用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 郭得勝 同林漢光邊間放乙三好?
樓主: mickeylily2003
go

郭得勝 同林漢光邊間放乙三好? [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 20-4-27 19:47
唔洗游得好叻,都可以考獨木、風帆、滑浪風帆既教練牌。做partime教練幫政府教巿民,一天收入不錯。但要輪 ...

亞女初中個陣同我講,佢(細過14歲)去水上活動中心上滑浪風帆,學費只係$45已可以上2天課,一班得最多6人,教練教2日賺唔夠$300,好可憐。

我說,政府津貼了一大筆。看看風帆中心的course, 一天正價要收$900元。6個學員即一天賺$5400(包租艇費用)

回覆 nicolemummy 的帖子

最緊要考牌,咁就將來好穩陣,大尾篤個啲係米.加油..你囡囡,我囡係VA,所以我都想了解下專課係邊類...

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 20-4-27 19:47
唔洗游得好叻,都可以考獨木、風帆、滑浪風帆既教練牌。做partime教練幫政府教巿民,一天收入不錯。但要輪 ...
佢依家沉底會快過浮上面
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-4-28 00:26
佢依家沉底會快過浮上面

潛水牌仲好賺。不過,我覺得有點危險。

水上活動教練都要著救生衣,所以不用擔心浮不上的問題。

我的一個獨木舟教練,教青少年會幫佢地影相,好似旅行團咁。係好開心的職業。

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 20-4-28 09:06
潛水牌仲好賺。不過,我覺得有點危險。

水上活動教練都要著救生衣,所以不用擔心浮不上的問題。
佢個種潛呢............係事後掉西瓜個種潛丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-4-28 09:19
佢個種潛呢............係事後掉西瓜個種潛丫

睬!點可以咁講呀?

hkpapa852 發表於 20-4-27 13:18
入U率那份擺明係取巧,但各科4+那份係無得取巧
郭根本係勉強有1C水平,唔知解俾人吹到有1B水平​
...

參加了今年郭簡介會,印象中DSE 成績是跟循相距不遠,都是沒有驚喜的,但不致1c2A 水平。
如方便可否比較下沙官,聖心,鄭榮之DSE,  是否已無力向上甚至有下行趨勢?

Cliokohonda 發表於 20-4-29 03:06

參加了今年郭簡介會,印象中DSE 成績是跟循相距不遠, ...

郭係近兩年先再高調公佈番多D成績資料,而且最重要係暗示咗近兩年成績係再創新高。

2019年郭既整體4+只係51%,如果咁已係新高,以前水平係咩呢?

沙官近年成績一直向下,好大機已跌到B2A水平。
另外兩間繼續神秘,但入U率亦不見比沙官好。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

參加了今年郭簡介會,印象中DSE 成績是跟循相距不遠, ...

其實沙循成績一直係沙田區較遜色,維持係1C水平多年,上年先好番D。
以成績計,一向都係3強之後,就係女校同培英,再之後係蘇淅同林裘謀,之後先到沙循同沙官。
其餘幾間係再排後個批,不過估唔到林漢光表現有D驚喜。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-29 13:36
其實沙循成績一直係沙田區較遜色,維持係1C水平多年,上年先好番D。
以成績計,一向都係3強之後,就係女校 ...
請問hkpapa,直資培僑(大圍)近三幾年的成績是否進步中,謝謝

Summer622 發表於 20-4-29 14:07
請問hkpapa,直資培僑(大圍)近三幾年的成績是否進步中,謝謝
係,目前水平在沙循與林裘謀之間

hkpapa852 發表於 20-4-29 14:09
係,目前水平在沙循與林裘謀之間
Thanks.

個人認為,郭得勝與沙循相距遠遠地,而"沙循與林裘謀"一向都係區內jm們一併考慮的中學,兩間中學的""客源""差不多,就算自行面試都同日進行,務求要jm們只可選其一。

給你參考。

DSE2019
林裘謀:學士學位93人(80.9%)
沙 循:學士學位97人(78.2%)

驟眼看,林裘謀的入U%高過沙循,
但,個人認為需要睇埋"人頭數",
以人頭數看沙循明顯高過林裘謀。

不過,個人認為"沙循" 和 "林裘謀"
實力上差不多,同屬好學校,幾個百分比
或幾個人頭數無乜所謂,入邊間都是
差不多,最緊要孩子喜歡邊間就邊間。

參考資料:
林裘謀
http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/hkdse_and_jupas.php
沙循
https://www.stmc.edu.hk/zh/schoo ... ination-hkdse-2019/

Summer622 發表於 20-4-29 14:17
Thanks.

