用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST Cath. vs 學之園 (凱帆校) K1
樓主: pepperlunch
go

ST Cath. vs 學之園 (凱帆校) K1 [複製鏈接]

話Lh好多親子勞作,一定唔係讀LH。如上面其中一位所講,LH一年得一份親子勞作,就係for開放日

至於話SC比Lh happy school,我就認為無乜幼稚園係唔happy的,而我小朋友在LH讀,佢同佢d同學仔都好happy

呢兩間學校,就好似買藍籌股定買有概念新股。如果要傳统名氣就SC

其實我的兒子已長大了,  他是SC畢業生,  今天也是看到有關SC的話題才入來看看,  只想說一下我的經驗

SC真的是一間happy school.  小朋友無壓力,  家長開心,  功課量小,
上直資小學時函接非常順利, 當時我也是在職媽媽,  回家時不用為他的功課操心,  只是和他玩, 看書, 睇電視,  大家開心渡過了幼稚園的幾年

SC的家長多專業人士,  會俾錢子女讀很多興趣班和課外活動,  但是否有補習就不知道了,  也不知道SC現時的情況,   希望幫到你呢

schrodinger 發表於 20-4-26 22:28
通常一SC vs LH,LH家長就會湧出黎支持學校,而SC家長通常就慳返啖氣。

以家長對學校忠誠度黎講,一定係LH ...

我兩位小朋友讀LH,學校真係好重視家校合作,同父母有好多溝通,所以家長對學校真係有好大歸屬感。

大女今年K3,喺疫情期間,學校真係用上好多資源繼續敎學,小朋友每一日都有繼續上堂做功課,一復課就同佢哋準備小一適應,對於LH嘅挑剔,就真係學費貴咗啲,但我覺得係值得畀。

大女未入LH 之前,亦聽過話LH 課程深,我地係雙職家庭,都有怕會跟得吃力,但其實功課+勞作係適量,如之前幾位LH 家長講,一定冇逼而且係可應付,LH 絕對係一間有學術嘅happy school。我有一年出席過學校課程focus group,有家長問會唔會L1 開始寫字,學校答唔會,因為K1小手肌未發展成熟,唔適合寫字,我好impresses, 學校係真係以學生發展行先而唔係一味谷,佢哋係真係有方法train 小朋友同令小朋友鍾意返學。比起好多話返happy school 之後又不斷外補好好多

今年升小遊戲又社運又疫情,真係唔容易,感恩LH train 得大女好好,升小過程好順利。LH 對升小嘅支援係無容置疑,有人可能覺得咁進取train 小朋友interview, 好學店feel, 我只可以話百貨應百客,我target 係直私小學,我覺得同學校work 得好好,校長好樂意幫忙又會搵好多舊生家長分享。對我好有幫助

nicoleyying 發表於 20-6-17 19:47
我兩位小朋友讀LH,學校真係好重視家校合作,同父母有好多溝通,所以家長對學校真係有好大歸屬感。

大女 ...

好多謝你意見呀,你講得好詳細。我地都係雙職家庭,你既意見的確令我放下好多疑慮。我絕對相信LH係一間好學校,只係擔心正如外間所講一味谷,怕小朋友讀得辛苦。

pepperlunch 發表於 20-6-17 20:46
好多謝你意見呀,你講得好詳細。我地都係雙職家庭,你既意見的確令我放下好多疑慮。我絕對相信LH係一間好 ...

小朋友讀緊
真心課程係深,好多野要家長係屋企教導

但我小朋友好鐘意返學同埋屋企自學。

LH 成功在於係誘導小朋友學習興趣

考到凱帆LH同SC..你小朋友應該很醒目,資質好好
呢兩間幼稚園都是很好的,小朋友資質好,加上你又肯栽培,其實讀呢兩間幼稚園任何其中一間,結果都會是很好的,從自己個心出發,揀間自己最心儀就好。不過如果兩間都心儀, 因SC 需要家長參與度較高,如果雙職父母,則LH 較略勝一籌。只屬個人意見,

譚何蓉頣 發表於 20-6-17 21:17
考到凱帆LH同SC..你小朋友應該很醒目,資質好好
呢兩間幼稚園都是很好的,小朋友資質好,加上你又肯栽培, ...

