用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 困獸鬥很累
樓主: sweetapplebb
go

困獸鬥很累   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-5-5 14:41
回覆 boyboobee 的帖子

你比佢玩電話,佢沉迷電話遊戲,係你做錯了。佢玩物喪志,所以先有以後果d唔好的行 ...

我沒有给她玩電話,除了功課需要,我都沒給她玩,但她會想盡辦法取得電話用,她會以做功课為由用電話,但取得後可能用來玩,要監察着她用,只能晚上自己回家後,這樣可能要半夜才可完成功課,又或自己放棄工作,白天陪她用電話做作業。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-5-5 16:41
我沒有给她玩電話,除了功課需要,我都沒給她玩,但她會想盡辦法取得電話用,她會以做功课為由用電話,但 ...

手機不要有遊戲,亦要限制使用時間。睇吓學校功課要用幾耐,定下時限,到時間即刻收機。或者直頭停WiFi。

10歲仲係好在乎、好愛父母的年齡,越大只會越難。而家仲唔搞,日後仲痛苦。比心機!

Jane1983 發表於 20-5-5 19:15
手機不要有遊戲,亦要限制使用時間。睇吓學校功課要用幾耐,定下時限,到時間即刻收機。或者直頭停WiFi。
...

定呢D規矩正是需要放棄工作或深夜做功課,先可以控制到時間&收發電話呢!
當個好爸爸

不能單留兒童在家,日常誰人看管她?就算工人,關wifi或者收電話都可以代勞吧。
辭職照顧小朋友當然好,但都要顧及父母意願和經濟考慮。

Jane1983 發表於 20-5-5 19:40

不能單留兒童在家,日常誰人看管她?就算工人,關wifi或者收電話都可以代勞吧。

工人做不到,經常開了就忘了關,工人連自己的電話也守不住,被孩子拿去玩,我們的電話密碼鎖不停改,孩亦想盡辦法偷看,用指紋鎖,她可以等大人睡着了用大人的手指開,現在已經用到臉容析別鎖,而且在張開眼狀態才析別了。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-5-5 20:16
工人做不到,經常開了就忘了關,工人連自己的電話也守不住,被孩子拿去玩,我們的電話密碼鎖不停改,孩亦 ...

工人受薪,幫你打工,佢都可以做唔到?連要求工人簡單的工作,你都接受佢呢樣果樣做唔到。咁可能你對女兒、工人的管理風格真係太寬鬆?

Jane1983 發表於 20-5-5 22:04
工人受薪,幫你打工,佢都可以做唔到?連要求工人簡單的工作,你都接受佢呢樣果樣做唔到。咁可能你對女兒 ...

其實,唔通我屋企係軍訓家庭?⋯⋯

little_yolky 發表於 20-5-5 22:16
其實,唔通我屋企係軍訓家庭?⋯⋯

你係要求高d

但我經常比我家姐話太鬆,都覺得樓上家長太寬鬆。

你講緊既10歲係女女,無估錯吧??
其實玩太多遊戲真係會行為倒退,脾氣燥.

Jane1983 發表於 20-5-5 22:38
你係要求高d  

但我經常比我家姐話太鬆,都覺得樓上家長太寬鬆。

但係⋯⋯我同C6都覺得我哋好寬容喔⋯⋯

sweetapplebb 發表於 20-5-5 23:15

你講緊既10歲係女女,無估錯吧??

係女呀,佢本身更小時候已經被發現情緒不穩,上課中途都可以突然自己喊,所以學校都有畀佢參加過情緒控制的訓練班,已經有所改善,但仍然有一定問題,我經常要提醒佢calm down的,經過學習,現在提醒佢都可以馬上有效,已經算好的了。
當個好爸爸

我女係屋企蝦我,唔聽話,佢係驚老師的,大多數學生係老師出句聲好過家長講幾句.
我老公係機迷,搞到我女學佢鍾意遊戲.
而家無論用電腦,Ipad上網睇學校教學影片,做功課,我女功課未做或者做做下,就會按出去睇you tube.
好好地同佢講做功課先,唔聽,最後要我用盡方法搶部Ipad,佢就盡量攪實Ipad唔交俾我,最後我拎左Ipad佢就
大哭,等佢泠靜完一陣,先乖番D做功課.這個畫面經常發生.
我都同我老公講左,電視遊戲平日唔好俾佢玩,星期六,日先玩,有時都要放鬆下.

回覆 little_yolky 的帖子

你既小朋友幾乖咁哦,幾歲呀

sweetapplebb 發表於 20-5-5 23:39

你既小朋友幾乖咁哦,幾歲呀

咪就係唔乖我先辛苦囉。剛剛11歲,大既12歲。我兩個雖然唔乖,但從來無好似你哋D咁失控。

我女失控係因為電子產品太吸引,導致唔做功課,勞氣.
自理方面,我日日監督佢,望佢慢慢改善.

小朋友係要過有規律,有學習的生活,太寬鬆,任得佢係唔得。你C6幾寬容,你就要求高d lor

如果亞大係我女,應該鬧少一半

Jane1983 發表於 20-5-6 07:30

小朋友係要過有規律,有學習的生活,太寬鬆,任得佢係唔得。你C6幾寬容,你就要 ...

如果阿大係我女,我瞓著都會笑  

回覆 S-Kwok 的帖子

哈哈,亞大係好多優點。
不過Yolky話亞大唔梳頭,整到額頭有暗瘡,呢樣我實哦到佢煩

回覆 Jane1983 的帖子

睇完您嘅回覆,我卒之明白亞仔點解脾氣最近咁差曳咗咁多,我咁解單都察覺唔到,真喺要好好檢討吓。沉迷電話遊戲,玩物喪志!

回覆 車車Wong 的帖子

當局者迷,越親近有時越睇唔到。
‹ 上一主題|下一主題