用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點樣令小朋友唔抗拒/喜歡寫字?
go

點樣令小朋友唔抗拒/喜歡寫字?

小朋友K2,停課期間教佢寫啲簡單既字、自己個名,一要佢寫中文就好抗拒,但數字同英文都OK喎。
可以點令寫中文字易接受D呢?
遲下上K3,好擔心佢到時仲係咁...

可能係佢面前寫字,以身作則,聽講啲小朋友好鍾意學人。

試下生動d介紹,例如正方形入面畫十字架變左「田」字,長方形打直切一下變左「中」字
或者比個漏了筆劃嘅字小朋友睇,等佢發現一下個字有無唔同,用雪條棒補回筆劃
又或者用百力支玩砌字,由小朋友無咁抗拒的英文/數目字入手,玩熟左試吓慢慢加入中文

希望幫到小朋友

回覆 金毛bear 的帖子

好啊 謝謝你 我嘗試用多啲工具幫手~

gnowwong 發表於 20-4-25 19:36
小朋友K2,停課期間教佢寫啲簡單既字、自己個名,一要佢寫中文就好抗拒,但數字同英文都OK喎。
可以點令寫 ...

學校有冇安排寫字功課?我囡只會寫學校安排的寫字功課,我教佢寫其他字(例如,自己名字)佢就唔肯寫.

回覆 yanyanb0401 的帖子

學校有安排呀 開始寫簡單既詞語 一見啲格仔就好唔情願 會講數話要分幾日寫
所以學寫其他字 都唔係次次用格仔紙 用筆
盡量free style d 唔想佢搞到好抗拒

回覆樓主:

簽名被屏蔽

已經抗拒…會否你已經迫得太快?小心反效果!

心曠神怡 發表於 20-4-26 00:50
可能係佢面前寫字,以身作則,聽講啲小朋友好鍾意學人。
依個方法係幾有用,大家一起寫,如果要小朋友自己練字,自己又係隔離玩手機,小朋友又點會坐定定啊

gnowwong 發表於 20-4-25 19:36
可以點令寫 ...
樓主, 我家小孩也是這樣情況

你可以睇下附近有冇協康會,佢地有認讀寫課程,會有方法令小朋友喜歡認讀字和寫字

我女現讀k3都好抗拒寫中文字,英文佢都唔鍾意架啦,不過中文寫字功課真係喊住寫,份功課寫唔超過十個字……
我都想知有咩方法~ 我暫時只係鼓勵佢認字,寫字就只做學校功課,唔會要佢額外寫字