SC需要家長參與度較高架?我真係唔識人讀SC,網上亦唔太多人講SC有關呢方面資料,所以比較唔到。反而我一開始覺得LH比SC更需要家長參與度多啲添,因為網上都睇唔少話LH老師同家長都有定期溝通,亦有唔少親子活動。

bananawi 發表於 20-6-17 21:15
小朋友讀緊
真心課程係深,好多野要家長係屋企教導

要令到小朋友對學習有興趣係好緊要,又再了解多啲LH,多謝你這位用家分享呀!

schrodinger 發表於 20-4-26 22:28
通常一SC vs LH,LH家長就會湧出黎支持學校,而SC家長通常就慳返啖氣。

以家長對學校忠誠度黎講,一定係LH ...

哈哈,十分同意你所講

回覆樓主:

Delete

pepperlunch 發表於 20-6-17 21:25
SC需要家長參與度較高架?我真係唔識人讀SC,網上亦唔太多人講SC有關呢方面資料,所以比較唔到。反而我一 ...

SC 我地雙職家長,放工就對下功課,通常自動做好,除非吾識,之後全玩玩同玩。起碼3至4樣功課,但好快完成,因為上堂開心,放學記住老師吩付要带的物件,返家一入門已經告訴我地明天帶乜乜乜,無乜需要参與功課上問題。家長義工只有時間先参與。free到爆。
提一下同埋今年開始加深左課程。班主任都有講深左同多左功課做,課程緊密左。
但我眼見,日日開心返學。
外補其實睇家長,有時人有我有心態多D,吾係個個外補,畫畫音樂就多D。

考直私sc會好d
LH都好,但校長會轉來轉去

講名氣LH同SC現在已經差不多,LH谷小小。如果難以取捨就揀近的。

pepperlunch 發表於 20-4-23 00:14

SC及LH都收了我小朋友K1,但下個月初就要決定讀邊一間了, ...

請問樓主最後揀左邊間?
過了一學期,有沒有甚麼經驗分享?

我用依兩間學校身份回答你,依兩間都係好學校,我唔覺得依兩間學校經常要求家長好多參與,我以前會覺得讀SC考小一好D, 但今時今日,學之園考小一有機會入名校,原因係學之園教學配套好,學術程度高,有啟迪班可以協助小一面試。

都唔同級數,SC明顯高一班,LH最好係青衣個間

Dayc 發表於 21-1-10 00:47
請問樓主最後揀左邊間?
過了一學期,有沒有甚麼經驗分享?

最後,我地都係揀咗LH。返咗幾個月,LH既教材係幾好,有自己一套教材。就算依家要網課,睇得出佢地都好有心機做。網課後,每日老師都會上載短片,教小朋友做家課。我小朋友都好鍾意睇佢地啲片。

至於係咪谷,暫時我地都覺得OK,未算太過谷。但教既野,的確係有啲深。Phonic有啲生字我都唔識,但K1就要學。

另外,家長通告就有啲亂。有啲就經電郵,有啲就經學校app,有啲就每星期功課時夾埋。有時想搵番都要諗下喺邊到見到個通告。

keechoi 發表於 20-11-14 03:23
考直私sc會好d
LH都好,但校長會轉來轉去

大囡2013入LH LV讀K1, 那時任職的校長仍在,已7年多了。近來聽講TY branch校長也是因為校內升職所以才轉校長。

黃大力 發表於 21-1-10 13:50
都唔同級數,SC明顯高一班,LH最好係青衣個間

同意
雖然LH既教材係好,但始終sc、kv高一班。

happypapa11 發表於 21-1-12 04:02
同意
雖然LH既教材係好,但始終sc、kv高一班。

LH青衣學術強,乖,整體水平中上,其他LH分校稍次
SC普遍英文程度高過其他幼稚園,性格自信,中上遊個堆好勁搶盡名小學位,但也有一堆普通才能小朋友

KV全學術型強攻型,但多數小朋友表現不夠主動內向,也有一堆普通才能小朋友

‹ 上一主題|下一主題