用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直升中
樓主: Pancake1005
go

三私一直升中   [複製鏈接]

今年SFA early bird(2019年8月 interview揀卒)入 到DB有8/9個, 好勁!我朋友仔是其一! 其實sfa男女仔都有好多直資offer, 但有好多人放棄offer, 等自行,今年改制(提早公佈自行)就唔清楚啦!

awowo 發表於 20-4-23 22:25
今年SFA early bird(2019年8月 interview揀卒)入 到DB有8/9個, 好勁!我朋友仔是其一! 其實sfa男女仔都 ...

入DB,APS 一般都 1x 個,所以時常都話DB 話响三月大圍 interview 果批之前,已經一早收得八八、九九。 即係話合適的人,DB 一早已經叫左去 interview , 出埋 offer.

Sheep06 發表於 20-4-23 22:41
入DB,APS 一般都 1x 個,所以時常都話DB 話响三月大圍 interview 果批之前,已經一早收得八八、九九。 即 ...

所以三月dbs offer個個post 基本上大部分都係waiting

1998Ruby1998 發表於 20-4-19 22:52
唔洗跨區去到九龍,受谷又願意自己谷嘅話,港島救恩、蘇小、聖私、St Clare、高主教、坑真都幫到你。如果咁 ...

想借位一問,你所提及的幾間小學,邊間係屬於谷的小學,而邊間是需要自己谷的,謝謝!

Sheep06 發表於 20-4-23 22:41
入DB,APS 一般都 1x 個,所以時常都話DB 話响三月大圍 interview 果批之前,已經一早收得八八、九九。 即 ...

朋友仔地區津校都因特殊技能19年8月都收DBS offer。其實,真係入得8899,計3私1直加YW小學和地區高手,所剩無幾。(有D離題,不過有感而發)

Kathyka 發表於 20-4-23 23:40
想借位一問,你所提及的幾間小學,邊間係屬於谷的小學,而邊間是需要自己谷的,謝謝!
...

我覺得係家長谷多過自己谷,因為升中始終係自己。

我講不出邊間更谷,但我覺得都尚可以分兩種

傳統+家/校專攻學術:蘇小、聖私、St Clare、高主教 (雖有中學部,但外闖都相對多)

正常:救恩、坑真 (坑真女仔印象中外闖唔多)

只要不是龍校,升中大家都搏命。

apap08 發表於 20-4-23 23:44
朋友仔地區津校都因特殊技能19年8月都收DBS offer。其實,真係入得8899,計3私1直加YW小學和地區高手,所 ...

2個同學仔地區津校都係一早特異功能收offer

我想請教一下,如在這些學校小朋友是band1 頭,如想入LS, QC等學校,是否津校派位90%會中,因我參巧大家之前的post,見遊戲規則是以成績的位置派位,即是否小朋友全港排名越前,簡學校的次程越先?有冇理解錯玩法?thks

ivypooh 發表於 20-4-24 13:08
我想請教一下,如在這些學校小朋友是band1 頭,如想入LS, QC等學校,是否津校派位90%會中,因我參巧大家之 ...

你意思大抽獎?自行睇排名面試,抽獎睇運氣只睇band唔睇排名

ivypooh 發表於 20-4-24 13:08
我想請教一下,如在這些學校小朋友是band1 頭,如想入LS, QC等學校,是否津校派位90%會中,因我參巧大家之 ...
理解有誤。人家的意思是適應將來學習程度,不至於脫節,比如。B1c抽到QC又如何?次次考拉尾……
另外以成績派位主要係以計算大約幾多B1.

大抽獎,機會率係均等的。

回覆樓主:

即呈分試純分學生屬band 1,2,3? 分完所屬band, 再圍內大抽獎分先後次序簡學校?成績較好的,就在自行派位有優勢?

ivypooh 發表於 20-4-24 13:41
即呈分試純分學生屬band 1,2,3? 分完所屬band, 再圍內大抽獎分先後次序簡學校?成績較好的,就在自行派位有 ...

呈分係呈個分數。自行會按rank order,大抽獎按banding.

即每個學生呈完分後,有個rank order for自行,再跟據他屬哪一個banding for最後的大抽獎

ivypooh 發表於 20-4-24 14:06
即每個學生呈完分後,有個rank order for自行,再跟據他屬哪一個banding for最後的大抽獎
...

Yes,簡單可以咁理解

ivypooh 發表於 20-4-24 14:06
...
要知道自行除了成績ranking order 要好, 學校揀學生還會睇埋其他嘢.

Ok, 明白了,Thks

awowo 發表於 20-4-23 22:25
今年SFA early bird(2019年8月 interview揀卒)入 到DB有8/9個, 好勁!我朋友仔是其一! 其實sfa男女仔都 ...
每年10個正常,只係前年少咗好多得3個
‹ 上一主題|下一主題