用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行的次第
樓主: a11325
go

自行的次第   [複製鏈接]

subb 發表於 20-5-13 09:51
睇睇下多年升中數據及傾傾下, 都開始有d明白,
點解今年荃灣升中位, 比荃灣小學學生數字,
少左50%有多

我係咁認為

subb 發表於 20-5-13 09:51
睇睇下多年升中數據及傾傾下, 都開始有d明白,
點解今年荃灣升中位, 比荃灣小學學生數字,
少左50%有多
全港各區統一派位學額,都只係得該區有呈分既學生人數60%以內,我真係好懷疑點定出嚟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-13 13:25
全港各區統一派位學額,都只係得該區有呈分既學生人數60%以內,我真係好懷疑點定出嚟 ...

我估,30%當自行走咗,餅仔原理下,各區加埋一定有30%一早收咗,另外果10%,直資囉~~~

hkpapa852 發表於 20-5-13 13:25
全港各區統一派位學額,都只係得該區有呈分既學生人數60%以內,我真係好懷疑點定出嚟 ...

自行有位剩撥入統一派位
但中學一覧表無加返去統一條數?

Poyau 發表於 20-5-13 14:51
自行有位剩撥入統一派位
但中學一覧表無加返去統一條數?

我諗除咗極少數B3中學係會自行收唔夠人(計埋後補都唔夠),好難會有位剩番出嚟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-13 16:53
我諗除咗極少數B3中學係會自行收唔夠人(計埋後補都唔夠),好難會有位剩番出嚟
...

自行足數加上直資 → 大抽獎夠位?

Poyau 發表於 20-5-14 17:40
自行足數加上直資 → 大抽獎夠位?
如果話自行總學生離場額,理論上各校後補生名單夠長,整體係可以收足30%,只係個30%既學額,唔係只俾某一校網學生全部佔用(除咗培正一間肯定可以之外)。
就好似LSC, QC呢類學校,自行個30%學額,收本區生比例極低。所以其實好難做假設。

‹ 上一主題|下一主題