用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣才算是多活動的Band 1 中學?
go

怎樣才算是多活動的Band 1 中學? [複製鏈接]

即使是一些所謂“齋讀書”無乜活動的中學,一些傳統嘅"XX學會"或“XX球隊”之類仍然係會有。
另一方面,一些所謂“多活動”的中學,特別的活動可能都係學界得獎的的“XX球隊”(即係要入隊必須要已經達到高水平),位少又多人爭餐飽的STEM/robot workshop之類(要"獲選"才有得join,即係要乖要成績好啦)...
咁好似我哋呢啲小朋友無話標青,無特異功能的,其實咪又係得返果啲老老套套嘅XX學會比佢玩? 其實同啲“齋讀書無活動”嘅中學比較,其實有什麼分別?
   1    0    0    0

回覆 小余 的帖子

中學六年,或者就係畀佢搵自己喜歡嘅,然後鑽研落去。
唔同學校唔同學會/校隊實質點操作,係意思意思,或是啖啖肉,難一概而論。

小余 發表於 20-4-22 01:59
即使是一些所謂“齋讀書”無乜活動的中學,一些傳統嘅"XX學會"或“XX球隊”之類仍然係會有。
另一方面,一 ...

課外活動唔係所有人的主菜,普通人家去啲課外活動強校連玩都無份玩。
課外活動亦唔係一間學校內所有學生重點,升學始終睇成績,讀書始終求學問。

另一方面,一 ...

好多活動嘅,就算運動都有好多嘅,要玩嘅一定有計~~~

另一方面,一 ...

個人認為,多活動嘅中學係比一般既定常規活動多,及少學校會有的活動而有的就是多活動之中學。至於,供過於求就必需經過競爭,當然,如果中學係為咗推廣該活動嘅話,人數應該不會有限制。如我校之"中國舞"係出名亦多人報名,報名人數係無限制,人人皆有機會學習。有關個別活動之資料,你可以去聽簡介會時向有關學會咨詢清楚,這些都是升中選校其中要知的考慮。

其實,我覺得多唔多活動,係睇學校的策略,發展方向,是否學業(DSE成績)第一,還是全人發展。具體就係預留幾多時間你,還是很容易區分的。
如果好多功課,多補堂,補習,考試測驗,每日返學上堂功課溫書已經用盡所有時間精力,就算學校參加幾十個club, team,也沒有精力去“活動”。

反之,少測考,功課適量,彈性大,同學有自己的時間,才可能去參加各種活動。如果自己有興趣而學校沒有的活動,可以幾個朋友一起創建一個學會,自己做fundamental member, 幾過癮。

醒目開學勳章 王國長老

小女小兒都係運動白痴,某程度上理解樓主疑慮
我認同,如果活動比賽都係選尖子,一般平民百姓無得join,佢有誇啦啦嘅校隊都唔關我事,除非學校team spirit好強,同校真心好想去做啦啦隊打氣都與有榮焉 (有嘅,但去到全港稱霸級數又有team spirit嘅學校唔多)

咁情況下我會留意學校所謂多元發展有無顧及平民百姓(雖然好難8,真係要問返校內家長至知),例如一般黎講學生做領袖生嘅機會(su, 社,班,咩咩委員,sub com,好多架wor)。攪唔同嘅活動,是否每次只讓果幾個尖子參加。例如班代表、班際壁報比賽、社際xx比賽、司儀等,唔駛尖子至做得丫

我反而覺得活動同校隊無關, D運動校隊, 樂團, 合唱團, 出去比賽係另一樣嘢, 特定有才能的同學玩。

學會嗰啲要自己主動報名, 但有D多活動的學校其實好多班際表演, 例如聖誕表演, 好多嘢策劃又多嘢玩的年度開放日, 每班都要玩(即係班裡的學生點都有負責的部份), 又會有咩設計比賽呀(fashion呀, 環保呀etc), 總之想玩冇話冇機會, 一定會assign到d嘢比你, 如果一心自己摺埋就冇計啦....

似乎,樓主所指嘅活動,並非係指靜態活動喎~~~
‹ 上一主題|下一主題