用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人試過 B1C 統一派位中學好過B1A OR B1B ...
樓主: Wendychu
go

有無人試過 B1C 統一派位中學好過B1A OR B1B   [複製鏈接]

swytca 發表於 20-9-11 18:11
培正不是龍校麼,培正好少位,我還真沒看到有一線學校,三私一直的去了培正,你自己可以去查找下,有沒有 ...

個人了解,培正的學位有包括埋"非保留"學位部份,是不可能給予到關係人士,因為响大抽獎人人都有機會可以抽中培正嗰19個非保留學位。

參考資料:
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL3_2020.pdf#page=6

swytca 發表於 20-9-11 19:04
今年中婦多開一班,不代表明天乙二也中
囡囡上屆師姐(即中婦少開一班果年)唔中乙一張祝珊中乙二入左中婦。

醒目開學勳章

ATRT_HFC 發表於 20-9-11 22:11
囡囡上屆師姐(即中婦少開一班果年)唔中乙一張祝珊中乙二入左中婦。
熟悉東區嘅都知band 1學校中,中婦最易執雞

bobbob 發表於 20-9-12 00:16
熟悉東區嘅都知band 1學校中,中婦最易執雞

這樣亦代表"東區"家長填表時不是"盡填"B1中學,越易執雞可能代表越多家長沒有盡填B1中學,越少機會執雞就代表盡填情況顯示越多人係咁做。

LSYHK 發表於 20-9-8 14:09

我反而想擇低少少

我哋聯中係2A。阿細之前係3A!點都要入B2個pool丫嘛,呈一俾我係咁傍住佢溫書!點知努力過頭入咗1C老師打電話嚟suggest自行考兩間1B我同佢講自行諗住報聯中一間,唔得仲有大抽獎,唔小心報間1B自二入咗就弊。佢好大聲咁話:咁咪好囉!

追得到未必好呀

盡填B1中學,和,乙2入到中婦,有乜相連関係?~~~

medicine    發表於 20-9-12 11:07

little_yolky 發表於 20-9-12 09:15
我哋聯中係2A。阿細之前係3A!點都要入B2個pool丫嘛,呈一俾我係咁傍住佢溫書!點知努力過頭入咗1C:wahaha ...

請恕我直言
坦白講 突然由band 3 追到上band 1
你都諗 小朋友個能力上夠唔夠讀band 1

你如果可以搵到讀緊你心儀個間的band 1中學的人 借到佢的校本課程 同 功課黎望下就比較好啲

回覆 little_yolky 的帖子

搵間 Band 1C 或者 Band 1C-2A 自行/直資好啲。Band 1B 都可能有唔少 Band 1A、B 同學,阿妹入到佢可能變左下游/隱形人。阿妹可能會開竅但上面壓住咁多人,要突圍都唔容易,尤其咁多學校揀科係按成績排名,要高中讀理科就要搞掂初中啲文科。

1998Ruby1998 發表於 20-9-12 13:57

搵間 Band 1C 或者 Band 1C-2A 自行/直資好啲。Band 1B 都可能有唔少 Band 1A、 ...

認同呀!B1b中學可能有B1a學生仲多過有B1c學生,長期處於中下游位置要追都幾辛苦。不過,媽咪佢好多時都係擔心過龍,我倒對佢D囡囡抱有信心,要入B1a英中唔會難呢!

nillnill    發表於 20-9-12 22:30

LSYHK 發表於 20-9-12 11:59
請恕我直言
坦白講 突然由band 3 追到上band 1
你都諗 小朋友個能力上夠唔夠讀band 1

我心儀果間係2A喔⋯⋯

1998Ruby1998 發表於 20-9-12 13:57

搵間 Band 1C 或者 Band 1C-2A 自行/直資好啲。Band 1B 都可能有唔少 Band 1A、 ...

完全唔會考慮老師推介果兩間。我同阿妹一心一意入聯中,我覺得2A剛剛好

YmOra 發表於 20-9-12 18:45
認同呀!B1b中學可能有B1a學生仲多過有B1c學生,長期處於中下游位置要追都幾辛苦。不過, ...

我無擔心過龍,係分析客觀現實

聯中有乜唔好,程度啱啱好

YmOra    發表於 20-9-12 20:12

little_yolky 發表於 20-9-12 19:41
我無擔心過龍,係分析客觀現實

聯中有乜唔好,程度啱啱好

但聯中理科成績麻麻,我覺得既然阿細才能同興趣在理科,搵一間門當戶對同理科成績唔錯嘅學校更佳,幫助阿細發揮讀書。

1998Ruby1998 發表於 20-9-12 19:53
但聯中理科成績麻麻,我覺得既然阿細才能同興趣在理科,搵一間門當戶對同理科成績唔錯嘅學校更佳,幫助阿 ...

理科好既一般係B1,正如阿大一樣,文科好既B1其實唔多,培正佢又唔想,有時真係無辦法。

小朋友好難講既,升中可能佢地理、商科都鍾意呢。阿細中文比較差,聯中中文好好,起碼可以幫佢補底。唔駛做死亡之卷。

little_yolky 發表於 20-9-12 19:38
完全唔會考慮老師推介果兩間。我同阿妹一心一意入聯中,我覺得2A剛剛好
...
我都覺得你揀聯中幾適合,band1C 讀2A校會舒服d。而且,聯中都幾多功課,我囡都話擔心跟不上,幸好老師全部都好nice。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-9-12 08:49
這樣亦代表"東區"家長填表時不是"盡填"B1中學,越易執雞可能代表越多家長沒有盡填B1中學,越少機會執 ...
中婦問題在於學校谷而且無乜活動,不是太多band 1生嘅首選,所以band 1生有機會乙2中,但校長講過(幾乎)所有學生係band 1,勸喻成績唔太好嘅學生唔好報

bobbob 發表於 20-9-13 00:10
中婦問題在於學校谷而且無乜活動,不是太多band 1生嘅首選,所以band 1生有機會乙2中,但校長講過(幾乎) ...

icthx.thx

與我區的不同。例如,我區的"銀禧"响以前B1生乙5仍然可以執到雞抽入,e+要填乙2才有大DD信心執到雞。個人認為,以前能夠响乙5仍然有機會入銀禧的其中一個因素係因為很多人提早填B2中學無盡填B1中學而致,現在情況變咗的其中一個因素係近年多咗人明白大抽獎之遊戲規則會選擇""盡填""B1中學而令銀禧未有機會流落乙5位置。我女間小學自從更換了升學主任後,多咗向B1學生家長灌輸"""盡填想法""",學校入B1率明顯提升了。

‹ 上一主題|下一主題