用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行的次第
樓主: a11325
go

自行的次第   [複製鏈接]

jjbbmom 發表於 20-4-27 12:41
係唔係去到本區,個pool 唔同左?
應該分為 全港pool, 同本區pool咁睇?
自行同甲部,其實都係睇全港排名,唔會因學生住邊會有變化
但乙部,係以本區人數再按成績分Banding,就算本區整體人數不變,只要有部份小學既學生人數出現變化(一D學校多咗,一D少咗),相關小學既B1學生人數都唔同咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-27 13:02
自行同甲部,其實都係睇全港排名,唔會因學生住邊會有變化
但乙部,係以本區人數再按成績分Banding,就算本 ...
"一D學校多咗,一D少咗" 都會影響該小學B1人數?唔係太明.

我覺得"一D學校谷多咗,一D谷少咗"先會影響該小學B1人數.  

jjbbmom 發表於 20-4-27 14:12
"一D學校多咗,一D少咗" 都會影響該小學B1人數?唔係太明.

我覺得"一D學校谷多咗,一D谷少咗"先會影響該小 ...

學校人數唔同咗,Pre-S1對照分就會變咗。

假設原本100人多咗5人,原本排第20-23名既對照分係 82.7,82.3,81.9,81.1,依家多咗人可能會變到82.7,82.6,82.1,81.8。

如果當年B1組別係以82分劃界,咁呢間學校就會多咗個B1學生。相反,如果學校學生人數唔同咗,但調整過既配對成績係差咗,係會變咗少咗B1學生。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-27 14:21

假設原本100人多咗5人,原本排第20-23名既對照分係 82 ...
可能我理解錯左
我心目中係咁:

師兄師姐對照分係 82.7,82.3,81.9,81.1

2019 全級100 人,20-23 用 82.7,82.3,81.9,81.1
2020 全級105 人,20-23 一樣用同一set對照分.

係唔係對照分會因應全級人數唔同而調整?

好似 EDB video 冇詳細講.

jjbbmom 發表於 20-4-27 14:34
可能我理解錯左
我心目中係咁:

對照分一定會因人數唔同而作出調整,如果唔係咁多咗人或者少咗人咁D分點計?

其實每年除咗第一同最尾呢兩個人對照分不變,其他人都可能會有變化。

hkpapa852 發表於 20-4-27 14:44
對照分一定會因人數唔同而作出調整,如果唔係咁多咗人或者少咗人咁D分點計?

其實每年除咗第一同最尾呢兩 ...
Thanks! 又學到嘢啦!

我又想問啦 ! NT2

上年考125的派入B2學校 ,
今年考123係咪又可以頭3 都可以填B2都隱陣 ???
不過今年全級少3人 !
上年155人, 有17人派入B3官津中學

subb 發表於 20-4-27 15:15
我又想問啦 ! NT2

上年考125的派入B2學校 ,
無法估計的,因為實際情況係好多因素影響:
A. ​你本身學校人數有變,Pre-S1配對分唔同咗
B. 同區其它小學人數都有變,佢地既Pre-S1配對分都唔同咗
C. 實際有幾多外區人轉咗入嚟,或本區人轉走咗無人知,因為呢D人既Pre-S1配對分,會影響劃分Banding既實際分數

所以就算你小朋友間學校人數和各方面基本因素都無變,分到既B1位都有機會多咗或少咗

hkpapa852 發表於 20-4-27 15:54
無法估計的,因為實際情況係好多因素影響:
A. ​你本身學校人數有變,Pre-S1配對分唔同咗
B. 同區其它小學 ...
係,但佢可唔可以係b2生  !
定真係b2-b3邊緣人... ????

其實學生人數每年都有小小變動
荃灣由其多轉區去葵青,
全區平均約20%左右轉

葵青

而荃灣是無人間開全英的b2中學
係咪又可以講, 這些b2學校收到85% top 40學生極少 !!!!!
即係咪可以講實際b1位唔係少好多???!!!!!

subb 發表於 20-4-27 16:19
係,但佢可唔可以係b2生  !
定真係b2-b3邊緣人... ????
需要考慮的因素相當多,比如净轉入/轉出的B1,B2,B3人數,本區人數增加/減少,以及增加/減少的人數的學校B1率。

subb 發表於 20-4-27 16:22
係咪又可以講, 這些b2學校收到85% top 40學生極少 !!!!!
即係咪可以講實際b ...
都唔可以肯定。

可以肯定地只係多餘的B1生沒有集中選同一間B2校,因而多年以來都沒一間B2學校可以開足全英班

medicine 發表於 20-4-27 16:38
都唔可以肯定。

可以肯定地只係多餘的B1生沒有集中選同一間B2校,因而多年以來都沒一間B2學校可以開足全英 ...

咪就係多年來,B1生保險線學校,
得1間升格了b1 中學 ! 
另一間廖一路都唔可以開全英班 !

subb 發表於 20-4-27 16:22
即係咪可以講實際b ...
尼個情況KL1就已經出現過。多年前,銘X是不折不扣的B2.但自從某校轉龍(少左B1位,但多左B1生。該龍校收了B2/B3生),加之後來女拔小不呈分。已經升B1(至少係全開英文班,DSE需達到B1c仍需時間,女拔小取消呈分未夠6年)。

subb 發表於 20-4-27 16:45
咪就係多年來,B1生保險線學校,
得1間升格了b1 中學 ! 
另一間廖一路都唔可以開全英班 !
即係多的B1生不算多咯

似乎,一間本區小學是否取消呈分,係未必咁大影響另一間中學可以收到足夠85%全港頭40%,令該中學夠資格升英中。英中資格或英文班資格係取決於全港頭40%,並非本區頭40%,兩者係有分別嘅~~~

medicine 發表於 20-4-27 16:38
都唔可以肯定。

可以肯定地只係多餘的B1生沒有集中選同一間B2校,因而多年以來都沒一間B2學校可以開足全英 ...
如果咁睇,是否一間學校想升級去band1 , 就應該儘量去開英文班。開咗英文班,就可以吸引band1 同學當保守綫填佢,下一年有機會收多band1 生,之後繼續加開英文班。直到良性循環,可以全級英文班。

hkpapa852 發表於 20-4-27 14:21

假設原本100人多咗5人,原本排第20-23名既對照分係 82 ...

想請教如果今年學校小六學生比去年少左10人,咁去年是70人B1,今年B1學生人數有咩變化?

DoubleStar 發表於 20-4-27 17:34
想請教如果今年學校小六學生比去年少左10人,咁去年是70人B1,今年B1學生人數有咩變化?
...
你當按比例少咗B1人數啦!
少10個人如果係少8%,就當少咗8%既B1人數(即如原本50有個B1,依家可能得番46個B1)

hkpapa852 發表於 20-4-27 17:37
你當按比例少咗B1人數啦!
少10個人如果係少8%,就當少咗8%既B1人數(即如原本50有個B1,依家可能 ...

明白了!謝謝!
‹ 上一主題|下一主題