用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區男仔Banding 問題
樓主: jjbbmom
go

中西區男仔Banding 問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

jjbbmom 發表於 20-4-23 10:57
收到直資 call waiting (暫時唔太方便公開學校名), 參考大家的寶貴意見同小朋友溝通後,我決定離場。
恭喜晒!港島區直資?

bobbob 發表於 20-4-23 14:09
堅嘅意思係學校跟據以往數據及呈分成績而得出嘅banding,唔係家長估估下嗰啲 ...
同意,應該 based on facts and statistics.

bobbob 發表於 20-4-23 14:26
恭喜晒!港島區直資?
九龍

bobbob    發表於 20-4-23 14:52

IloveJJ 發表於 20-4-23 15:32
但佢係南區唯一B1喎!
我哋學校當佢係B1,我又無認識B2生入到。
佢係南區唯一收男生既全英中,但DSE成績沒有B1水平
南區唯一參加派位既B1中學係聖心

其餘身處南區既B1中學仲有港同同聖士提反

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-23 15:32
但佢係南區唯一B1喎!
我哋學校當佢係B1,我又無認識B2生入到。
講開,即係有band 2入到sls啦,唔明點解先前有位b1b老豆話乙1填定sls,驚之後入唔到

bobbob 發表於 20-4-23 16:17
講開,即係有band 2入到sls啦,唔明點解先前有位b1b老豆話乙1填定sls,驚之後入唔到 ...

情傾SLS嘛~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-4-23 16:21
情傾SLS嘛~~~
戥佢仔滴汗。。

bobbob 發表於 20-4-23 16:17
講開,即係有band 2入到sls啦,唔明點解先前有位b1b老豆話乙1填定sls,驚之後入唔到 ...

我之前都打算乙一SLS,  品行我放心,不過預左要自己出手谷.

jjbbmom 發表於 20-4-23 14:31
九龍

九龍區今年多咗call waiting既直資,暫時所知主要係九龍城區同觀塘區個兩間

IYY    發表於 20-4-24 15:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實 sls係小兒的直屬中學,與教書同行分析今年派位形勢,sls係保本之選,同時EDB已確定sls英中,中一四班英文班
意思是中一生有·75%英文達手平╴才能開英文班,並非
兩班中文、兩班英文。而且今年中一band1男仔位中西區不足,
所以選擇sls是合理。

希望大家持平給意見,做一個決定非感性,而是做足分析,
我係放棄直資玩大抽獎

sun爸 發表於 20-4-24 12:51
希望大家持平給意見,做一個決定非感性,而是做足分析,
我係放棄直資玩大抽獎
...
同意!
原來係SLS小學用家,請問,有冇來自SLS小學或者老師或者家長的風,SLS DSE 4+ percentage 係大概幾多?或者 升 local degree 大概幾多? 唔駛好精確,大概20%+, 35%+ or 45%+?

我只去過 open day, 個人感覺校風好好,不過唔谷。

校長連續兩年沒有將公開試成績放在校務報告給公眾人士看。這點就是家長對sls的憂慮😔
不過不代表學生升大學差,只是近年換校長
已經不斷谷初中生,副校積極,老師認真教學
非hea自問做教書,心知同區中學的教學模式
sls確實不錯
至於非坊間所說,band2學校 
band2是指DSE每年整體成績低於某個百分比
其次中一收生高於六成人以上是band2
現在sls今年仍在ED Bband1選擇區之內,

sun爸 發表於 20-4-24 13:20
校長連續兩年沒有將公開試成績放在校務報告給公眾人士看。這點就是家長對sls的憂慮😔
不過不代表學 ...

多謝分享 insight!  

學校開始谷,我覺得在香港的教育遊戲規定下,係大部分家長含淚樂見的。

希望在不遠的將來, SLS 會 publish 個靚 DSE 成績。

jjbbmom 發表於 20-4-24 13:45
多謝分享 insight!  
催谷教學其實有違辦學團體既辦學理念。

hkpapa852 發表於 20-4-24 13:49
催谷教學其實有違辦學團體既辦學理念。

唔覺有違佢哋嘅辦學理念. Hea 先係有違理念

金城武 發表於 20-4-24 16:41
唔覺有違佢哋嘅辦學理念. Hea 先係有違理念
你先去瞭解吓慈幼會吧!
‹ 上一主題|下一主題