用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 綠楊幼稚園
go

綠楊幼稚園 [複製鏈接]

想請問有無家長可以分享下,係疫情下學校係點安排學生嘅課程嗎?
會係網上教學,用zoom?還是只係叫家長返學校拎功課俾學生做?
Thanks a lot
   2    0    0    0

cecibb726 發表於 20-4-27 20:37
想請問有無家長可以分享下,係疫情下學校係點安排學生嘅課程嗎?
會係網上教學,用zoom?還是只係叫家長返 ...
我都想知希望有用家可分享, 謝謝🙏

N 班用家報告

網上教學用 Webex (類似 Zoom)星期一三五, 每日兩堂 每堂半小時. 一堂中文, 一堂英文(兩個NET輪住教)
星期二四, 每日一堂半小時 (中/英 卡啦卡啦)

另外每星期 upload 短片上網 (唔係上堂D錄影),每段 3-8 分鐘到

Phonics (NET) 一段
英文體能/故事 (兩個 NET)  一段
英文覆習 (NET) 一段
普通話講故事 一段
廣東話講故事及一週重温 一段
廣東話體體能及美勞 一段

另外家長每星期四五回學校取工作紙(通常兩張), 加一張油顏色, 加小勞作工具. 做完下星期番去交收同拿新功課

我都有報下年n班

可唔可以講下老師教學方法? 要唔要小朋友坐定定好耐?
小朋友返學開心嗎?

回覆 德仔.老豆 的帖子

多謝分享🙏
N班安排都算不錯!

會直升K1?

piyommi 發表於 20-11-25 15:39

多謝分享🙏
應該係, 我無乜話特別 Interview 或考試, 上個月叫左我比 970 留 K1

Summer1983 發表於 20-11-25 10:17
我都有報下年n班

可唔可以講下老師教學方法? 要唔要小朋友坐定定好耐?
因為我個細路係 N, 問佢依個問題佢唔識答. 我親身就只係開頭同佢上左一堂適應班
講下故仔, 之後出去大堂玩親子運動, 之後入番課室講多陣
細路企起身行一兩步範圍都無問題, 老師講故仔時會比每個細路掂一下

以上只係我唯一果一個鐘知佢上堂做乜

我B都係走黎走去型, 我地都有同老師講叫佢留意下. 反而老師無話佢百厭, 話佢上堂時都唔差.
另外我知有教佢地去下廁所, 去洗手, 因為我仔成日唱 '排隊歌'
手冊寫佢有體能同小肌肉堂, 射下波/行平衡木,堆積木,穿飲管, 跳呼拉圈, 搓紙粒等
所以應都有唔同活動等細路活動下

我覺得N應無咁嚴, 都係玩下咁, 我睇佢 D 功課同埋學校課本教 打招呼/認動物/身體/生果/聽聞睇摸/方圓三角/顏色/大細/上下/A到Z/數數字/勞作剪貼/德育禮貎咁上下. (中英文)

真正教學方法, 就反而要問下 K 既用家先知. 我得 N既經驗答唔到D咩, 我B係第一個細路, 無阿哥家姐比較到其他學校

其他可以講係老師平均一星期打比我地一次講下有乜特別. 另外 NET係多, 係白人而唔係ABC或印

最後 - 我仔係開心, 鐘意番學. 而家轉 Zoom 上堂, 會話想番學校, 可能成日在家悶掛

多謝你既分享🙏🏼🙏🏼
‹ 上一主題|下一主題