用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到? ...
go

【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到?  

其實出個好多篇嘢,唔知係我文筆太差定係家長太盲目(尤其係小朋友係B1個班家長),總係成日問呢個排會唔會太搏,嗰個排法會唔會派得好差,攪到我忍唔住又要出篇嘢廢嗡吓。

通常小學都有不同理由,叫家長要保守D,相信不少家長都聽過:老師叫B1學生搏1至2間B1中學好啦,最遲乙3要填B2中學;或者叫你一定要填晒30個志願,否則唔知會派去邊等既說話。但呢D說話,係咪真心幫你呢?

各位B1學生家長,先問下自己,你認為大抽獎有填都抽唔入既學校,會係咩學校呢?

反思題目:
(1) 如果係真B1組別學生,大抽獎填咗但入唔到既學校,咁個間係咩學校呢?
(2) 中學點先可以做全英中或開英文班?

反思的回應:
(1a) 當然係受歡迎既B1中學,因為太多人爭自己隨機號碼唔夠前囉!
(1b) B2中學?有可能嗎?的確係有可能,但家長絕對係可以控制到最差既結果。
(1c) B3中學???有可能嗎???只要有做好功課,發生既機會低過中六合彩頭獎。

(2) 需要收夠85%屬全港排名top 40%(即係B1+B2A)既學生先可以做全英中。要開英文班每班亦要有至少85%屬全港排名top 40%既學生先可以。

延伸參考:【升中統一派位填表策略簡述】

王家爸爸    發表於 21-4-15 14:47
HWY    發表於 20-5-5 11:00
hueyman    發表於 20-4-29 10:15
tautaub    發表於 20-4-26 12:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

反思的分析和解說:

B1學生派去B2中學,係過往強調既最差結果。一直都話就算區內B1學位不足,只要肯加多兩三間B2中學,一定會派到,其實大家點解仲咁驚,咁易俾D小學教職員嚇親呢?

相信好簡單,何為學位夠和何為加夠保險線,就係因為缺乏咗一個硬指標俾人去參考。所以我又諗咗一排,得出以下最新既建議:

B1學生加統一派位時,第一間係派位表上填上未能全開英文班既學校,就係B1學生既止蝕位(即係最差既結果)。

試諗一下,如果你小朋友係B1學生,統一派位派唔入個間學校,代表咗D乜?就係個間學校統一派位學額已盡收B1學生

一間係統一派位可盡收B1學生既學校,即係已有至少65%學生係屬於B1,相信自行階段差極都會收到一堆B2頭學生吧!

咁理論上,呢間學校,極大機會夠資格開晒英文班,或至少開到多於一半班數既英文班。但呢間學校係咪真係咁呢?可以全開英文班?

可能有人會話話,會唔會因為今年學生人數太多,令過往未能全開英文班既學校,今年出現收爆B1學生既情況呢?

答案是:有可能的,但機會率一定細過你中六合彩頭獎。

原因好簡單,通常未能全開英文班既中學,佢地既英文班,主要係因為有足夠既B1和B2A學生先開得成,而且相信B2A佔大多數。所以就算多咗人揀佢做保險線又跌咗落去,都係先令原本有機會抽到呢間學校既B2生少咗機會抽,要令到B1學生都抽唔到係何其困難。

而且最重要係,就算幾千幾百個家長去抽,會唔會大家排位一樣,連所揀既非全英中都一樣呢?

如果學校再叫你乙2/3就放間非全英文中,或者同你講,你排得咁進取,只會連B3中學都入唔到呀!呢個時候,你應該問清楚自己,呢D說話係咪合理呢?

記住,無論係呢度任何人,或者小朋友學校既教職員,佢地俾既意見,你只需要參考,唔需要跟足,只需按自己認為最安心既方式填表就可以了。

你跟咗人地既建議而派得唔好時,人地最多咪送你一句:Sorry!我都估唔到會派得咁差!
出咗派位結果後,大家向有關人任反映可能會聽到以下既說話​:
1. 眼見大家同為B1學生,人地乙5/6仲入到B1中學,自己聽有關人仕講乙3放B2中學入咗:
 有關人仕會話:入到首三志願啦、仲想點呀?

2. 唔聽有關人仕講,乙4-10仲放B1中學但仍然入咗:
 有關人仕會話:你好彩咋,咁搏!你睇下邊個邊個,又係好似你咁填表咪出晒事囉!

3. 唔聽有關人仕講,乙4-10仲放B1中學不過可惜入唔到:
 有關人仕會話:都叫咗你唔好咁搏架啦!派到咁我地都無能為力。

因為最終要面對派位結果既人,只有你/妳和你/妳的子女。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

給B2學生的派位建議:

講完B1學生,又講吓B2學生,咁佢地又有咩策略呢?

