用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY 新手一問
go

CTY 新手一問 [複製鏈接]

請問各位前輩,報咗名上 online course, 想問形式係點?係咪某個指定時間同幾個人一齊上堂?定係單對單?
因為報咗名話 27/4 開始,俾咗條 link 又冇講時間,tutor 又未聯絡
   2    0    0    0

應該收到老師電郵了。因為不知你報什麼課程。

lui 發表於 20-4-26 20:42
應該收到老師電郵了。因為不知你報什麼課程。

收到老師電郵,email 佢冇覆,聽日又開始上堂,腦裡面仲有好多疑問

都敏俊C 發表於 20-4-26 22:56
收到老師電郵,email 佢冇覆,聽日又開始上堂,腦裡面仲有好多疑問

Online course開始了如何?上到live virtual classroom嗎?

Radiomama 發表於 20-5-1 08:33
Online course開始了如何?上到live virtual classroom嗎?

沒有 live classroom, 只有每星期寫下 discussion forum, 作一篇文。
最近停課,其實工作量算好少,諗緊報多個3 months, 有冇人試過同一時間上2個 course?

你的孩子什麼年級?報CTY那一個course?
本身學校完全沒有home learnings 及功課嗎?

Radiomama 發表於 20-5-5 06:45
你的孩子什麼年級?報CTY那一個course?
本身學校完全沒有home learnings 及功課嗎?
...

小朋友小二,學校 d 功課好簡單,亦好少,亦冇 live lesson, 所以好悶。
而家報咗 CTY writing class, 諗緊好唔好報 3 months 個 d, 上下數學或者 science, 但佢得小二,好似選擇唔多

啊,原來只是小二;咁不如慳返D錢啦。

Radiomama 發表於 20-5-6 14:11

最近真係好悶,淨係做工作紙作業又冇人同佢互動,做得多都悶。
所上想搵 d online course 俾佢學下唔同野

用上CTY的錢,買多啲圖書俾佢睇好過啦。我仔在初小時,喜歡用紙做車、槍、飛機等,只要俾工具同材料佢,任佢發揮。
學習有多類型,不要拘泥於「課程」。

Radiomama 發表於 20-5-6 14:11
小二上網課又的確枯燥D....如果有face to face 就更加適合。

Radiomama 發表於 20-5-7 06:48
用上CTY的錢,買多啲圖書俾佢睇好過啦。我仔在初小時,喜歡用紙做車、槍、飛機等,只要俾工具同材料佢,任 ...

謝謝你!其實都真係買咗勁多書,亦自由咗好耐,諗起黎緊又放暑假,佢已經日日叫悶。
最近日日打開 CTY 個 writing class forum, 睇下有冇人 update, 但係其他同學都係 weekend 先 update 一下,平日睇書都冇可能睇十幾個鐘,真係要搵 d 新意

都敏俊C 發表於 20-5-7 10:35
謝謝你!其實都真係買咗勁多書,亦自由咗好耐,諗起黎緊又放暑假,佢已經日日叫悶。
最近日日打開 CTY 個  ...
一向CTY 課程都係無甚互動性, 有都多限制啦。時差,tutor有自己的工作,多數約skype或覆email都要等上好幾天,亦只限於功課上的問題,不是尋求學習建議。 每個同學仔真係在限期內update功課就算。
嘢係學到的,講到明係gifted, 更係學野快,交功課都快。所以如果用CTY去kill time真係無咩可能。買下quality time,聊勝於無。

樓上嘅媽咪suggest extensive reading/砌嘢/手工藝/甚至煲netflix 係正路啦。多元發展好,好嘢未必呢一刻可以察覺到。
例如 玩不同的building blocks,唔好限死只買lego呢d, 仲有好多好多選擇,對spatial,3d,mechanics,甚至畫圖的perception,指頭力度的掌握 都對日後嘅發展賦予說不出嘅『神助作用』! 其他活動, 我不詳再舉例,人人的需要/興趣也不同。教導孩子不要輕言說悶,助他找出自娛的點子才對呢!

大家交流下,以下有感而發而已。
發展是長遠,即使孩子大個了,大到要考公開試,還是要平衡地接觸多樣化活動。這些軟實力才是make myself unique。 人越大,資唔資優更加無明顯分別

沒有social skill,將來就沒有靈巧而成熟的處事技巧。我們又會鵝佢哋:你幾smart也無用,無人鐘意同你共事。 沒有靈敏的eye-hand coordination, 將來醒到有機會做科學家/醫生,一做實驗/手術都笨手笨腳,咩機會都輪不到了。 中學小學階段, 我們大可不問cost-effective地提供資源,不要樣樣先想著『能學到甚麼』才行動。人生有無限可能喔!

過一個玩樂體驗為主軸的生活, 絕對對資優/聰慧的孩子有說不出的脾益!

各位媽咪共勉之~

b3410    發表於 20-5-7 19:52

講得好中,我仔在這段時間煲完Friends, Mentalist呢D劇,我覺得係好事嚟,以往返學真係無時間。最近佢話要有positive thinking才能把事情做好,我問佢點解有呢個諗法。佢話係某個game的world champion這樣說,佢buy,所以follow!
Wow, 真係打機都學到野㗎!

回覆樓主:

哈哈!我家大嘅細嘅孩子也打機, 某D軟能力係學到的, 例如不要輕信網上機友去trade野! 我家細細被人騙咗好多次, 終於明白世上衰人係可以好無品,唔好太純品以為人地一定均真公平, 仲要學曉輸得起不記仇, 按得住冷靜地看待“不公平”的事.
做呀媽仲要嘔血地說教, 又嚴禁打機淪落至沉迷, 兩刃刀,但都得要俾佢地接觸下 . 同朋友多D話題, 如果俾人笑呆子就仲弊.

*sorry, 快手按錯“快速回覆”, 這是回上一個radiomama reply的. thank you.

chickchick 發表於 20-5-7 13:04
一向CTY 課程都係無甚互動性, 有都多限制啦。時差,tutor有自己的工作,多數約skype或覆email都要等上好幾 ...

非常多謝你嘅意見,培育佢地,真係好迷惘,我本身就唔係虎媽,但個仔就好好學,我就勁懶,見佢睇書就買書俾佢睇,買作業俾佢做下佢又做,做完就獎勵下打機。
但我又唔知點 explore d 新方向,唔知仲有咩新野俾佢搞,佢話悶,我都係叫佢睇下 youtube, 睇下書, 做下功課(無限 loop)

比多啲機會用手、用工具去做一D嘢,織繩結、摺紙、做蛋糕,擴濶他的經驗好重要。

@Radiomama .我女二三月已看完friends 。跟住看下韓劇(三部),現在看Sherlock Holmes.其他時間看下書,寫作下,畫畫,CTY,陪我老公玩overcooked.

我仔最近用3個月上咗兩個cty courses, 佢都好鍾意,不過會停一停先啦,要做d 唔同嘅嘢,唔可以成日做類似嘅嘢嘅,同意小朋友要不同的exposure 比較好

我今天也報了一個intensive 的AP課程,12 weeks,要額外買書和Lab kit, 希望郵遞趕得及。
‹ 上一主題|下一主題