用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真今年自行收乜人?
樓主: kittychit
go

坑真今年自行收乜人?   [複製鏈接]

回覆 gigiyyc 的帖子

不正確,叩門返回坑真的都是 band 1女生,是那些填坑真乙一但又派咗其他 band1中學的女生。叩門一樣睇叩門卷成績。

回覆 Hkccpt 的帖子

就係咁奇,而且唔止一個!

派咗去聖保祿或St Francis

Hkccpt 發表於 20-7-21 14:07
回覆 sze1122 的帖子

咁奇!?

佢可能以候補身份入左自行

mikalaw 發表於 20-7-21 14:14
回覆 Hkccpt 的帖子

就係咁奇,而且唔止一個!

係,真係唔止一個,所以真係唔明(emoji)

今次可証實今年坑真無論在自行或叩門都不會偏幫邊沿或 band 2 親生女。所有入到坑真的 band 2親生女都是派返去的,但反而band 1又有機會派唔番!

gigiyyc 發表於 20-7-21 14:19
佢可能以候補身份入左自行

以候補身份入左自行可能性不大,係大抽獎入的。

sze1122 發表於 20-7-21 14:30
以成績來說,以候補身份入左自行可能性不大,係大抽獎入的。

band 1生入唔到真中但入 st francis, spss的,會唔會係候補自行得左呢

mikalaw 發表於 20-7-21 14:28
今次可証實今年坑真無論在自行或叩門都不會偏幫邊沿或 band 2 親生女。所有入到坑真的 band 2親生女都是派 ...

可能因為band 1自行 中左其他學校(正選/候補)
所以升唔返真中

回覆 Poyau 的帖子

啟思都收咗4個坑小。。。好似之前無咩人入啟思

都有可能,不過以她們 band1的成績,明知統一派入坑真機會很大,正路自行應進取,自一,自二大多數會選坑真和另一間更高級數的學校。

mikalaw 發表於 20-7-21 14:39

都有可能,不過以她們 band1的成績,明知統一派入坑真機會很大,正路自行應進取,自 ...

真中真小係聯繫關係
有家長選擇保險都有可能

派何東由十四減至八,其實不少坑小的邊沿或 band 2 女生都是很有實力的

回覆 christy2011 的帖子

啓思行IB, 今年的時勢,很多家長會重新思索是否比仔女繼續讀DSE

回覆 Ksnoopy 的帖子

入啟思嗰四個可能都係b1生,只係想轉讀書模式

mikalaw 發表於 20-7-21 14:50
派何東由十四減至八,其實不少坑小的邊沿或 band 2 女生都是很有實力的

坑小中文係唔錯

mikalaw 發表於 20-7-21 14:28
今次可証實今年坑真無論在自行或叩門都不會偏幫邊沿或 band 2 親生女。所有入到坑真的 band 2親生女都是派 ...
我想不明白…為何band 1的派不入,反而band 2可以派入的呢?

gigiyyc 發表於 20-7-21 18:04
坑小中文係唔錯

坑真2019年中文4+為灣仔女津之首

2019年 MSS | 坑真 | SPSS | SFCC
中文4+ 56.7% | 67.5% | 58% | 37% 
英文4+ 95.7% | 86.7% | 83% | 71% 
數學4+ 68.1% | 66.2% | 67% | 67% 
通識4+ 75.5% | 73.2% | 72% | 57% 
主科4+ 74.2% | 73.4% | 70% | 58% 
3322率 [·] | 90.2% | 73-90%* | 67%

* 3+ 中90% 英100% 數85% 通98%

MSS 2019
http://www.mss.edu.hk/Achievement/hkdse/HKDSE2019.pdf

坑真 2019
https://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

SPSS 2019
http://www.spss.edu.hk/aboutus/School%20Annual%20Report%201819.pdf

SFCC 2019
http://www.sfcc.edu.hk/school/plan_reports/school_plan/19_20_SR_SDP_ASP.pdf

http://www.sfcc.edu.hk/school/exam.html#DSE2019

sze1122 發表於 20-7-21 14:30

以候補身份入左自行可能性不大,係大抽獎入的。
如何証明呢?
如果真係B1學生,無理由佢地乙1唔入反而B2會入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kidkit 發表於 20-7-21 18:15
我想不明白…為何band 1的派不入,反而band 2可以派入的呢?

唯一解釋係派不入嘅band 1以候補身份入自行,最後無進入統一派位階段
‹ 上一主題|下一主題