用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真今年自行收乜人?
樓主: kittychit
go

坑真今年自行收乜人?   [複製鏈接]

little_kid 發表於 20-8-19 23:31
謝謝! 那麼,區內banding, 全港banding 幾時知?

與派排位表同一時間知

mcl203 發表於 20-4-25 12:46

你講出重點了,7X幾個以往收生人數是否全為B1生~~~

真小校長去年在talk 講過, 真小大約在90名內也是派band one 學校,(灣仔band 2, 可以是他區band 1) 抽到咩學校,睇隋機no. ,如果接近70-90的最好轉區,(如東區)相對競爭力較大。如果隨機no. 差,真的會出事。真小band one 率很高,但真小派不入真中,只怪太多真小fans放真中為第一志願了。一個餅,點夠咁多個人分?

mikalaw 發表於 20-7-21 14:28
今次可証實今年坑真無論在自行或叩門都不會偏幫邊沿或 band 2 親生女。所有入到坑真的 band 2親生女都是派 ...

對!不會偏幫,大家也是看運氣

hkpapa852 發表於 20-7-21 18:34
如何証明呢?
如果真係B1學生,無理由佢地乙1唔入反而B2會入到

真中太多fans, 要看隨機no. 了,B2入到真中?咁邊個定義那位是B2? 我估今年無啦!B2派到入真中應該是好幾年前的事了!基灣也可以有60%以上band one, 以真小家庭背景,有60%以上band one 一點也不出奇。
可以拎灣仔其他囡校小學4年級及5年級的卷同真小比較,就知真光的卷一d都吾淺。相反,拎住Mps、兩軒、寶血,李賜豪的卷,程度差很遠呢⋯⋯呢幾年真小程度加深,也對比過sppcs 的卷,中英常程度相約,除了數學,因為sppcs 數學程度好高

201808 發表於 20-8-21 23:47
真小校長去年在talk 講過, 真小大約在90名內也是派band one 學校,(灣仔band 2, 可以是他區band 1) 抽到 ...

請教70-90名可以揀什麼學校?

201808 發表於 20-8-21 23:47
真小校長去年在talk 講過, 真小大約在90名內也是派band one 學校,(灣仔band 2, 可以是他區band 1) 抽到 ...

你拎住坑真邊啲卷,去同MPS啲乜卷去比?用中文嘅卷去比英文嘅卷乎?~~~

mcl203 發表於 20-8-23 19:30
你拎住坑真邊啲卷,去同MPS啲乜卷去比?用中文嘅卷去比英文嘅卷乎?~~~
...
中文和英文已經可以比較。及有看過英數vs中數及英常vs 中常的內容。

201808 發表於 20-8-23 20:04
中文和英文已經可以比較。及有看過英數vs中數及英常vs 中常的內容。

但問題係,好似,MPS P5已經唔派卷俾家長㗎喎~~~

mcl203 發表於 20-8-23 20:33
但問題係,好似,MPS P5已經唔派卷俾家長㗎喎~~~

我上面是提及是4、5年級的卷,包括以上各學校,5年級上學期有派卷的。老實說,我自小朋友升小已有看灣仔區內學校課程,交換試卷、練習及作文題目。冇必要吹水(我只是冇看過St Francis 的卷)

201808 發表於 20-8-23 20:39
我上面是提及是4-5年級的卷,包括以上各學校,5年級上學期有派卷的。老實說,我自小朋友升小已有看灣仔區 ...

又好似,MPS一上P5就唔派卷,只係堂上俾學生睇卷,睇完即收果隻~~~

mcl203 發表於 20-8-23 20:42
又好似,MPS一上P5就唔派卷,只係堂上俾學生睇卷,睇完即收果隻~~~
...
我估你誤會了我寫的內容

rainbowcov 發表於 20-8-19 07:01
今年好似 多數係b1生,冇乜 b2生哦
今年親生band 2女抽番入坑真大有人在。

201808 發表於 20-8-22 00:16
真中太多fans, 要看隨機no. 了,B2入到真中?咁邊個定義那位是B2? 我估今年無啦!B2派到入真中應該是好幾 ...

唔好意思,從Paul Cat dse math 4+,3+ 睇唔出數學程度好高

cafeva 發表於 20-8-24 14:06
唔好意思,從Paul Cat dse math 4+,3+ 睇唔出數學程度好高

灣仔4間B1女校數學4+相若

2019年 MSS | 坑真 | SPSS | SFCC
中文4+ ~57% | 67.5% | 58% | 37% 
英文4+ ~96% | 86.7% | 83% | 71% 
數學4+ ~68% | 66.2% | 67% | 67% 
通識4+ ~76% | 73.2% | 72% | 57% 
主科4+ 74.2% | 73.4% | 70% | 58% 
3322率 [·] | 90.2% | [73-90%*] | 67%

* 3+ 中90% 英100% 數85% 通98%

201808 發表於 20-8-22 00:16
真中太多fans, 要看隨機no. 了,B2入到真中?咁邊個定義那位是B2? 我估今年無啦!B2派到入真中應該是好幾 ...
學校份卷幾深幾淺都好, 只有考好Pre-S1就先會多咗人做到B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果我無記錯,之前回係話,上年校長話頭90位一定係B1生,坑真B1率係非常之高,唔好存有懷疑嘅心~~~

後來,改咗個po,連校長話頭90位一定係B1生,都改咗為頭90位派B1學校。所以,有時啲分享真係~~~

明明話見過P5嘅卷,又變成有啲誤會,世事可以前後好多變化~~~

mcl203 發表於 20-8-24 16:13
如果我無記錯,之前回係話,上年校長話頭90位一定係B1生,坑真B1率係非常之高,唔好存有懷疑嘅心~~~

後 ...
一直都係話P4. P5, 我無特別想針對講MPS, 只不過係你專注問MPS的事而已.........手機打字係有點不方便, 我無意跌入MPS的話題中.....
再者, 程度深淺方面, 我只是說小學程度, 並沒有說是DSE , 為何拉到上高中? 而且我真係無看過中學課程。

201808 發表於 20-8-24 16:35
一直都係話P4. P5, 我無特別想針對講MPS, 只不過係你專注問MPS的事而已.........手機打字係有點不方便, 我 ...

你似乎覆到好亂,DSE係來自po #333~~~

至於,我只係知少少MPS,不可能去討論埋兩軒,李賜豪,有無派卷吧~~~

mcl203 發表於 20-8-24 17:29
你似乎覆到好亂,DSE係來自po #333~~~

至於,我只係知少少MPS,不可能去討論埋兩軒,李賜豪,有無派卷 ...

不要再糾纏了

因為無見過D試卷所以八卦下啫
‹ 上一主題|下一主題