用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放棄直資中學改大抽獎
go

放棄直資中學改大抽獎

請問放棄直資中學改大抽獎,還趕得切嗎?

mancon 發表於 20-4-21 22:14

直資抽飛要官津自行/抽奬死缐在16/4 !
抽飛時間已過!

你可以打去直資問下, 雖然過了16/4, 有些直資如未提交資料去教育署, 可能還會彈性處理。

subb 發表於 20-4-21 22:18
直資抽飛要官津自行/抽奬死缐在16/4 !
抽飛時間已過!

16/4 好似只係自行deadline
大抽獎好似依家先至填緊表,5月才交大抽獎

樓主要問問收咗佢孩子嘅直資交咗小六資料表名單俾EBD 未(直資交名單上EBD deadline 理論上係 5月初)? 如未交的話,可以依家向直資攞返小六資料表,然後填大抽奬表格

想請教咁多位,今天收到直資取錄,聽聞過了17/4, 可以照註冊直資,亦可填表參加大抽獎派位,因過了17/4, 是否屬實呢?謝謝解答

回覆 KittyMelody1 的帖子

發夢啦你

KittyMelody1 發表於 20-4-21 22:49
想請教咁多位,今天收到直資取錄,聽聞過了17/4, 可以照註冊直資,亦可填表參加大抽獎派位,因過了17/4,  ...

不是,這一刻接受直資學位,是不能大抽獎,今年直資是5月4號前要交名單給教育局。除非5月中之後岀的offer 啦

小時了了 發表於 20-4-21 22:36

老實講大部分應該未交都話交左

tung0409 發表於 20-4-21 22:57
不是,這一刻接受直資學位,是不能大抽獎,今年直資是5月4號前要交名單給教育局。除非5月中之後岀的offer  ...
謝解答。

小時了了 發表於 20-4-21 22:36

IC.. THX, 里個位好似好灰色地帶 ! 
真係要問教育局 ! 

我諗最重要是《家長承諾書》 及《小六學生資料表》的正本,在邊方手中。。

KittyMelody1 發表於 20-4-21 22:49
想請教咁多位,今天收到直資取錄,聽聞過了17/4, 可以照註冊直資,亦可填表參加大抽獎派位,因過了17/4,  ...
which school?
As I know, in past years, you are correct and you can join the 大抽獎 too.

subb 發表於 20-4-22 10:29
IC.. THX, 里個位好似好灰色地帶 ! 
真係要問教育局 ! 
It is true too.
When will you submit 《家長承諾書》 及《小六學生資料表》to the 直資中學?

The submission date would be important in this situation.

On-on123 發表於 20-4-23 15:21
which school?
As I know, in past years, you are correct and you can join the 大抽獎 too.
唔係啩?你係咪講緊私校可以抽奬、不是直資?

newmommy 發表於 20-4-23 16:25
唔係啩?你係咪講緊私校可以抽奬、不是直資?
直資都得, 例如而家申請LKP, 有 offer 的話都已 5 月, 可抽獎的