用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 數學資優
樓主: racoy
go

數學資優 [複製鏈接]

HAPPYBABA57 發表於 20-5-21 14:46
我兒6歲左右自己可以識乘數,除數,小數點乘除,開方根,次方等,唔需要背乘數表(多位數乘多位數,連成人覺 ...
考慮點幫佢之前,先諗從你對佢既觀察,你覺得佢將來會點?你又想佢將來點?
如果睇落小朋友都係數學天才,數學邏輯能力強,咁其實未必需要理應用題住。原因係大啲既時候,文字理解能力自然會強,到時自然會識。反而粗心大意需要諗辦法幫佢改,無一個成功既數學家係粗心大意既。
相反,如果睇落小朋友只係數學上有小聰明,咁就將精力放喺加強文字理解能力既訓練,可能對小朋友更好。
其實每個人情況唔同,方向同方法都唔同。

王家爸爸 發表於 20-5-22 10:16
考慮點幫佢之前,先諗從你對佢既觀察,你覺得佢將來會點?你又想佢將來點?
如果睇落小朋友都係數學天才, ...
多謝你指點,他有數學能力天資,當然想他專精數學,以我觀察,他數學往往一提,他好快明白,還要運用得好好,他除數學還有鍾意天文學,對宇宙星球,產生特點都每日研究,自己用尺放置星球,星球大細比例都找差不多的,那粒星是比太陽大,星的顏色那粒是最光...以我角度想他是不簡單的小朋友,我想他更好發揮天資。 自幼他很平凡,但近一年突然腦部好像連接好數學,而他的弱點,我也針對著,開始多閱讀,多記字,反而粗心大意,叫我頭痛,已經每次重複提醒,如果細心,他還是不太明白。現還在疫情,我希望找到一些課程可以幫助,因為他上堂比我教專心些。

Radiomama 發表於 20-5-21 20:23
應用題重點是理解能力,和對文字的掌握;因此小朋友的培育應多方考慮,年紀越細,越應全人發展,培養閱讀 ...
謝謝提點,已經開始閱讀習慣,希望幫助他理解能力

HAPPYBABA57 發表於 20-5-22 10:53
多謝你指點,他有數學能力天資,當然想他專精數學,以我觀察,他數學往往一提,他好快明白,還要運用得好好 ...
疫情之下,其實可以係網上揾到唔少免費課程;你可以試下一齊喺YOUTUBE搜尋astronomy crash course(如果小朋友比較細)或者astronomy khan academy(如果小朋友比較大)。

王家爸爸 發表於 20-5-22 11:04
疫情之下,其實可以係網上揾到唔少免費課程;你可以試下一齊喺YOUTUBE搜尋astronomy crash course(如果小 ...
好的,謝謝。你俾的片,是我兒有興趣的

小朋友應該作多方面的培育,這裡有7篇關於記憶的研究文章,值得細讀https://m.facebook.com/story.php ... ;id=723952690982860

應用題重點是理解能力,和對文字的掌握;因此小朋友的培育應多方考慮,年紀越細,越應全人發展,培養閱讀 ...

絕對認同, 小朋友應該作多方面的培育, 這裡有7篇關於記憶的研究文章,值得細讀https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3238739906170780&id=723952690982860

非常認同。

跟大家分享下資優數學嘅影片, 幾有趣的
https://drive.google.com/file/d/1bU504nJIohPGJJF6hdyJMAiRQExKiOMm/view?fbclid=IwAR0jAeiOykoYPpX24yetj1TxuyPXwREjDVxNYydUv_DmX2PWpWAF4zXl8B0
‹ 上一主題|下一主題