B2學生主要考慮,係搏定唔搏。

但決定搏定唔搏,需要先諗一下,區內有幾多開間到一半以上英文班既中學。

如果區內無一間開到一半以上英文班既中學,咁即係話,好大機會區內有至少一間全英中,係會收B2學生。
咁你要搏既目標,其實就只能係呢D有收B2學生既全英中。

反之,如果區內有1間或多間開多於一半英文班既中學,咁你可以搏既目標,其實應該係呢D中學。如果你仲繼續去搏其它全英中,係非常危險既行為。​​

如果唔搏就最簡單,任何時候,乙1開始揀非全英中就得了

對不理現實,一味只叫學生保守去填統一派位表的教職員的控訴

其實點解咁多區出現邊緣B1,或者B1中學水平下降,其實係呢D保守既小學教師攪出嚟既問題。

就係多得佢地(保守既小學教師)亂咁危言聳聽,不停叫B1學生家長保守D早D填B2學校,結果每年各區都有一堆無辜既B1學生被迫入讀B2中學。

多間B2中學興幸自己開到英文班既背後,實際犠牲了不少B1學生入讀B1中學既機會。更甚既係此情況可能令部份進取既B2生得在派位時上移入到無人揀既B1中學餘額。但那堆學生,不少係中學階段其實無沒追上,結果最終拉低了該B1中學既表現。

其實從某區邊緣B1中學和只可開1-2班英文班既中學既數字,可對此情況作出估算。如邊緣B1中學和只可開1-2班英文班既中學數量越多,就越反映保守策略既禍害越大。

試問如果所有B1生能集中一齊入讀番某些邊緣B1中學,佢地既成績又會唔會只係目前水平呢?

到時又真係有幾多間B2中學可以開到英文班呢?

當然還有一個更複雜既原因令個別區份B1中學學額不足,呢點容後再談。

王家爸爸    發表於 21-4-15 14:46
janettsui    發表於 21-4-9 01:06
yslgucci2000    發表於 20-5-12 12:10
arman118    發表於 20-5-12 00:02
Poyau    發表於 20-5-11 18:51

Reserved

及時雨(emoji)(emoji)謝謝!覺得自己真係白讀書,靜待(emoji)

hkpapa852 發表於 20-4-26 11:03
其實出個好多篇嘢,唔知係我文筆太差定係家長太盲目(尤其係小朋友係B1個班家長),總係成日問呢個排會唔會 ...

1係估錯banding,
2係全民大熱之選
3係運氣與膽色的角力

hkpapa852 發表於 20-4-26 11:03
其實出個好多篇嘢,唔知係我文筆太差定係家長太盲目(尤其係小朋友係B1個班家長),總係成日問呢個排會唔會 ...
大佬, 等你出手 ! 加油 !!!

jacky123 發表於 20-4-26 12:43
1係估錯banding,
2係全民大熱之選
3係運氣與膽色的角力

最驚1.估錯banding

問左好多次老師問都口臭,老師都話係band 1 生,非邊緣人。但小朋友的衰樣,唔似band 1 生

如果真係B1生,肯定抽唔入排在“B1保險線“後面的學校
如果B2當B1填,肯定抽唔入排在“B2保險線“後面的學校

Hkpapa帖子都好有份量,非常值得一讀。
不過主題名比較太過於scientific

唔係標題黨,所以新手入來唔識睇,走寶。

關鍵詞搜索最好有“升中”  “策略” “統一派位”呢D字

或者寫一兩個名校名,增加點擊率。
例如“喇沙還是皇仁?升中統一派位分析,如何設定保險綫”

即刻好多人入來睇。

b3410 發表於 20-4-26 13:42
你個主意值得俾個。高質文係要方便日後會員搜索。

b3410 發表於 20-4-26 13:42

其實之前諗過一堆標題無用,不過你都啱,用番D貼地D既字眼會好D。

唔係樓主文筆唔好,係個遊戲太複雜,再加上好多小學要造靚盤數嚇鬼d家長.....

sunnymama2 發表於 20-4-26 13:02

問左好多次老師問都口臭,老師都話係band 1 生,非邊緣人。但小朋友的衰樣,唔似band  ...

我現在覺得老師的建議就是這樣的感覺!

sunnymama2 發表於 20-4-26 13:02

問左好多次老師問都口臭,老師都話係band 1 生,非邊緣人。但小朋友的衰樣,唔似band  ...
深有同感。我仔都係咁。既然驚,又唔太想抗班主任意思,折衷方法,甲部填盡B1

求 hkpapa852 指點,仔在東區,肯定band 1, 但老師話東區男仔吾夠位,看EK數據又好似糸(大约75.8% 入到 band 1), 力迫我乙三就揀band 2, 現煩惱中

gigayan 發表於 20-4-26 16:58
唔係樓主文筆唔好,係個遊戲太複雜,再加上好多小學要造靚盤數嚇鬼d家長..... ...

係,首三志願派到講出嚟好聽

siujanjan 發表於 20-4-26 18:32
係,首三志願派到講出嚟好聽

學校好聽,但家長難受囉

jacky123 發表於 20-4-26 17:36
我現在覺得老師的建議就是這樣的感覺!

原來我唔係唯一一個懷疑老師。。。

原來band 1 生唔係咁難。。。