用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我姪女下個月尾生,有甚麼興趣班推薦? ...
樓主: 心曠神怡
go

我姪女下個月尾生,有甚麼興趣班推薦? [複製鏈接]

小曳人 發表於 20-8-27 20:51
你如果係有心一定要做醫生,沈爸爸可能幫到你

不過....

題外話:做醫生又唔一定無晒生活嘅,大家都識嘅沈祖堯醫生,好family㗎,畫畫書法跑步樣樣都掂。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 20-8-28 22:22
題外話:做醫生又唔一定無晒生活嘅,大家都識嘅沈祖堯醫生,好family㗎,畫畫書法跑步樣樣都掂。
...
但需要捱好一段時間,先有生活
不過,女醫生有樣好,就係捱過咗,攞到醫生牌之後,結婚生仔,大把半職可以做,都幾唉~

恐龍家

每年五萬文憑試考生,幾乎最好的百分之一才能考到醫科
之前首先最好要考到band 1a學校
再之前要進入很好的小學
在之前最好進入名牌幼稚園

你準備好了沒有?

回覆樓主:

去書店書局,看看有什麼教養孩子的書,好多係分年齡教,未夠1歲的點教,歲的點教,2歲又點教,等等,睇左呢d書先

彈琴、羽毛球

小女孩 大少少可以考慮芭蕾舞

我姪女係第一胎,完全不知道要怎樣培育女兒,一知道有BB就好擔心個女以後好像自己一樣,沒有甚麼成就,大學又入吳到,中學又不是甚麼名校,比人笑,賺錢又幸苦。佢想個女以後可以有更好成就,一定要讀到大學,做醫生,我連自己個仔女都吳係好搞得掂,同佢又吳係住係同一度,所以想大家幫下手:)大家都係點樣湊女?可吳可以比啲例子,有沒有甚麼貼士
令人睇後心曠神怡的貼子

醒目開學勳章

培養品德修養重要過學業啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

資源唔多嘅話,善用圖書館社區資源等等會比太早參與乜班物班好。

心曠神怡 發表於 20-4-26 01:08
我姪女係第一胎,完全不知道要怎樣培育女兒,一知道有BB就好擔心個女以後好像自己一樣,沒有甚麼成就,大學 ...

要先由自己開始,可以叫姪女去上一些關於原生家庭的課堂,改變自己才可改變命運

如果覺得自己什麼都唔得,好容易跌入高期望的父母或者放棄型父母,咁就好麻煩

‹ 上一主題|下一主題