用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂沛兒幼稚園
go

樂沛兒幼稚園 [複製鏈接]

有冇用家可以分享樂沛兒幼稚園, 例如語境、師資、課程深淺等...? 我小朋友報咗K1.

上網見話呢間學校D老師都幾nice, 毎班都唔多學生,不過其實學校一班到底有幾多個N, K1, K2 & K3 學生?

我見討論區唔多有關呢間幼稚園的討論...請用家分享一下, 謝謝!!
   2    0    0    0

我都想知

朋友讀過,好像一班十幾人

如果有其他心儀學校,我會考慮其他。因為我都是N班家長,感覺學校課程只是催谷,不斷要求參與學校額外下午興趣班去補足課程。例如現在學校停課,通常都要家長問左學校下一步先有答案,學校好似無乜計劃及方案,感覺好差,所以退學了

回覆 Xinletter 的帖子

我依家仲有考慮土瓜灣方方。
可以麻煩你分享下學校點樣催谷學生呀?下午興趣班可以唔報嗎?唔報會小朋友唔會跟唔上?
現在停課,學校不是有用Zoom上堂嗎?請問可否詳細D講下點解你覺得學校無乜計劃及方案?
我想報樂沛兒K1, 上網爬文見到有家長話樂沛兒老師好有愛心,課程用STEAM教學以引發小朋友的好奇心,每班有一位國語、一位英語老師及一位廣東話班主任,似乎幾好....
你小朋友是男定女?佢鍾意返樂沛兒嗎?

我朋友話幾好,升小唔錯,小一上傳統學校都應付到,中英文基礎好。

回覆 NatNatBao 的帖子

學校每月都派通告,有兩文三語班上,好似上完去考試既。我見放學後有學生留校食飯,食完去上堂。應該唔報都得,但跟唔跟到課程就唔肯定了。

Zoom好似係3月先有,早前話拍片,然後又改分組zoom,後來又接到電話先話三十幾人一齊zoom。老師係好既,不過只是覺得學校行政一般

我朋友話佢沒有上下午的班,但仔仔都跟到,但係今次停課都係空前絕後,其實好多幼稚園剛剛開始都有些亂,唔止這一間幼稚園,我自己小朋友的私立幼稚園(不是樂沛兒)都是三月開始Zoom,第一次老師都唔太識用,小朋友大叫老師唔識Mute,搞到畫面不停轉,到現在老師掌握好好,我都沒有投訴,因為疫情下人人都不容易,自己既然是選擇了私立,就一起走下去,今次是沒有人可以預計的事。

Xinletter 發表於 20-4-24 09:22

Zoom好似係3月先有,早前話拍片,然後又改分組zoom,後來又接到電話先話三十幾人一 ...

請問你小朋友一班有幾人?官網課室啲圖片好似吾大,會吾會好迫?

回覆 Bobobeemama 的帖子

因為是N班,上學期每個月都有學生夠2歲就插班,去到上學期尾,見家長見到名單已經有24-26人,係逼既。有問過老師,話下學期都有7-8個新生。如果正常開學,應該會有成30人一班。每個月都有新生要適應,所以我個女返黎會話xx喊...

我小朋友舊年都係讀N班,可能哥哥讀其他幼稚園有對比,樂沛兒的課室空間算大,今年囝仔上咗K1,一直非常滿意佢哋兩文三語嘅課程,以佢嘅交學費,能夠比到咁高質素嘅課程同師資,香港好難搵。舊年好些同學仔,就算去咗龍校上K1,都專登返嚟讀課後班。我小朋友暫時仍然要瞓晏覺,所以冇參加課後班,但程度都追得上,仲讀得好開心,三個班主任都好有心❤️
比起哥哥嘅九龍塘幼稚園,樂沛兒深淺適中。之前哥哥讀嘅學校程度非常深,學校支援少,要放學自己出去搵補習班。但弟弟喺樂沛兒讀,我放晒手俾老師,佢而家兩文三語都好流利,自己可以識得讀英文同普通話嘅教科書,上學期仲參加左普通話朗誦比賽,個個同學都攞到名次,超開心!
我一向好少上社交平台,不過近來疫情緣故,留喺屋企時間多咗,無意間睇到呢個post。
佢哋係停課咁耐除咗zoom同老師互動兩日之外,仲每日都有兩文三語教學短片,keep住仔仔程度。好欣賞學校由校長到校工姐姐,都充滿活力同愛心!你地放心揀呢間學校!雖然學校只有五年,又唔算大校,但過去幾年畢業生都好出眾,你哋上網睇吓佢個網頁同埋Facebook就知

Xinletter 發表於 20-4-22 16:52
如果有其他心儀學校,我會考慮其他。因為我都是N班家長,感覺學校課程只是催谷,不斷要求參與學校額外下午 ...

我都是N班家長,感覺真是好差,行政混亂,大失所望!所以都退學了

回覆 NatNatBao 的帖子

點解唔繼續方方?

我個小朋友係樂沛兒畢業生,學校做得好好,外藉老師全都是英美籍,好少外籍老師咁有愛心,學校嘅跨學科好有啟發性。
好感謝學校團隊上下一心,校董同校長會有個別傾談,幫我哋如何選擇合適小學,我個小朋友同其他同學仔都考入好理想嘅直資/私立小學❤️❤️❤️
‹ 上一主題|下一主題