用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校 難考入d定直私校難考入d
樓主: wuyuenlam
go

[小學] 國際學校 難考入d定直私校難考入d   [複製鏈接]

一樣超難
但難道好唔同

國際學校:
1)考小朋友英文能力 要好高 並唔起本地名幼個啲識講識聽英文咁基本

2)睇家長係咪真心buy國際學校個套 考唔到直私先報既家長國際學校見唔少 你估佢地知唔知?

3)睇家長既背景 我都知local school都好著重 但我個人感覺 local school係睇屋企有無資源谷小朋友升名校 有無錢補習 有無人督功課

而國際學校就睇父母係咪可配合學校課程 即係 a)都係第二點既真心buy學校個套 b)家長有無學識 c)係唔係open minded,etc

新個啲 或性價比無咁高既國際學校會要求會咁無高 但如果你自己係buy local 名校多啲既 又甘唔甘心 俾咁多錢讀二三線既學校?

性價比 通常係=價錢/佢既教學聲譽 有啲係開左好多年 都唔算好難入

揀學校 㨂好一條路 搏到盡 無怨無悔
無一條路可以係另一條路既backup plan

lauyinkei    發表於 20-4-25 18:51

Jane1983 發表於 20-4-27 18:22
回覆 yaijing 的帖子

講得無想像中咁好,同講得唔好,到講得好差幾乎要人翻譯咁濟,係好大段灰色地帶。

我都非常認同香港普遍大學生英語水平唔好

但想補充一點

香港D大學學生會會長 通常唔係最精英既人 讀書或武藝叻既未必有時間同想做學生會 (上莊做學生會 其實都幾燒錢燒時間 同埋咩都要跟上莊 其實無咩發揮空間)

通常啲學生會會長係比較玩得 交際手段比較高既人 (總之令到人想投你票 有d甚至只係因為外表靚啲)所以 佢地既英語水平 又唔代表香港大學生精英既英語水平

公道啲講句 香港本地大學生中既精英既英文無咁差 無咁差

三大英文好既人 (proficient in professional and daily context) 都唔少既 當然不是native or near native

再者 一代比一代重視英文 科技又帶泥好多改善英文既機會 (無錢既都可以上網睇劇集學) 下一代既本地學生英文有望可以提升(少少係我個人既願景)

我一直都好認同您所講既 揀學校不是揀語言 (我一開始都將focus放係語言 一年後既今日回望返 覺得唸得太表面了)

同樣 科技都帶泥好多學好中文既機會 希望我地既小朋友可以好好運用

nkd 發表於 20-4-27 14:50
讀本地小學,預左已經有一包飼料,你只要唔好去一間鍾意大包大包餵的小學,自己唔好驚死跑輸又質一包一包 ...

您講得真好!

尤其是最尾個句 真係唔好同國際學校比 不是邊個高邊個低 邊個好啲邊個差啲

而係 無個個環境(考試制度,老師,家長心態等)既配套
DSE既考核本身係死局

lauyinkei    發表於 20-4-28 14:29

Jane1983 發表於 20-4-28 07:55
回覆 細佬Bebe 的帖子

我明白香港最top一批中學生,英文唔係咁差。

對於我自己小朋友 如果佢既英文達唔到最top個啲local 生既英文水平 我不能接受 目標梗係要好過啦

nkd 發表於 20-4-30 12:02
純好奇,你會點量度英文水平?IB lang A?

我無唸過呢個問題
你問得好好

我唸一唸 應該做到: 咩都可用英文自信地表達 同唔識中文既人溝通得好 可以唔背稿地講一篇speech

我就滿意了

IB language A既requirement我未深入了解 我小朋友仲好細

Radiomama 發表於 20-5-1 19:14
如果你有這個要求,日後當孩子到中學時,不妨試試Model of United Nations 或參加Debate team, 都是不錯的 ...

謝分享! bookmarked!!
‹ 上一主題|下一主題