用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗vs高主教
go

玫瑰崗vs高主教 [複製鏈接]

代朋友問, 家住九龍, 係咪高主教好啲?
   1    0    0    0

回覆樓主:

當然高記好好多,玫瑰崗升中率非常一般~~~

回覆樓主:

毫無疑問高主教,小學部同中學部都靚仔又相對讀得書。除非你係心儀小班、多國籍、學西班牙文。你當玫小係一間冇中學部嘅學校咁睇,不過玫小都多默測。

回覆樓主:

高主教有直屬中學 升中亦較玫小佳

回覆樓主:

玫小升中會令你好頭痕,
揀間升中亮麗的小學都好重要架!

Wistaria 發表於 20-5-12 08:41
玫小升中會令你好頭痕,
揀間升中亮麗的小學都好重要架!

玫小2019年最多人(36%)升玫中
其他升本地B1中學有29%

2019 SSPA Results
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/SSPA%202018-2019%20(15-7-19).pdf

B1 17 (28.81%)
B2A-1C 1 (1.69%)
玫中 21 (35.59%)
B2/NR/其他 20 (33.90%)
本地: 59 (100.0%)
國際: 5
海外: 1
總數: 65

B1* 17
皇仁 1 聖鄧 3 高主教 1
MPS 3 SPSS 2 SSGC 1
直資: SSC 4 SPCS 1 港同 1

B2A-1C* 1
直資: 培基 1

B2* 11
香港鄧鏡波 7 何東 3 慈幼 1

NR/其他 9
鴨真 1 其他 8

國際 5
KCIS 4 耀中 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

回覆 Poyau 的帖子

玫小vs寶血,係咪升中寶血好d?

christy2011 發表於 20-5-24 09:32
回覆 Poyau 的帖子

玫小vs寶血,係咪升中寶血好d?

寶血升中較玫小好
2019年37%升B1中學

B1 26 (36.6%)
B2A-1C 7 (9.86%)
B2/NR 38 (53.52%)
總數: 71人 (100.00%)

http://www.preciousbloodhv.edu.hk/tc/school.php?id=51

2017/2019 年度小六學生升讀中學名稱及人數一覽表

學校名稱 人數
聖保祿中學 4 (B1)
皇仁書院 1 (B1)
香港華仁書院 2 (B1)
張祝珊英文中學 1 (B1)
庇理羅士女子中學 1 (B1)
聖公會鄧肇堅中學 8 (B1)
嘉諾撒聖方濟各書院 1 (B1)
高主教書院 2 (B1)
聖馬可中學 1 (B1)
港島民生書院 1 (B1)
聖士提反書院 1 (B1)
嘉諾撒書院 1 (B1)
香港真光中學 2 (B1)
香港真光書院 1 (NR)
香港鄧鏡波書院 11 (B2)
中華基金中學 6 (B2A-1C)
賽馬會體藝中學 1 (B2A-1C)
顯理中學 3 (B2)
何東中學 11 (B2)
漢華中學 4 (NR)
東華三院李潤田紀念中學 1 (NR)
聖公會梁季彜中學 1 (NR)
寶血女子中學 1 (NR)
嶺南中學 1 (NR)
鄧肇堅維多利亞官立中學 4 (B2)
六年級學生共71人

1998Ruby1998 發表於 20-4-20 21:11
毫無疑問高主教,小學部同中學部都靚仔又相對讀得書。除非你係心儀小班、多國籍、學西班牙文。你當玫小係一 ...

玫小在升中派位真係麻麻,有更好的選擇,我唔會選。除非已一早預小朋友初中,轉去本地國際或外國。

回覆樓主:

寶血升中好似女仔好好多,男仔好似差小小

Wistaria 發表於 20-5-24 10:09

玫小在升中派位真係麻麻,有更好的選擇,我唔會選。除非已 ...

咁利升中派位嘅網都去唔到過 3 成。

不過可能係因為非純華語學生多,令到 Pre S1 中文科成績唔好,所以 banding 上唔到去。

1998Ruby1998 發表於 20-5-24 10:17
咁利升中派位嘅網都去唔到過 3 成。  

不過可能係因為非純華語學生多,令到 Pre S1 中文科成績 ...

我又不是咁睇,小學似唔係想像之中咁多非華語人,中學部好似多些,我有親戚讀緊小六,除非佢冇講得清楚,反而佢有提過好多有錢大陸人讀。
學校係跟得貼和老師是好的,多測默考,功課多的,什麼也計分,我聽返,感覺學校係谷學生,家長冇得透氣,時常備戰,又或我親戚說得誇張。
但給我感覺是既然咁谷,但升中派位成績又麻麻,這㸃是奇怪的。不過説好多最終中一/初中去了本地國際/外國讀,尤其派入了B2的。如果説抽獎說運氣,考自行/直資/私校 是講實力,似乎又冇特別出色。

回覆樓主:

如果有選擇的(玫小/高主教/寶血)
我會比較喜歡高主教,寶血,最後玫小。
如果我小朋友一定會出國的,我就會選玫小。

Poyau 發表於 20-5-24 09:52
寶血升中較玫小好
2019年37%升B1中學

寶血升中都OK呀

Poyau    發表於 20-5-24 19:55
‹ 上一主題|下一主題