用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳band 1c生統一派位點排好?
樓主: lokyeemom
go

將軍澳band 1c生統一派位點排好? [複製鏈接]

不如用*。1A*,1A**,啲家長可能鍾意啲~~~

好建議,不如學小學,全部大抽獎,無分彼此,届時間間都係星級名校,唔駛驚跟不上,讀書有壓力,皆大歡喜。

lokyeemom 發表於 20-4-22 16:26
請教排位 :

1. 宣基 (會否派中也很難跟上課程?)2. 將官
比d信心.宣基並不是那麼難.

OctoberW 發表於 20-4-23 16:51
景嶺書院不是1B  嗎? 我見出面有評估為1B to 1A?

景嶺2019年主科4+平均51.2% B1C

TLHE 發表於 20-4-24 22:19
我仔已經高中,一路读上去,每年都有同學留班,自然只能考慮轉去B2 or B3。当然,相信每间中学也会有留班的 ...

麻煩可否講下,你覺得如果學生達B1B能力英強中弱景嶺是否合適,有否機會應付到,另外普教中可以嗎,小朋友現在讀普教小學校,我們教佢中文時都是以廣東話溝通,老師就話佢無問題,但都想同佢去訐估下普通話能力。

wongtw 發表於 20-5-4 11:17
麻煩可否講下,你覺得如果學生達B1B能力英強中弱景嶺是否合適,有否機會應付到,另外普教中可以嗎,小朋友 ...
我認為英文强,又B1B, 應该好保險的!我仔也是B1B入读,在学校都还追得上的。
中文其實也不会很難適應,反而英文科要求更高,通識亦用英文

TLHE 發表於 20-5-5 21:58
我認為英文强,又B1B, 應该好保險的!我仔也是B1B入读,在学校都还追得上的。
中文其實也不会很難適應,反 ...
謝謝你的寶貴資料。
‹ 上一主題|下一主題