

mcl203 發表於 20-5-4 15:36

又係思考問題,點解灣仔咁少B2中學,而EDB又完全唔照顧本區B2 ...
即係好多學生係BAND2 入BAND 1學校?
咁灣仔區學校都KEEP 到成績/ 或者灣仔區BAND 2生其實係他區BAND 1生?  唔知邊個機會大

ruudi82 發表於 20-5-4 17:11
咁灣仔區學校都KEEP 到成績/ 或者灣仔區BAND 2生其實係他區BAND 1生?   ...

英中資格係要收到85%全港頭40%(即係要B2A以上),咁,又睇吓6年後嘅DSE成績,可能有啲啟示,灣仔應係全港小學最強嘅區~~~

ruudi82 發表於 20-5-4 17:11
咁灣仔區學校都KEEP 到成績/ 或者灣仔區BAND 2生其實係他區BAND 1生?   ...

兩者皆是
灣仔B2生有上移入B1中學
亦有灣仔B2生屬於全港B1

mcl203 發表於 20-5-4 15:36

又係思考問題,點解灣仔咁少B2中學,而EDB又完全唔照顧本區B2 ...

灣仔有兩間官校徘徊在B2/B3
再睇睇佛教黃鳳翎應有B2C水平
B2同區有3間(鄧/何+維+黃)可考慮

佛教黃鳳翎2019年DSE
考生人數: 100人
中+英 3+: 37.5% → 3322 > 15%?
整體4+: 120(人均 1.2) → [20%*]
整體2+: 79.7%

* 假設每人考6科

https://www.bwflc.edu.hk/Content/03_school_info/document/style01/index.aspx?ct=document&styleId=1&nnnid=20

https://www.bwflc.edu.hk/download/document/201912200933331836787-1284927502.pdf

謝謝大家的意見!

對! 由於現在看小兒學習動機不強很懶散!  好在記性好! 當然最理想就是將來考到band 1中學, 但最怕他考不好跌入band2/3 中學,所以想睇下邊個校網穩陣啲,多啲校風好學生乖嘅學校, 冇咁易學壞。

看來是東區比較穩陣啲