用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 監護人公司選擇
go

[英國] 監護人公司選擇 [複製鏈接]

For sixth form, 係咪唔洗揀咁貴的premium plan?
Pippa and Quest basic plan,相差成£1000-1500 annual fee,服務真係有咁大分別?可否比D意見,睇完服務範圍,會用的服務範圍又唔係真係差好多野,唔明點解會相差咁遠,請指教
   5    0    0    0

回覆樓主:

我覺得係,比我去揀,都唔會搵太貴的plan。讀到S6 S7,佢地唔係細路,家長自己有能力跟學校溝通,又唔洗叫監護人公司搵人代自己見老師,咩都由自己(孩子和家長)處理到。省一點錢吧!

我孩子準備上大學,隨左第一次要靠監護人公司搵寄宿家庭外,真係無野要由佢地安排。

kct18 發表於 20-4-26 12:34
For sixth form, 係咪唔洗揀咁貴的premium plan?
Pippa and Quest basic plan,相差成£1000-1500 annual fe ...

咁大個用white house 最平嘅計劃算啦

White House 好似再平小小,其實真係無分別?

TTEE1819 發表於 20-4-26 12:55
我覺得係,比我去揀,都唔會搵太貴的plan。讀到S6 S7,佢地唔係細路,家長自己有能力跟學校溝通,又唔洗叫監 ...

非常同意

監護人對於 sixth form 其實係「掛名」,因為英國 boarding schools 要求所有學生有監護人,唯一需要的是住宿,例如每次 term break 學校 email 你提供子女會否留在英國,要通知學校監護人地址,或突然病了,school nurse 決定左要接走,監護人即日要到學校。除此以外,真係沒有什麼需要監護人了。

最平既就夠,我舊年9月用Pippa,仔讀Y10,完全無咩用,每個term有去學校見下我仔一次,其實只系講番我仔同我講既野,
電話卡,開戶口,家長日果d又唔洗佢,所以我用埋呢個學期就轉WH 最平果個plan。

yuyueng 發表於 20-4-27 15:59
最平既就夠,我舊年9月用Pippa,仔讀Y10,完全無咩用,每個term有去學校見下我仔一次,其實只系講番我仔同 ...
其實電話卡,協助訂校服是否不用guardian都可以?(我小孩14歲)

matmatthew 發表於 20-4-29 03:22
其實電話卡,協助訂校服是否不用guardian都可以?(我小孩14歲)

你會唔會打算陪開學? 如果陪開學嘅話,可以到時自己去搞。校服每間學校做法不同,有啲可以網上訂,臨開學先至送去宿舍。另外電話卡可以先上網揾 Giffgaff 把電話咭寄嚟香港,到時去到英國,如果發覺在學校所在區覆蓋不是太好,可以再在當地買電話卡 join package 。

回覆 kct18 的帖子

同意唔使揀貴嘅,其實你可以揀啲掛名監護人就得啦你記得要睇埋學校有無要求要用AGEIS嗰啲
有啲學校有,有啲無咁要求

matmatthew 發表於 20-4-29 03:22

話卡自己上網買(我用giffgaff ),佢地會寄張卡到香港,然後自己每月[size=14.6667px]上網增值,果個月唔用就唔增,唔使監護人幫手。

訂校服自己上校服網訂,學校會話比你知網站,叫你自己上網訂, 安排直接送阿仔宿舍,呢d 全部唔洗監護人。

yuyueng 發表於 20-4-29 12:41
話卡自己上網買(我用giffgaff ),佢地會寄張卡到香港,然後自己每月上網增值,果個月唔用就唔增,唔使監 ...
謝謝你,很詳細。但B字頭公司的基本plan都吾平,可介紹用緊哪公司嗎?

Jasmine36 發表於 20-4-29 12:38

同意唔使揀貴嘅,其實你可以揀啲掛名監護人就得啦你記得要睇埋學校有無要求要用AGEIS嗰 ...
什麼是掛名監護人?可pm我嗎?

matmatthew 發表於 20-4-29 15:20
謝謝你,很詳細。但B字頭公司的基本plan都吾平,可介紹用緊哪公司嗎?

用緊P字頭好貴果間,除左book 車學校/機場往返,安排hostfamily及學校往返之外,咩都無用過,原本想佢代我去阿仔家長日,佢唔記得左約左我,然後又約左另一個同一日既,所以無用過其他服務,最重要系host family唔好,同隔離無分別。佢地收host family費用系頭尾都計一日,半小時車程one way收60鎊,2小時去機場one way 收150鎊,除左年費貴,其他野都好貴。已經通知唔再用佢地。

yuyeung, hopefulmom,pls check pm

回覆 matmatthew 的帖子

Ok 啱啱pm你

Jasmine36 發表於 20-4-29 12:38

同意唔使揀貴嘅,其實你可以揀啲掛名監護人就得啦你記得要睇埋學校有無要求要用AGEIS嗰 ...

想知掛名監護人資料,可以pm我嗎? Thanks

請問大家買咗機票未?CX 30/6前出機票可免費任改機票,係咪應該買左先?

wong55 發表於 20-4-30 13:32
請問大家買咗機票未?CX 30/6前出機票可免費任改機票,係咪應該買左先?

如果買到頭機場,如要改機票,係咪要打返去英國先改倒?

kct18 發表於 20-5-4 21:48
如果買到頭機場,如要改機票,係咪要打返去英國先改倒?

可以係CX 網上改機票

wong55 發表於 20-4-30 13:32

改機票都要跟番原本機票所有規條,blackout date, booking class code...所以早出同遲啲有實日子出差唔多,因為當你要改去某日而又沒有原先的booking class code一樣要補差價,咁同到時買個票價一樣。如果有相同booking class code 唔使補即係到時買其實同價。
‹ 上一主題|下一主題