用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區Band 2 女大抽獎
樓主: suetyeezoie
go

中西區Band 2 女大抽獎 [複製鏈接]

熊貓BB 發表於 20-4-28 12:53
謝謝LingChiBaBa回覆,阿女在你二女以前小學,我之前也曾向你請教。

不用失落,可能讀書也是緣份。
我女小二,一直也有伴讀,已可自己看chapter book. 一直也外補中、英文。也有請補習姐姐教功課。平日有時間,我有外加練習和操卷。但可能我要返工,一天教她的時間不多,一直只能在學校中游,大約band2水平。她記性不好,好多字不會寫,最近已隔日默中英文。做卷也容易大意不小心。
除了努力教,我也開始留意升中要求,希望幫到佢搵到間合適的中學。
做父母要幾手準備,band2校也有升大學的,共勉之。

suetyeezoie 發表於 20-4-27 17:49
我並不是上述兩間,所以比較擔心,老師建議鴨真第一志願,因驚如第一志願揀直屬,第二揀鸭真,结果唔得,會 ...

有冇聽過聖心B1乙一收吾哂?

mcl203 發表於 20-4-27 18:39
私小上年計埋外闖+直升有~89%,只要中學收自己學生策略不變,機會應該好大喎~~~

隱藏嘅風險係聖心一 ...

Deleted

eli_leung 發表於 20-4-28 17:07

Deleted

聖心書院2015年已經宣布自行不會特別收親生女

suetyeezoie 發表於 20-4-27 16:22
想請教各位, 如果中西區女仔, 肯定是Band 2, 乙一 填Band 1直屬中學有無機?  乙二選St. Clare's 或鴨真有無 ...

乙一SH 冇機,如果你一定要鴨真乙二,不願意放乙一的話。我會放St Clare 乙一

eli_leung 發表於 20-4-28 17:02
有冇聽過聖心B1乙一收吾哂?

eli_leung 發表於 20-4-28 17:08

聖心書院2015年已經宣布自行不會特別收親生女

可以參考返去到上年嘅事實~~~

lcyesther 發表於 20-4-28 14:35
不用失落,可能讀書也是緣份。
我女小二,一直也有伴讀,已可自己看chapter book. 一直也外補中、英文。也 ...

多謝你的鼓勵。其實有時見阿女健康活潑,心想應該要滿足。但再想想她也要計劃一下和裝備自己....真係精神錯亂...(emoji)(emoji)‍♀️
大家也加油,希望多些鼓勵,女兒可以自己開竅...自己冇動力,旁人怎幫也沒有用。

LingChiBaBa 發表於 20-4-28 13:24
老師説應該冇問題,相信最差也在Band2中,不用担心。當年家長日我「目及」到細女喺全班排得好後(嗰 ...

你的説話令我想起我老公也會襯我同班主任講嘢的時候「(emoji)」老師本寫曬分和排名張紙 ,但後來老師都好小心,自己望一望就遮番 (emoji)唔到。

其實我都安慰自己,今年面試信是依呈一呈二成績出,以往呈三失手會有變數,今年呈三取消了,那麼呈二後沒有收到通知上面試班,應該不是marginal吧...唯有咁諗,唔係唔知點涯..

回覆 LingChiBaBa 的帖子

那麼你當年怎樣揀,照填乙一直屬?定乙一鸭真或其他,结果又怎樣?

回覆樓主:

好擔心,個囡下年要大抽獎,很應該係b1,喺中西區St. clare大機會?

suetyeezoie 發表於 20-4-28 23:04
回覆 LingChiBaBa 的帖子

那麼你當年怎樣揀,照填乙一直屬?定乙一鸭真或其他,结果又怎樣? ...

我女個同學乙一揀咗鴨真,結果也是派到鴨真。有D成績較差嘅同學需要留校補課(唔知而家重有無),呢個同學係其中一個,另外,亦都有要留校補課嘅同學放棄直屬報讀直資。

熊貓BB 發表於 20-4-28 22:20
你的説話令我想起我老公也會襯我同班主任講嘢的時候「(emoji)」老師本寫曬分和排名張紙 ,但後來老師都好 ...

老師一泊把間尺埋去,已經睇到排名,呢樣比較重要。

我諗你太杞人憂天了。諗下升中後如何重建亞女嘅信心,搞好D成績。

LingChiBaBa 發表於 20-4-29 10:04

我諗你太杞人憂天了。諗下升中後如何重建亞女嘅信心 ...

"泊"間尺哩招我和我的jm們經常用,尤其家長日攞成績表時,每問一科情況班主任就泊一次,都睇到好多嘢架,尤其响升中呈分階段,合併埋其他數據後整幅Banding藍圖幾乎出晒嚟!

認同升中後如何計劃學習最要緊。其實,無論小學成績好嘅或差嘅都要好好計劃下。

回覆 eli_leung 的帖子

聖心B1會否選擇唔填直屬, 去博YWG嗰啲?  YWG都多位, 而B1女在中西區都夠位

Kikobaby 發表於 20-5-1 21:45

聖心B1會否選擇唔填直屬, 去博YWG嗰啲?  YWG都多位, 而B1女在中西區都夠位 ...

YWG 收SH 的女, 以往估大部分都係自行時已經離場。
B1 女, 如果自行走唔到, 唔揀直屬上書院, 好搏。

Kikobaby 發表於 20-5-1 21:45

聖心B1會否選擇唔填直屬, 去博YWG嗰啲?  YWG都多位, 而B1女在中西區都夠位 ...

中西區B1女雖然夠位,但乙一YWG並不是必入,所以聖心B1親生女都係會選擇返直上

成功入到了!暫時relieved咗,但正如你所説,要重建信心及打好d個底...(emoji)(emoji)

Poyau    發表於 20-7-8 00:09

熊貓BB 發表於 20-7-7 23:36
成功入到了!暫時relieved咗,但正如你所説,要重建信心及打好d個底...(emoji)(emoji)
...

恭喜你, 祝囡囡在中學部學習愉快。 4年後就輪到我囡了。
‹ 上一主題|下一主題