用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 困獸鬥很累
go

困獸鬥很累   [複製鏈接]

現在的小朋友驕生慣養,有的真的不懂珍惜現在拥有一切,好似父母欠佢,應該為佢做事。唔使番學日子,我女10歲日日hea,最基本連刷牙,洗臉都唔主動去做,煮早餐會嫌東嫌西,
功課唔踢唔做。嘔血
   4    0    0    0

回覆 sweetapplebb 的帖子

如果你覺得嘔血,你要佢自己做。要佢自理番自己既嘢,呢個要求唔過份。
至於早餐,佢自己可以倒cereal加牛奶,但佢無做開,開爐就唔好。

刷牙洗面都無做啊?咁又誇張佐滴吧

回覆 lauralinnn 的帖子

應該係指唔主動,三催四請果類。

回覆 Jane1983 的帖子

係呀,超級唔自覺,唔主動,我已經不停提醒佢要做咩,都係hea

sweetapplebb 發表於 20-4-28 11:20
現在的小朋友驕生慣養,有的真的不懂珍惜現在拥有一切,好似父母欠佢,應該為佢做事。唔使番學日子,我女10 ...

停課期間,無需按時上堂嗎?

唔提佢做功課,無得交,學校會點處理?

刷好牙洗完臉先有早餐食,自己整簡單早餐,如果醬三文治,唔整唔好食

趁佢讀緊小學,仲受教,好好教。呢d嘢改得到。
我女高小時,一樣有好多離譜嘢,例如唔肯紮頭髮、唔鍾意自己開樽裝凍飲......我執正黎做,一定要佢自己做。佢咪自己做lor。

呢樣真係要各家庭成員配合。好似我要我個女整理返自己啲嘢,皇后即話你想你個女第日大左俾人當工人使咪咁樣教佢囉。
再同個女講,第日搵男朋友老公要叻的,唔使自己做。
當然仲有其他痴線的說話。

我真係無語*1000000。

b3410    發表於 20-4-29 19:51

回覆 tummypooh 的帖子

唔係卦,而家講緊普通自理,唔係洗衫洗廁所拖地煮四餸一湯一腳踢wor。
我覺得現代女性懂得照顧自己,妥善處理生活細節,係必須的。喜歡比人伺候,同無人幫就完全唔掂,係兩回事呀!不過家家有自己一套,我又唔敢多言。

我就係覺得小朋友要學識基本自理。但......唉~~~~
惟有係背面先教佢。

咁委屈?

你太太咁早洗定你女腦,要嫁個有錢人

將自己未能完成的目標加給小朋友嘛~~~
佢真係俾呢啲思想佢架.......
同搵學校一樣,邊有咁多神校,個個都想去神校
邊有咁多有錢人~~~

Jane1983    發表於 20-4-28 19:20

作為阿媽,做野勤力,屋企都企理乾淨,但個女就係咁懶,日日閙佢都未有改善,好好講道理左邊入右邊出。唔使番學,功課要3催4請拖拖拉拉,好似我讀書 。
本身有返PT,而家請假跟功課辛苦過返工,好勞氣。
自理能力係無論男女都容易做到既最基本野,睇下個人肯唔肯做。

我女都係留長頭髮,之前唔肯自己扎頭髮,成日要我幫佢扎,我就當然想佢自己扎,所以我就同佢講,帶佢剪短頭髮,佢又唔制。而家係屋企,佢睇心情,有時會自己扎到整齊,大多數唔扎,我唔理佢。

基本儀容,作為女性係應該有要求的。

你老婆教壞個女,就需要家庭成員配合啦。唔應該灌輸這d唔好思想,對個女將來都無得益。我作為阿媽,一定想個女有自理能力,獨立,將來唔使依靠男人。

sweetapplebb 發表於 20-4-28 11:20
現在的小朋友驕生慣養,有的真的不懂珍惜現在拥有一切,好似父母欠佢,應該為佢做事。唔使番學日子,我女10 ...

我估好多小朋友都係咁?
撇除唔會自動波呢個問題,你哋關係好嗎?佢錫你嗎?如果無咩其他大問題,唔好太激心喇。
天助自助者,  別再怨天尤人

我女而家4年級,希望佢慢慢改善過來啦,中學應該開始注重儀容。

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

關係唔差既,大多數係因為叫佢做功課,唔好玩咁耐電話引起吵鬧。佢會講憎我呀等傷害說話,同埋搏嘴,搏到我激死。但如果平時生活好地地,排除以上做功課野都ok既。

回覆 S-Kwok 的帖子

暫時3催4請做功課底下,無欠交功課,只係大人辛苦,要催佢督促佢,唔係,佢唔主動做。
‹ 上一主題|下一主題