用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 郭得勝 同林漢光邊間放乙三好?
樓主: mickeylily2003
go

郭得勝 同林漢光邊間放乙三好? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-4-27 13:18
入U率那份擺明係取巧,但各科4+那份係無得取巧
郭根本係勉強有1C水平,唔知解俾人吹到有1B水平​
...

感覺郭德勝校長有心想升喱。可能博banding被外界提高後更能吸引到優質學生。

yaumuimui 發表於 20-4-27 13:54
感覺郭德勝校長有心想升喱。可能博banding被外界提高後更能吸引到優質學生。
...

好簡單一個2019年DSE成績比較

郭:整體4+率大約51%,9科4+率超過55%,2科4+率超過70%

林:按圖示,4主科平4+率大約55%,通常整體4+率和主科4+率大約相差5%即係林既整體4+率應和郭持平或更好,4+率超過55%大約9-10科,4+率超過70%大約有5科,當中有3科4+率超過80%

可以好肯定話,林既公開試成績,比郭好既機會係大過比郭差既可能。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-27 14:03

郭:整體4+率大約51%,9科4+率超過55%,2科4+率超過70%

Thanks you hkpapa852, 長知識了

我囡自一,自二就係揀呢兩間.問過老師個囡去唔到B1頭既呢兩個都算可以而且我細個三十年前郭德勝都已經幾出名.校風好.佢自行時要寄片我全家用心制作.
林漢光一來近,二來"就"返女兒傻下傻下呢間好似校風幾純樸.
無奈阿囡想入個間收左佢....
我個人幾愛郭德勝.

mickeylily2003 發表於 20-4-26 11:31
回覆 Happykidss 的帖子

吾太知大家的不同之處,只知郭是天主教,林是基督教 ...
這兩間的定位有明顯不同 早年開放日林漢光副校長 強調學校 比較催谷功課 郭得勝功課上就明顯輕鬆 而且不用學習樂器 兩間學校應該都會有少量band2學生 成績出路就一向估計差不多 文憑試郭得勝就大約隔一年公佈一次林漢光就似乎沒有向外公佈

LionHang 發表於 20-4-27 15:07
我囡自一,自二就係揀呢兩間.問過老師個囡去唔到B1頭既呢兩個都算可以而且我細個三十年前郭德勝都已經幾出名 ...

我都係比較喜歡"郭德勝",個人認為"林漢光"成績漸漸向下滑而導致她要開始加點力去"谷"學生,e+選林漢光倒不如選擇郭德勝自由DD,因為兩中學的成績都係差不多。

hkpapa852 發表於 20-4-27 14:03

謝謝指導,睇完清晰好多了,thanks!

我囡自一,自二就係揀呢兩間.問過老師個囡去唔到B1頭既呢兩個都算可以而且我細個三十年前郭德勝都已經幾出名 ...
唔好無奈啦,囡囡喜歡最緊要,佢努力+成功考到佢心儀嘅學校,戥妳哋高興呀!開學之後,多d分享資訊俾我哋知吖,thanks

請問,可否透露囡囡的呈一、呈二及校內考大約成績?區內一線小學嗎?Thank you so much

最終入了邊間呢

佢由上水搬過黎沙田既.上水o的band2學校所A班啦.
ABBB,P6就AABB.
兩公婆就揀1.郭,2.林
囡想入體藝.
體藝VA收了...
我覺得成績佢一般,但間學校好多社區活動要同學仔做,有証書又有比賽呢樣好掛,佢無拎過第一,係入過幾次決賽.
我兩父母鐘意佢入返正規學校開心.啲.無想過佢入到..

LionHang 發表於 20-4-27 18:32
佢由上水搬過黎沙田既.上水o的band2學校所A班啦.
ABBB,P6就AABB.
兩公婆就揀1.郭,2.林

體藝很好。我以前同事既孩子,孩子幼稚園女同學,和這裡版主孩子都在那裡。是甚可取的選擇。   

體藝的學生在DSE都會修PE或VA,但都很有把握。

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 20-4-27 19:03
體藝很好。我以前同事既孩子,孩子幼稚園女同學,和這裡版主孩子都在那裡。是甚可取的選擇。   : ...
到到到

邊個嗌我

入黎睇下帖啫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 20-4-27 19:03
體藝很好。我以前同事既孩子,孩子幼稚園女同學,和這裡版主孩子都在那裡。是甚可取的選擇。   : ...
仍然一句, 要 DSE 成績好, 入 9 大數字靚, 真係唔好揀體藝囉

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

米就係呢樣啦...我已經想定佢將來讀我唔好踢佢去教大教ART架啦....咁樣佢又鐘意,收入又穩定..固到佢自己好夠.

醒目開學勳章 王國長老

LionHang 發表於 20-4-27 19:19

米就係呢樣啦...我已經想定佢將來讀我唔好踢佢去教大教ART架啦....咁樣佢又鐘意,收入 ...
我已經同我囡講左, 兩個教練牌一定要考, 跟住裁判牌, 國際教練同裁判牌條路就難好多, 起碼拎住兩個牌, 做兼職教練都叫餓佢唔死掛

LionHang 發表於 20-4-27 19:19

米就係呢樣啦...我已經想定佢將來讀我唔好踢佢去教大教ART架啦....咁樣佢又鐘意,收入 ...

做自己鐘意既當事業,已經很好。

miriam 發表於 20-4-27 19:22
我已經同我囡講左, 兩個教練牌一定要考, 跟住裁判牌, 國際教練同裁判牌條路就難好多, 起碼拎住兩個牌, 做兼 ...

諗下考埋水上活動教㨂牌。我見好多時體藝學生在水上活動中心操,學生好熟這類中心。

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 20-4-27 19:27
諗下考埋水上活動教㨂牌。我見好多時體藝學生在水上活動中心操,學生好熟這類中心。
...
依家叫佢游水........我怕你地以為有隻乜係度亂抓.............

小學時有操水, 之後發現同專項有抵觸, 變左放棄游水

miriam 發表於 20-4-27 19:34
依家叫佢游水........我怕你地以為有隻乜係度亂抓.............

小學時有操水, 之後發現同專項有抵觸, 變 ...

唔洗游得好叻,都可以考獨木、風帆、滑浪風帆既教練牌。做partime教練幫政府教巿民,一天收入不錯。但要輪著做。
‹ 上一主題|下一主題