用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年B3乙一咁填是太進取了嗎?
go

今年B3乙一咁填是太進取了嗎?

本來想博乙一:五旬節(阿仔英文A 所以想揾一些有混合班同埋交通可以)                乙二:彭學高(我OK嘅 係交通唔係咁方便)
                乙三:鄧鏡波(是Boy,同埋我覺得多位所以排第三)
但老師否決咗,乙一要填彭學高,咁五旬節同鄧鏡波咪唔可以再填咯? 係咪太保守 咁樣又係咪機會大啲?

chima468 發表於 20-4-20 20:39
本來想博乙一:五旬節(阿仔英文A 所以想揾一些有混合班同埋交通可以)                乙二:彭學高(我OK嘅 係 ...

或許派位乙部  

1 九龍塘
2 彭學高

chima468 發表於 20-4-20 20:39
本來想博乙一:五旬節(阿仔英文A 所以想揾一些有混合班同埋交通可以)                乙二:彭學高(我OK嘅 係 ...

B3生,最差就係派b3,我覺得應該搏下。五旬節應不是全收b2的學校,應有少量位畀b3抽下吧。乙二可考慮鄧鏡波,少了女仔爭,其實彭學高也多人鍾意的,搏了乙一便唔好再搏了。阿仔英文A,b3生英文好的人數應唔多,叩門應有啲優勢,萬一派了b3c,也有機會叩回b3a

回覆 elbar 的帖子

彭學高放乙二還有機會嗎?

如果很定B3生,真係唔好太搏,我睇你講嘅學校,你都係九龍城區校網,要小心填表,如果唔係抽咗入去聖X中學(紅磡街市旁邊),你真係要準備好叩門資料

回覆 WinnieCatCat 的帖子

咁出面寫的Banding通常準確嗎?

回覆 CM.MUN 的帖子

我都明白嘅 但要盡填真係好難

chima468 發表於 20-4-20 23:10
回覆 CM.MUN 的帖子

我都明白嘅 但要盡填真係好難

因為我小朋友都係B3生,所以好明白,我好彩搵到直資,彭學高係band2c-3A中學,所以佢亦係大多數b3生首選,如果我小朋友當楚搵唔到直資,彭學高會係首選之後會係九龍塘同新亞

chima468 發表於 20-4-20 23:08

b2a之後的學校,公布的公開試成績唔多,究竟是b2定b3,真係好含糊。b2a, b3c好容易分,但中間的人人講法唔同,所以我話五旬節唔會收晒b2,因五不是熱門b2校,若是喜歡便填吧!

CM.MUN 發表於 20-4-20 23:19
因為我小朋友都係B3生,所以好明白,我好彩搵到直資,彭學高係band2c-3A中學,所以佢亦係大多數b3生首選, ...
老師的選擇是跟你一模一樣 但我有其他考慮 所以十五十六

chima468 發表於 20-4-20 22:57

有  

chima468 發表於 20-4-20 23:08

最好參考公開試成績如果有

chima468 發表於 20-4-20 22:57

二年前,b3朋友擺乙一入吾到