FYI

TST: 85%
沙崇: 79.4%
沙呂: 79.2%
SRL: ~67.1%
林裘謀: 66%
培僑: 66%
沙培: 61.9%
沙蘇: 61.3%
沙循: 58.3%
林漢光: ~55%
郭得勝: 51%

自己估吓個%係咩嚟

hkpapa852 發表於 20-4-29 17:39
FYI

core 科4+或以上?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

FYI

多謝您!麻煩晒。
4+ %,是較一項為準確及一致的評定工具,去估計各間中學的實力吧?

Thank you so much . 很有參考價值的數據,而且一目了然,冇「水份」^^

FYI

請問多一句,如果間學校,永遠收收埋埋唔公佈4+ %,
反而只經常整d 「入 U%」之類,是否可能代表這間學校實際上的DSE成績「唔算太見得人」

Summer622 發表於 20-4-29 18:35
請問多一句,如果間學校,永遠收收埋埋唔公佈4+ %,
反而只經常整d 「入 U%」之類,是否可能代表這間學校實 ...
入U率反映唔到真正實力。但唔顯示DSE成績唔一定好差,林漢光就係一例

hkpapa852 發表於 20-4-29 18:38
入U率反映唔到真正實力。但唔顯示DSE成績唔一定好差,林漢光就係一例
收到,明白了,謝謝    : )

參考資料:
https://www.stmc.edu.hk/wp-conte ... 018-2019.pdf#page=5
https://www.stmc.edu.hk/wp-conte ... 017-2018.pdf#page=5
https://www.stmc.edu.hk/wp-conte ... 016-2017.pdf#page=5
http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/hkdse_and_jupas.php

首先,"林裘謀" 和 "沙循"都是好學校,
個人認為,實力差不多,入到邊間都可以。

表1::
4+%:2017       2018       2019
林裘謀:63%(級129人) 57%(級124人) 66%(級119人)
沙 循:60%(級129人) 54%(級128人) 58%(級125人)

表2::
入U%:2017       2018       2019
林裘謀:96人(75%)    99人(81%)  93人(81%)
沙 循:98人(76%)   103人(81%)  97人(78%)

從表1可得知,
林裘謀過去三年裏只有2019之級總人數底至119人,
而林裘謀每年的(4+%)皆高於沙循,但[入U%]是相反地低於沙循,
個人認為,單單睇(4+%)高底响一些情況下會看錯學校的"實力",
個人認為(4+%)不能反映學校"實力的所有",係必需配合其他"數據"
一併看才可以看見(4+%)的大至分佈,從而有進一步的推算,
個人認為,(4+%)代表中學"攞到幾多"科次屬4級或以上的數目,
而其"分佈"可以好集中响一撮人身上,亦可以好分散响全級學生身上,

如果,
不知其(4+%)的分佈是不知道學校""實力集中""在哪兒,

因為,
(4+%上升)=只要[級總人數下降]或[應考總科次數下降]就可成事了

就有如,很多中學的選修科音樂或視覺藝術的(4+%)都相當高,
係因為應考人數低的原固,

個人認為,林裘謀响2019的66%係受着總人數119的影響而上升,
可從2018的級總124人可見百分比會下降至50幾個百分點便得知,
所以,因[級總人數下降]而帶動到(4+%)上升的機會率很大,
因為,119人每多或少1個人,百分點都會有接近1%的上落,
0.84%=1人 ÷ 119人 × 100%
兩校級總差距為,
6人=125人 - 119人
即百分點差距有可能係,
5.04%=0.84% × 6

而,(4+%)加[入U%]一併看就可以看見取4或以上學生的大致集中,
可以看見林裘謀比較多咗DDDDD集中响入到U的學生身上,

個人認為,
1。由於[入U%]計出的{入U人數}兩校相差都只是不多於5人,
  即,縱言林裘謀取4或以上學生比較多集中响入到U的學生身上,
  個人認為,兩校响過去咁多年都仍然保持著""差不多實力"",
2。個人認為,[入U%]或{入U人數}是用來""清晰和描述""
  (4+%)的分佈情況,而不能單單看(4+%)就能知道
  中學的""實力所在""。
3。(4+%)數據重要;
  [入U%]數據亦重要;
  {入U人數}數據亦同等重要,
  既然,兩校同有此三數據,""一併分析""比單一觀察好嘛!

最後,"林裘謀" 和 "沙循"都是好學校,
個人認為,實力差不多,入到邊間都可以。
希望可以幫助到心儀"林裘謀" 和 "沙循"的
jm們更清晰兩校的實力啦!

‹ 上一主題|下一主題