用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 困獸鬥很累
樓主: sweetapplebb
go

困獸鬥很累   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-5-6 23:32
所以說和學校商量,可否豁免功課

我們試過不用她做功課,收了電話,她就幾個星期都趟在牀上,或故意弄哭妹妹。
當個好爸爸

ar_mak 發表於 20-5-7 01:00
回覆 boyboobee 的帖子

有個媽媽,佢個情況真係同你十足十,最後守得雲開。

關係還算可以,只要唔接觸到佢D“問題”就可以。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-5-6 23:37
我們試過不用她做功課,收了電話,她就幾個星期都趟在牀上,或故意弄哭妹妹。
...
小朋友好叻試父母底線,一定要堅持鬥耐性,最好訂一些規則,至少一些原則,有罰亦有賞。

故意搞妹妹,罰一星期無手機玩,若已冇得玩,就記落簿,或改為冇得出街(疫情過後)。
有冇試過:

請補習老師上門,主要是完成功課,老師報告完成功課父母在家時可玩30分鐘手機,但千其唔好心軟,30就30

set up router or parental control 等佢只可在特定情況先玩到電玩

最後,多些溝通與關懷,咁先長久

MrBeast 發表於 20-5-7 07:35
小朋友好叻試父母底線,一定要堅持鬥耐性,最好訂一些規則,至少一些原則,有罰亦有賞。

故意搞妹妹,罰一 ...

任何獎罰規定都冇用,佢唔介意任何形式懲罰,佢可以冇哂電話就趟牀上一個月都可以,冇嘢做咪整喊妹妹。好多謝大家提供意見,不過呢D全部都做過哂,除非經濟上許可自己不工作,亦不用照顧家中其他任何人,用自己所有時間去照顧佢一個,否則呢D方法仍然無法完整執行。
當個好爸爸

ar_mak 發表於 20-5-7 01:16
你話你個女讀書考包尾,都冇你講呢句可以令人咁傷心。

你都講得啱,所以我都唔好成日自怨自艾,我已經比好多人幸福了,係兩個唔夠叻啫,唔好咁多要求。

boyboobee 發表於 20-5-7 07:45
任何獎罰規定都冇用,佢唔介意任何形式懲罰,佢可以冇哂電話就趟牀上一個月都可以,冇嘢做咪整喊妹妹。好 ...

明白,所以我之前話要堅持,你放棄佢就知你底線係邊。我之前小朋友都有唔合作經驗,我冇用罸這個字但就話priveleges revoked, 大家僵持左兩個禮拜左右,我就主動問是否想之後都是咁樣,第一次唔出聲,過左一兩個禮拜後我再問。
除非你本身是社工,我唔建議你放棄工作去處理這問題,沒有相關training,日日對住只會令你更mung,先起口角繼而動武。所以雖然社工未必幫到乜,但都不防找他們傾下

大家鬥堅持。
唔可以打機。
唔可以鎖門困自己係房。
唔可以由朝到黑攤係床上。
日中要從事有建設性的活動,可以係睇書、做功課或者做簡單家務。

佢係一個無生活能力的10歲孩童,你一定能力改變佢行為。要有決心。

Jane1983 發表於 20-5-7 08:30

大家鬥堅持。

反而我覺得有時候要抽身,佢唔做功課老師係罰佢,唔係父母,留班被同學笑係佢。父母已有提供物質上支援,再加一點心0支援和guidance就责任完成.  我之前要破斧沉舟,連書都冇得睇(佢可以自己去學校library借),唔做有建設性的我唔理,黑口黑面當睇唔到,但做破壞性的就加重刑罰

little_yolky 發表於 20-5-7 07:59
你都講得啱,所以我都唔好成日自怨自艾,我已經比好多人幸福了,係兩個唔夠叻啫,唔好咁多要求。:thinking ...

咁又唔係wor。你可以有高要求,繼續push佢地做得更好。

但呢個係on going的目標,在推動的過程中唔好覺得佢地差,或者有莫大缺點。

MrBeast 發表於 20-5-7 08:54
反而我覺得有時候要抽身,佢唔做功課老師係罰佢,唔係父母,留班被同學笑係佢。父母已有提供物質上支援, ...

細路黑面攤係床度,就係表示不滿的一種方法。不滿乜嘢?邊個對佢唔住?完全唔可以接受,一定要佢起身從事有意義的活動。

呢個世界邊個可以咁樣生活?以後佢中三畢業,日日黑口黑面攤係屋企,旨意邊個睇佢面色,養佢過世?

唔想有果日,今日就要做好。

boyboobee 發表於 20-5-6 23:37
...
戒遊戲,我覺得有時好似解毒,冇的玩,個心一下子空咗。不過10歲的小朋友,還是比較大機會改變。學業暫時放一放,放工後的時間不是用來追功課,而是陪她玩,除了打機玩電話癱在床,其他想玩什麼都可以。落去打波,跑步,踩單車,做運動。屋企砌lego,做手工,唱歌跳舞,總之幫她變回一個正常的小朋友是第一步。她發現原來除了打機,還有很多有趣的玩樂,就可以戒電話了。

Jane1983 發表於 20-5-7 09:04
細路黑面攤係床度,就係表示不滿的一種方法。不滿乜嘢?邊個對佢唔住?完全唔可以接受,一定要佢起身從事 ...

不是說去鼓勵這種behaviour,公司下屬就話去micro manage low will low skill, 但父母唔可以炒一個青春期的小朋友。試諗下若有一位好朋友for some reasons 有咁態度,你又會點樣和用什麼語氣去勸佢呢?
ps 找到behaviour 背後原因才是皇道,eg, 會不會是覺得樣樣就阿妹唔公平、etc

pps 每個家庭情況都獨特,若其實做得ok但想提升一下,做法就會不同

boyboobee 發表於 20-5-7 07:45
任何獎罰規定都冇用,佢唔介意任何形式懲罰,佢可以冇哂電話就趟牀上一個月都可以,冇嘢做咪整喊妹妹。好 ...
知己知彼 百戰百勝,她真的沒有任何野佢喜歡或厭惡嗎?

IloveJJ 發表於 20-5-7 09:42
無錯!
其實根本就好似毒癮咁,要強硬咁中止,我仔都試過睇電視睇得多,有咁既徵狀,我咪成部電視掹咗佢, ...
對小朋友的愛和關心一分唔會少,不過應該狠心的時候一定要狠心。從小朋友角度出發。

MrBeast 發表於 20-5-7 09:50
知己知彼 百戰百勝,她真的沒有任何野佢喜歡或厭惡嗎?
以前一定有,不過在戒電腦(好似吸毒上癮)階段,處於病態,lost of all interest, 全部世界只有遊戲。其實真的是一種疾病。作為父母,應該諗點樣幫佢醫病。

Jane1983 發表於 20-5-7 08:56
咁又唔係wor。你可以有高要求,繼續push佢地做得更好。

但呢個係on going的目標,在推動的過程中唔好覺得 ...

拿,所以我無做錯既
‹ 上一主題|下一主題