用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田band2排位,好頭痛
go

沙田band2排位,好頭痛

雖然老師話可選一間b1c,但暫決定排位如下:

甲1:基督
     2:馬祟

乙1:基督
     2:馬祟
     3:聖若瑟

是否基督、馬崇只好取其一
大家比下意見⋯⋯

嫦媽媽 發表於 20-4-25 15:20

係呀,如喜歡基督就只放乙1,之後就排另外幾間學校

上年有人話乙三入聖若瑟,如果你乙一唔收,就可能直接跳去乙三或後。
睇你想唔想博

點解唔放胡忠呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-29 17:02
點解唔放胡忠呢?

胡忠放乙三?

crystal5142000 發表於 20-4-29 16:56
上年有人話乙三入聖若瑟,如果你乙一唔收,就可能直接跳去乙三或後。
睇你想唔想博 ...

吓,真係唔知點排好

醒目開學勳章

最好 係ABC 咁排,
乙一 基督/馬崇,
乙二 陳震夏/楊葛,
乙三 梁文燕/馮黃鳯亭。

醒目開學勳章

你 基督 馬崇 聖若瑟 放埋一齊 好高風險!

呢三間 只能三選一 。

可以考慮
乙一 鄭榮之/胡忠/基督/馬崇
乙二 聖若瑟/陳震夏
乙三開始 填滿所有band 2中學

Happykidss 發表於 20-5-2 16:33
可以考慮
乙一 鄭榮之/胡忠/基督/馬崇
乙二 聖若瑟/陳震夏

謝謝(emoji)(emoji)

conniecheung 發表於 20-5-2 02:58
你 基督 馬崇 聖若瑟 放埋一齊 好高風險!

呢三間 只能三選一 。

謝謝(emoji)(emoji)

一 馬崇
二 陳震霞
三 胡忠

咁排會唔會浪費左頭三個機會?

醒目開學勳章

捱 發表於 21-1-7 01:22
一 馬崇
二 陳震霞
三 胡忠

一、二 OK,第三要諗過另一間,放胡忠在三 浪費左,因為乙二胡忠都入唔到。

醒目開學勳章

8掛一問,樓主最後派邊間?

回覆樓主:

我打算乙二放聖若瑟,亦係心水中學之一。過往統一有無機會呀?

醒目開學勳章

41009022009 發表於 21-1-7 16:52
我打算乙二放聖若瑟,亦係心水中學之一。過往統一有無機會呀?

聽到去年乙三中聖若瑟,估計你放乙二都OK。

conniecheung 發表於 21-1-7 16:59

今年仲開多一班。可能都有D機會。
希望小朋友好運隨機number靚。

conniecheung 發表於 21-1-7 16:59

馬聖主科2+可比馬崇 公海位亦較少
請問為何少人選 去到乙三仍有機會

2020年 馬聖 | 馬崇
中文2+ 97% | 94%
英文2+ 92% | 97%
數學2+ 93% | 91%
通識2+ 100% | 89%
主科2+ 95.5% | 92.8%
整體2+ [·] | 91.8%

馬鞍山聖若瑟
https://www.mossjss.edu.hk/default.aspx

2020年
https://www.mossjss.edu.hk/Data/Sites/1/media/00_indexMain/0001_Banner/PublicExamBanner_570px/2020_hkdse_b.jpg

https://www.mossjss.edu.hk/Data/Sites/1/media/00_indexMain/0001_Banner/PublicExamBanner_570px/2020_hkdse_a.jpg

2019年
https://www.mossjss.edu.hk/Data/Sites/1/media/00_indexMain/0001_Banner/PublicExamBanner_570px/2019_hkdse_b.jpg

https://www.mossjss.edu.hk/Data/Sites/1/media/00_indexMain/0001_Banner/PublicExamBanner_570px/2019_hkdse_a.jpg

醒目開學勳章

回覆樓主:

以往公海位 有57個,唔算少。今年加班,全部學位共165個,7成留大抽獎用。
2014-15間 馬鞍山之友 流傳的馬鞍山地獄中學的料 有冇睇過?
學校校規非常嚴謹,功課很多,高中學生 活在補課中(師兄師姐有講),可能嚇怕 唔少家長,以致唔會放佢在第一志願。
前兩個月 睇過一個在校學生分享節目,依然係講 好多功課,學生不準帶電話返學,我就手機問題 都打去學校問過,學校回覆係不準帶,不過如有特別需要 可書面向校方申請。

conniecheung 發表於 21-1-7 21:06
以往公海位 有57個,唔算少。今年加班,全部學位共165個,7成留大抽獎用。
2014-15間 馬鞍山之友 流傳的馬 ...

謝謝分享 明白