用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔BAND 1 女
go

灣仔BAND 1 女 [複製鏈接]

請問乙3放BAND 1女校定TSK較安全?
   3    0    0    0

goodday2020 發表於 20-4-21 01:50
Yes.

goodday2020 發表於 20-4-21 01:50
如果你肯定係B1,灣仔一定入到TSK,所以放TSK喺乙3,基本上係安全既。

王家爸爸 發表於 20-4-21 10:00
如果你肯定係B1,灣仔一定入到TSK,所以放TSK喺乙3,基本上係安全既。
我有一個疑問 :每區 B1位 是包括直聯保留位嗎 ?如果是的話 ,這些保留位會收B2學生, 那麼會有非直聯B1生抽不到B1位的可能嗎?

fefemom 發表於 20-4-21 10:15
我有一個疑問 :每區 B1位 是包括直聯保留位嗎 ?如果是的話 ,這些保留位會收B2學生, 那麼會有非直聯B1生 ...

咁咪要排除直聯位囉,睇可用數字吖嘛~~~

佢哋用直聯位啫,但佢哋1仔率比他校較高嘛,和,佢哋有自己嘅升中路,大部分唔會走出嚟搶街位,除咗3仔~~~

mcl203 發表於 20-4-21 10:45
咁咪要排除直聯位囉,睇可用數字吖嘛~~~

佢哋用直聯位啫,但佢哋1仔率比他校較高嘛,和,佢哋有自己嘅 ...

今年提早公佈埋自行結果,有直聯中學既學生更加清楚自己乙1要點放

王家爸爸    發表於 20-4-22 11:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-21 10:52
今年提早公佈埋自行結果,有直聯中學既學生更加清楚自己乙1要點放

其實係咪一定要通知學生,真聯小學一向都偏向話自行一個都唔收,若通知學生可能會有燥音,令佢哋可能真係一個都唔收,推晒去乙部~~~

mcl203 發表於 20-4-21 11:00
其實係咪一定要通知學生,真聯小學一向都偏向話自行一個都唔收,若通知學生可能會有燥音,令佢哋可能真係 ...

係嫁,呢個安排其實間接亦影響咗直聯中學過往收生部署。

依家要挖埋個肚俾你知其實我係咩時間收你,中小學校長過往美麗的謊言可能已經失效

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-21 11:03
係嫁,呢個安排其實間接亦影響咗直聯中學過往收生部署。

依家要挖埋個肚俾你知其實我係咩時間收你,中小 ...

不過只會有機會影響2仔直升機會~~~

又有吹水分析員又吹啲呢間60%,果間80% B1率,吹水又係作家~~~

mcl203 發表於 20-4-21 11:07

又有吹水分析員又吹啲呢間60%,果間80% B1率,吹水又係作家~~~: ...

影響2仔同邊緣人囉。

直中可能原本諗住自行收番D邊緣人,但今年要提早公佈,如果佢地繼續咁安排,一定會俾直小家長插(點解唔收叻D個班先?)

所以今年坑真,唔知會唔會收小咗聯小學生

hkpapa852 發表於 20-4-21 11:18
影響2仔同邊緣人囉。

直中可能原本諗住自行收番D邊緣人,但今年要提早公佈,如果佢地繼續咁安排,一定 ...

自行收目標1仔囉,其他推去乙部睇彩數~

回覆 王家爸爸 的帖子

肯定係band1呀, 如果乙三放St. Francis有冇機會呢?

goodday2020 發表於 20-4-21 11:46
回覆 王家爸爸 的帖子

肯定係band1呀, 如果乙三放St. Francis有冇機會呢?

灣仔啲選擇大部份表面係幾個位,好難話有冇機會,有風向㗎嘛!

只可以講,灣仔應該夠位~~~

王家爸爸    發表於 20-4-22 11:06

hkpapa852 發表於 20-4-21 10:52
對,今年早咗公佈自行結果,其實玩法會有啲唔同。

mcl203 發表於 20-4-21 11:07

又有吹水分析員又吹啲呢間60%,果間80% B1率,吹水又係作家~~~: ...
我都覺得好多人混淆咗B1率同英中率。

王家爸爸 發表於 20-4-22 11:10
我都覺得好多人混淆咗B1率同英中率。

昨天先係某po同位網友討論,佢將名次同Banding同直屬機制都未搞清楚,仲堅稱話自己好熟書,睇過好多次~~~

王家爸爸    發表於 20-4-22 13:24

mcl203 發表於 20-4-22 11:24
昨天先係某po同位網友討論,佢將名次同Banding同直屬機制都未搞清楚,仲堅稱話自己好熟書,睇過好多次~~ ...

睇過好多次,好熟書。。。。。

呢D對白呢,令我諗起每次測考前問仔女溫書溫成點時,佢地都會好霸氣咁答我:睇咗好多次,好熟啦!

不過通常測考完之後絕大多數都唔敢再咁霸氣咁答我

hkpapa852 發表於 20-4-22 12:44
睇過好多次,好熟書。。。。。

呢D對白呢,令我諗起每次測考前問仔女溫書溫成點時,佢地都會好霸氣咁答 ...
睇過好多次,唔等於熟書,消化咗既書本知識先至係自己可以靈活運用既知識。

hkpapa852 發表於 20-4-21 11:18
影響2仔同邊緣人囉。

直中可能原本諗住自行收番D邊緣人,但今年要提早公佈,如果佢地繼續咁安排,一定 ...

好有興趣知今年坑真自行係點
‹ 上一主題|下一主題