用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何東點解做唔好?
樓主: kittychit
go

何東點解做唔好? [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-4-29 14:30
假設咗中西區好多B1男仔派左入SLS,瓜~~~
又咁講,SLS一定會收到唔少B1學生,何東應該無乜機會收到B1學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-29 14:54
又咁講,SLS一定會收到唔少B1學生,何東應該無乜機會收到B1學生。

兩間收生背景係有啲分別嘅~~~

終於有權威作出持平,作為老師的我,給你like

醒目開學勳章

唔少=好多?

醒目開學勳章

sun爸 發表於 20-4-29 15:00
終於有權威作出持平,作為老師的我,給你like
你真係老師?

回覆 bobbob 的帖子

我已曾在Band1a 2ab  3b 各類型官、津中學

任教25年

醒目開學勳章

sun爸 發表於 20-4-29 16:03
回覆 bobbob 的帖子

我已曾在Band1a 2ab  3b 各類型官、津中學任教25年
ic 咁你應該對派位相當有認識

kittychit 發表於 20-4-29 11:09
佢點樣 當B了學生教呢? 願聞其詳,睇下使唔使杯葛佢
簡單講,就我個人所見所聞,校方既態度係預設左佢地係懶惰,偷懶,冇能力,及讀不上。在這個前設下,教方自然散慢,學方也沒心機及動力, 那會有好效果呢!我同意學生質素略遜,是其中一個因素,但校方若不是抱這種態度,情況也不會如此的壞吧。
這是個人的所見所聞及看法。
耍是其他人有不同的看法,我會尊重!

LinusYip 發表於 20-4-29 14:30

好明顯我係講緊最大問題老師既心態,唔係校舍問題(有部分 ...

九十年代排名吾係咁差,但老師質素非常參差,吾知宜家係唔係一樣。

回覆樓主:

何東基本是band two中學,
普遍人講到佢似band three,
感到有些不公道!

CutieMommy 發表於 20-4-30 14:39
簡單講,就我個人所見所聞,校方既態度係預設左佢地係懶惰,偷懶,冇能力,及讀不上。在這個前設下,教方自 ...

可能因為是band two官校,裡面做既人態度,就好似政府官員一樣,反正有糧出,不改善...

Wistaria 發表於 20-5-2 10:46
何東基本是band two中學,
普遍人講到佢似band three,
感到有些不公道!

何東DSE成績每況愈下
想保B2要諗吓辦法

2019年 33222
劉皇發 15.1%
康樂 14.8%
閔僑 14.6%
迦密聖道 14.4%
何東 13.9%
靚次伯 13.2%
馬振玉 12.8%

Poyau 發表於 20-5-2 12:02
何東DSE成績每況愈下
想保B2要諗吓辦法

原來真係咁低  

Poyau 發表於 20-5-2 12:02
何東DSE成績每況愈下
想保B2要諗吓辦法

原來這些b2中學3322只有1x%, band 2a的中學3322有6x%的,咁b2個 range都好濶啊

WinnieCatCat 發表於 20-5-2 14:57
原來這些b2中學3322只有1x%, band 2a的中學3322有6x%的,咁b2個 range都好濶啊

B2校3322個range係幾濶
由約15%至60%(大考)70%(hkpapa)

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/368

B2A中學未必有6X%喎,似乎有6X%係歸入1C~~~

弱弱一問,我們只能夠在schooland & dse big exam 這些網站知道學校的banding 水平, 當然這些網站不準確,希望可以看到 hkpapa 能為港島區中學評分 band 1-band 2 的程度,相信必定準確過全港的網站

eli_leung 發表於 20-5-3 15:54
弱弱一問,我們只能夠在schooland & dse big exam 這些網站知道學校的banding 水平, 當然這些網站不準確, ...

hkpapa名單如下:

2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評估)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

醒目開學勳章 王國長老

eli_leung 發表於 20-5-3 15:54
弱弱一問,我們只能夠在schooland & dse big exam 這些網站知道學校的banding 水平, 當然這些網站不準確, ...
hkpapa852 之前出過既參考資料記錄

資深會員 hkpapa852 統計資料 (26/4/2020 更新)
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

也有3322率達7X%甚至8X%既中學,也只有B2水平,不過應該只得1/2間
個人而言,本上只有一條龍直資先可接受3322率低過70%而當係B1中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題