用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區Band 2 女大抽獎
go

中西區Band 2 女大抽獎 [複製鏈接]

想請教各位, 如果中西區女仔, 肯定是Band 2, 乙一 填Band 1直屬中學有無機?  乙二選St. Clare's 或鴨真有無機?  會唔會太博?  

10    0    0    0

suetyeezoie 發表於 20-4-27 16:22
想請教各位, 如果中西區女仔, 肯定是Band 2, 乙一 填Band 1直屬中學有無機?  乙二選St. Clare's 或鴨真有無 ...

一齊傾吓,大家情況差唔多,唔知係咪同校...3間直屬,一樣不是st Clare’s 。

我剛覆了隔離st Clare’s 的post...

熊貓BB 發表於 20-4-27 16:27
一齊傾吓,大家情況差唔多,唔知係咪同校...3間直屬,一樣不是st Clare’s 。

我剛覆了隔離st Clare’ ...

ssgp & sc 的band 2女仔,升直屬好安全。

我並不是上述兩間,所以比較擔心,老師建議鴨真第一志願,因驚如第一志願揀直屬,第二揀鸭真,结果唔得,會跳得好後,有冇家長試過或這些聽過類似case ?

當然我明白老師想勸退我們band 2 中或尾的学生,那麼她們收生就有保證!

suetyeezoie 發表於 20-4-27 17:49
我並不是上述兩間,所以比較擔心,老師建議鴨真第一志願,因驚如第一志願揀直屬,第二揀鸭真,结果唔得,會 ...

津果間?~~~

私小

suetyeezoie 發表於 20-4-27 18:01
私小

私小上年計埋外闖+直升有~89%,只要中學收自己學生策略不變,機會應該好大喎~~~

隱藏嘅風險係聖心一向用自行位收兩直小生,可能要收下風去睇下今年多唔多已經被自行取錄了,始終今年方法可能有變,再作部署~~~

suetyeezoie 發表於 20-4-27 16:22
想請教各位, 如果中西區女仔, 肯定是Band 2, 乙一 填Band 1直屬中學有無機?  乙二選St. Clare's 或鴨真有無 ...

或許派位乙二 聖嘉勒  

聖嘉勒.乙二就更加危險,只有7個位

suetyeezoie 發表於 20-4-27 19:55
聖嘉勒.乙二就更加危險,只有7個位

聖嘉勒90個學生,有71個位,有啲外闖咗,又有啲唔符合用直屬位。71個係有位剩派出街嘅~~~

suetyeezoie 發表於 20-4-27 17:51
當然我明白老師想勸退我們band 2 中或尾的学生,那麼她們收生就有保證!

你意思係勸你哋唔好揀直屬?

回覆 mcl203 的帖子

想問多出的位會放出來做乙部派位嗎?  這我一直不知道

Kikobaby 發表於 20-4-27 23:17
回覆 mcl203 的帖子

想問多出的位會放出來做乙部派位嗎?  這我一直不知道

用唔晒嘅直屬位,當然係放出街啦~~~

yes, 是勸退不要揀直屬,直接在乙一揀band 2 就隱陣d,否則會跳到好後

suetyeezoie 發表於 20-4-28 00:40
yes, 是勸退不要揀直屬,直接在乙一揀band 2 就隱陣d,否則會跳到好後
津小、私小大部分B2都會放SHCC乙一,108個位有幾多B1抽是關鍵

熊貓BB 發表於 20-4-27 16:27

我剛覆了隔離st Clare’ ...

肯定是Band2,咁亞女無可能上唔返。

suetyeezoie 發表於 20-4-27 17:51

勸退Band2中或尾對收生有保證?如果這樣,
1. 書院祇是多收了津貼部的Band2學生
2. 私立部的升中派位多了派往Band2學校的學生
班主任這樣做對私立部有甚麽好處?學校不是祇公佈首3志願達到XX%。

7年前我女升中時的同學,也有被班主任建議乙一選鴨真,因為當年也是4班年,畢業生人數是較多,Band2尾的有機會在呈三時失手跌落Band3,鴨真學位算多,真的跌落Band3也期望乙一可派到。

你應該知道女兒EDB排名,是否真的能安全地保持在Band2中?

LingChiBaBa 發表於 20-4-28 08:06
肯定是Band2,咁亞女無可能上唔返。

謝謝LingChiBaBa回覆,阿女在你二女以前小學,我之前也曾向你請教。

我地位是完全足夠,就是要看看自己是否符合band 1 or 2的要求。我其實連阿女排第幾或甚麼band 也不知道(老師沒有說)。雖然老師説應該冇問題,她亦並沒有被安排上學校面試班,但自知她不屬band 1,卻不知她在band 2中、尾or 甚至會否接近band 3..近幾年也有十多人未能返回直屬中學。

我很苦惱填派位表,自覺乙二開始都要填band 2/3學校,因為如果是女兒屬band 1/2,應該會入到乙一直屬中學。

正因為有直屬,學校其實沒有太多派位資訊,以往派不到的人當時也很傷心,其他人亦不敢多問。

以前常常以為band 3的學生是不讀書、屋企唔多理。但看看阿女學校,雖然冇勁谷 但自問我地亦唔係諗住一定入而hea讀 ,只是阿女常常不小心,但她絕不是無心向學,我哋亦盡力幫佢教佢...唉!

熊貓BB 發表於 20-4-28 12:53
謝謝LingChiBaBa回覆,阿女在你二女以前小學,我之前也曾向你請教。

老師説應該冇問題,相信最差也在Band2中,不用担心。當年家長日我「目及」到細女喺全班排得好後(嗰陣一級得3班,未轉4班),跟住問班主任情況,班主任覆我亞女如果keep到當時成績,升直中係無問題,不過唔好同亞女講,免得佢鬆懈。當時心情同你而家差不多,半信半疑,後來佢真係無收面試信(不是Band2尾至Band3)。

‹ 上一主題|下一主題