用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 報定唔報
go

[英國] 報定唔報 [複製鏈接]

各位好:請大家比點意見我仔10歲,想放佢出去讀書2021 year 7係報定唔報?謝謝
   1    0    0    0

如果想將來有機會入成績要求好高嘅學校,Year 7就開始喺英國讀書係正確嘅Year 7入仲有得揀一條龍定勁小學,會幫手考勁中學嗰啲

回覆 Jasmine36 的帖子

請問A level/2019, 排50內算唔算好,唔係好識請多指教,1.Bromsgrove 2. Royal Russell 3.Clifton 4.Dauntey’s

回覆 admiral1008 的帖子

排名五十算好,但你提到嗰四間都好似唔係五十內
Bromsgrove同Royal Russell都比較多中國學生如果你想學校排名高,可以試下申請小學例如Handcross Park讀兩年
再喺九年級轉好啲嘅學校,例如Brighton College
我都係咁計劃比個二仔

admiral1008 發表於 20-4-29 18:01

請問A level/2019, 排50內算唔算好,唔係好識請多指教,1.Bromsgrove 2. Royal Rus ...

全部垃圾

謝謝我真係新手上路

回覆 doggy2013 的帖子

你好:請問有甚麼可建議參考,銘謝

admiral1008 發表於 20-4-29 23:49

你好:請問有甚麼可建議參考,銘謝

呢啲係唔係agent介紹俾你?

自已睇吓啲網上排名

係呀,我睇過果間Bromsgrove 2019年度A Level 排27 , Royal Russell排74 , Dauntsey's 排75

GCSE 就反而Dauntsey,s 39 , royal Russell 79 , Bromsgrove 223 , 唔太明個分别

你要睇清楚排名係根據咩條件,會否包括埋男女比例,國際學生比例,校園面積等等。先揀 both ALS 同 GCSE 成績排名都係 50/70 內嘅學校,然後再睇學校位置、活動配套等等。

Jasmine36 發表於 20-4-29 21:44

排名五十算好,但你提到嗰四間都好似唔係五十內

呢個方法都有好處,一來小朋友喺學校唔係最細嗰個,可以減少bully 機會。而且小學相對規模細啲,關顧得好啲。但煩在去左一陣又要考試又要揾學校,好似沒完沒了,又唔知小朋友再轉校要適應會唔會好辛苦

回覆樓主:

去多幾間agent比較下!佢哋有利益關係,會介紹多commission嘅學校。同時agent經驗都影嚮佢介紹邊間俾你。

據我了解,英國比較好既學校,通常sixth form會“西”走一些成績未達標既學生,再收番一些成績較好既學生考A LEVEL,所以我會睇A LEVEL排名,似終想小朋友考間好既大學

回覆 muimui2 的帖子

係呀,要轉校係煩啲,不過成間小學啲同學仔一齊都升上唔同嘅中學,唔會自己一個好成績嗰時得自己一個轉校而且間小學校長都會幫手準備同學升上好嘅中學。成績好咗申請轉校又唔使瞞住學校去其他學校面試相反一條龍嗰啲學校,喺低年班學術方面支援冇咁強所以我就咁揀

回覆 muimui2 的帖子

謝謝提醒

回覆 etoile 的帖子

會呀!5月4號見第間

明白,但係大前題是要找學校,謝謝分析

你可以睇下Handcross Park, Bilton Grange

okok thankyou
‹ 上一主題|下一主題