用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 備戰【叩門-筆試】,求經驗。
樓主: houyin2001
go

備戰【叩門-筆試】,求經驗。   [複製鏈接]

回覆 nillnill 的帖子

我囡無佢咁叻,佢全級第一真係英文好鬼勁..知識又廣...我件衰囡去左體藝.不過都經過自己努力.既..希望抽到好學校啦..你.仔女,北區都好少BAND1.量力而為啦.

Tai_wy 發表於 20-5-1 22:22
每間學校叩門既學位基本上都係留俾有關係既學生因為都得幾個位 (行內都知既潛規則)
當然都唔係100%冇機會既 ...
中肯D指點,好多謝你!
令嬡如此優秀,羨慕不已,望塵莫及。
睇來,我哋準備確實不夠。
或許。。。我哋真係。。。

調整下心情。。。最後勉強一試咯。
再次感激。

houyin2001 發表於 20-5-2 10:09
中肯D指點,好多謝你!
令嬡如此優秀,羨慕不已,望塵莫及。
睇來,我哋準備確實不夠。

其實可能有機會只係阿仔間學校師兄姐pre s1 唔夠其他學校,令到ro唔夠高,未必關事,不要太自責。向前看。同埋我覺得好幾間收既都係要all rounded 小朋友,即係讀書外,有一體一音。而dbs好多都係校長推薦入,小朋友個間入左2個都係特異功能。

02413124 發表於 20-5-2 10:38
其實可能有機會只係阿仔間學校師兄姐pre s1 唔夠其他學校,令到ro唔夠高,未必關事,不要太自責。向前看。 ...
承蒙你多次鼓勵,不勝感激。
體育音樂,只可以講無算好差。有小小D成績。但絕對不夠特異功能水準喇。

dcsir 發表於 20-5-1 22:35
恕我愚昧,點解揾QC, LW 嘅來train interview ? 我仲以為DBS, LSC 嗰d 學生presentation 好d , 把口叻d (e ...
剛好身邊同事子女, 信得過有保證的介紹

回覆樓主:

路過。級一、二的小朋友必定是聰明仔,自己總有點想法。爸媽甘努力希望更上一層樓,建議花時間跟仔仔傾下,究竟他有沒有決定或興趣更上一層樓去叩門。我有朋友的小朋友當年放棄自行面試去參加比賽,佢話迫我去,我到時粒聲唔出,同唔去冇分別。
離放榜總有時間,傾下,大人細路有個共識,叩門面試事倍共半

Lingcheung 發表於 20-5-2 15:48
路過。級一、二的小朋友必定是聰明仔,自己總有點想法。爸媽甘努力希望更上一層樓,建議花時間跟仔仔傾下, ...

好多謝提醒。呢層請放心。

Lingcheung 發表於 20-5-2 15:48
路過。級一、二的小朋友必定是聰明仔,自己總有點想法。爸媽甘努力希望更上一層樓,建議花時間跟仔仔傾下, ...

同意,小六話大唔大話細唔細,不過影響他6年的決定唔可以只係家長決定,家長只可分析完,等佢自己決定,佢唔想亦勉強冇幸福。由開始報幾多間直資,自一自二,到最後簡邊間我都要叫佢自己決定同同意。曾經有一間直資面試撞正比賽,我想佢面試,佢想比賽,後來面試改網上,比賽改期,如果唔係我都會由佢簡,因為佢爆左句咁遠如果有得簡我都唔會讀。

houyin2001 發表於 20-4-30 10:42
請教以下問題:1- 筆試考題 形式。
2- 題量,時間 。
3- 有否 推薦 參考書OR練習冊
純估計,樓主可能係放棄直資搏入聯中既學生家長,聯中可能係QC或KC。
放棄既直資,唔通係SPC?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

同估
級一二叩KC應穩入
QC機會也很大
SJC數學卷深

EFJ3 發表於 20-5-2 18:55

同估

同意,如果同區名津,kc其實都穩陣

回覆樓主:

咁我唔太明,若級一二的話,自一、二應已有著落?除非學校不夠一線,排RO不夠前,但只要孩子夠叻,就算LSC自行落選(不過可能後補到呢),也可以叩,但佢同 St Jo同一日考叩門試,當年有幾個同學仔叩入,主要做卷,中英數各一,每科好似一粒鐘,考完都幾謝,只要叩門試考得夠前,不過預咗好大競爭。

DB就唔止中一、二嘅英文程度,如果冇特異,一定要 talk得、流利,impress 個考官,中文也要好。

皇仁唔駛考叩門試,但一定要係自行報過。

上面有位話個女自行 SPCC(我覺得佢寫錯,因呢間係直資),但方法是不錯的,多睇南早,睇得明又吹得,一定吸引考官眼目。

祝升到理想學校!

hkdad 發表於 20-5-2 20:33
咁我唔太明,若級一二的話,自一、二應已有著落?除非學校不夠一線,排RO不夠前,但只要孩子夠叻,就算LSC ...

要train 英文oral,其實唔介意錢的話搵個net talk 好過睇南早

hkpapa852 發表於 20-5-2 16:59
純估計,樓主可能係放棄直資搏入聯中既學生家長,聯中可能係QC或KC。
放棄既直資,唔通係SPC?
呢D唔重要掛。唔高明D個人選擇,就唔曬公開示眾喇。

EFJ3 發表於 20-5-2 18:55

同估
好多謝你。其實我估對我哋都難!

02413124 發表於 20-5-2 20:50
要train 英文oral,其實唔介意錢的話搵個net talk 好過睇南早

錢唔係問題用net教都係好嘅,不過得番兩個月鬆啲,成效存疑,始終oral呢樣係要長期浸嘅,至於南早係可以當成英文版新聞,緊貼個時事,吹起上嚟呢 夠貼地,長遠計若睇慣,對將來應付英文科都有用。咁有時間有錢,oral加南早又冇抵觸嘅,又可以互補添。

hkdad 發表於 20-5-2 20:33
咁我唔太明,若級一二的話,自一、二應已有著落?除非學校不夠一線,排RO不夠前,但只要孩子夠叻,就算LSC ...
好有料嘅回复。多謝,多謝曬。
【問】請問一粒鐘係指60分鐘,定係45,30分?

02413124 發表於 20-5-2 20:50

多謝,多謝。請教有冇好Net talk推薦?

hkdad 發表於 20-5-2 21:20
錢唔係問題用net教都係好嘅,不過得番兩個月鬆啲,成效存疑,始終oral呢樣係要長期浸嘅,至於南早係可以當 ...

正想講,both 最好
如果搵到個好,其實1星期一次,有8次,唔會話即刻脫胎換骨,但一定有幫助

hkdad 發表於 20-5-2 21:20
錢唔係問題用net教都係好嘅,不過得番兩個月鬆啲,成效存疑,始終oral呢樣係要長期浸嘅,至於南早係可以當 ...
好有道理。多謝,多謝。我哋時間太少,能力又有限。
‹ 上一主題|下一主題