用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST Cath. vs 學之園 (凱帆校) K1
go

ST Cath. vs 學之園 (凱帆校) K1 [複製鏈接]

SC及LH都收了我小朋友K1,但下個月初就要決定讀邊一間了,希望大家可以俾啲意見我。

我知呢類嘅post有唔少,我都睇了唔少,叫做有些概念。但其實要決定選擇邊一間,都好視乎每個家庭背景、小朋友性格、同想要啲乜野。

我小朋友係12月B,上年1月夠兩歲做細B喺其他幼稚園讀咗半年N班,同年9月於同校升讀K1,有學卷。但疫情問題,只係返咗4個月K1。因為想仔仔將來升讀直資/私小,所以今年決定重讀K1做大B。

我都爬了唔少文,嘗試綜合網上家長對呢兩間幼稚園嘅睇法,就係SC (相比LH) 比較happy school,教出嚟啲學生比較presentable (呢個都好多人提過),但學術就無LH咁深,無LH咁谷,而課程亦無好似LH咁有systematic,有自己一套教材,所以有啲家長就話SC學生需要出面惡補 (但個人認為LH都應該有唔少惡補例子,唔少家長都因為有人補我補心態,唔好輸在起跑線)。

另外,亦有家長提及過小朋友在SC學習自理能力相比LH比較遜色。而大家相同或類似嘅地方就係語境好,升上小一成績亮麗。但其實無話邊間升小成績比另一間好啲,個人認為跟本無得比較,有些家長話LH好些,但可能只係因為LH比較公開升小數據,並唔代表SC升小成績相比無咁好,只係無實質數據。

小朋友性格好動,我地目標係一二線直私,並唔係神校,想小朋友可以愉快學習。所以希望大家可以俾啲意見,感激不盡

(補充) 我們都是全職上班,日間主要都由工人姐姐及外婆照顧。

15    0    0    2

邊間比較就腳? 升小成績應該2間都唔使擔心,係睇你鍾意邊間教學模式。前輩讀曬兩間,LHd家長比較平民,懶媽媽可以讀LH,全部野學校搞掂曬。st cat 家長social status 相對比較高,社會圈子高D,但放學要外補自己跟。睇你鍾意邊類。
以上是以入一二線直私為目標,要入神校我建議讀st cat然後補全科再加興趣班面試班乜都上齊。因為st cat 個名始終好聽小小

咁樓主有冇考慮自己作為家長可以付出幾多時間。如果不是full time mum. LH 有教材,透明度高,可能比較適合。兩間都係好學校,看看那一間比較配合自己屋企資源吧!

pepperlunch 發表於 20-4-23 00:14

SC及LH都收了我小朋友K1,但下個月初就要決定讀邊一間了, ...
SC k好容易入,LH尤其係凱帆,好難入。
如果比較升小數據,
無論神校,一二線,
凱帆校都比sc整體更好!

如果唔係ftm, 又想happy d, 就sc la.... LH要父母投入好多時間

回覆樓主:

兩間都係好學校,基本上入邊個都唔覺有大分別。
既然係雙職家庭又target直私,可考慮下自己需唔需要考小支援,另外LH都多活動俾家長自由參與(如聖誕表演,運動會等),雖然不是強制,家長願唔願意請假參與下學校活動。

pepperlunch 發表於 20-4-23 00:14

SC及LH都收了我小朋友K1,但下個月初就要決定讀邊一間了, ...

你的情況來說,SC較合適。

性格好動,希望愉快學習;呢兩個條件覺得SC 會比較適合

另外,雙職家長有機會覺得LH 會辛苦,因為expect 家長投入度高,同埋課程方面都expect 家長自己要跟多d

再另另外,外唔外補同讀邊間幼稚無關,其實純粹取決於定長自己心態。邊間幼稚園都有人補到顛;正如SC 一樣有人零外補考入神校。所以切勿道聽途說

好多謝大家嘅意見! 大家講嘅都係好有道理

hariet909 發表於 20-4-24 00:47
你的情況來說,SC較合適。

點解你覺得SC比較合適既?係咪因為我地全職工作,可能無咁多時間參與學校活動呀?

popofat 發表於 20-4-23 02:07
咁樓主有冇考慮自己作為家長可以付出幾多時間。如果不是full time mum. LH 有教材,透明度高,可能比較適合 ...

我都聽過LH要家長參與學校活動相對比較多,以為唔係full time mum反而跟得吃力添。

pepperlunch 發表於 20-4-25 00:23
我都聽過LH要家長參與學校活動相對比較多,以為唔係full time mum反而跟得吃力添。
...

我好朋友兩個小朋友都係LH, 佢話大部份同學都係雙職家長。因為LH 配套好,只要跟住學校進度,升小成績都不俗,不一定要外補。

比較過兩間教材,覺得LH深啲,有啟迪班,升小支援多啲。

pepperlunch 發表於 20-4-25 00:15
點解你覺得SC比較合適既?係咪因為我地全職工作,可能無咁多時間參與學校活動呀?
...

是的。LH老師需要家長跟得好貼,而且每月都有活動(上學時間)需要出席,多時一個月會有兩次,大部分家長都是兩個一起去的,如果兩公婆都不方便經常請假,並不建議讀LH。

另外,LH需要做很多親子功課,如經常會有親子手勞作,對勞作的要求亦高,必需按時交回。不用說課餘溫習了,學校需要家長付出很多。如果父母工作繁忙,很難兼顧。

hariet909 發表於 20-4-25 13:00
是的。LH老師需要家長跟得好貼,而且每月都有活動(上學時間)需要出席,多時一個月會有兩次,大部分家長 ...

LH 用家,雙職家長,我覺得學校課程有系統,家長好輕鬆冇乜野跟。親子功課其實全年只有開放日果一份,而且是optional交的。家長同小朋友都好喜歡學校。供參考~

有SC一定揀SC! 傳統名幼、升神小冇得輸!

hariet909 發表於 20-4-25 13:00
是的。LH老師需要家長跟得好貼,而且每月都有活動(上學時間)需要出席,多時一個月會有兩次,大部分家長 ...

不知你是否LH用家,但LH其實非常非常少親子勞作,一年只有一份,用作開放日展示,而且亦是optional, 家長hea做或者唔交都無所謂,但確實有好多家長(包括我)好俾心機去做,因為LH家長好多都好投入。日常功課小朋友自己完成,老師上堂講一次,小朋友有留心在家一定可自己完成,而且唔係親子功課,基本上唔洗點跟。

兩間風格唔同,一樣係好學校

要名氣,有background就SC

LH 就一般裝備到小朋友考到不錯的直私

回覆 pepperlunch 的帖子

如果想升神校,兩間一樣要有特别技能或者是學術超班。如目標係一,二線直私,兩間一樣要父母肯花時間去跟。 相對LH支援好d但SC壓力小,英語口語好,相對Happy過LH.
‹ 上一主題|下一主題