用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直升中
樓主: Pancake1005
go

三私一直升中   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-4-19 23:06
過往不少三私一直家長,成日話學校入官津個班大部份都係自行已成功,今年大家應有真正答案,我又真係想知事 ...

我都好想知,三年後就要為小朋友準備升中呢個大project

1998Ruby1998 發表於 20-4-19 22:52
唔洗跨區去到九龍,受谷又願意自己谷嘅話,港島救恩、蘇小、聖私、St Clare、高主教、坑真都幫到你。如果咁 ...

謝謝你詳細分享呀! 不過有啲麻煩。。。小朋友現在StStephen女讀,所以點都要等大抽獎,睇下入唔入得番小學,唔可以take救恩或直資offer,坑真又唔收超大B

過往不少三私一直家長,成日話學校入官津個班大部份都係自行已成功,今年大家應有真正答案,我又真係想知事 ...

TSL、APS 同 KTS 好多都考直資。唯一叫做可以肯定嘅,就係 SFA 入 St Jo、TSL 入 MSS 呢啲都應該係自行上岸。冇理由佢地全部都係跟屋企地址灣仔網咁啱抽中掛。

我都想知各校自行離場力有幾高。

1998Ruby1998 發表於 20-4-20 09:02
TSL、APS 同 KTS 好多都考直資。唯一叫做可以肯定嘅,就係 SFA 入 St Jo、TSL 入 MSS 呢啲都應該係自行上 ...

SFA學生入讀直資中學比例一向係相對地低。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Pancake1005 發表於 20-4-20 08:51
謝謝你詳細分享呀! 不過有啲麻煩。。。小朋友現在StStephen女讀,所以點都要等大抽獎,睇下入唔入得番小 ...

所以建議你唔好限死自己一定要讀基督教/冇宗教/唔可以考直資,考左、有 offer 先再諗下一步,反正你嘅下一步只有一個:大抽獎。到時候 touch wood 你乜 offer 都冇,得救恩 offer,咁你會唔會放位搏抽獎?

冇人知道自己會唔會得米,亦冇人預算到今年會發生咁多事情搞到升小、插班計劃亂曬。年年都識小朋友學術好表達能力好,感覺十拿九穩,點知第一 round 就 reject,真係死都唔知死在哪兒。有啲學校諗住陪跑,點知又過關攞埋 offer,真係唔到你唔信。

hkpapa852 發表於 20-4-20 09:05
SFA學生入讀直資中學比例一向係相對地低。

呢個現象都幾神奇下,深水埗都算不上係靚網,學校實力亦強,按道理考直資應該保障大啲而且又相對其他學校更有優勢。

莫非 SFA 比較少活動,而直資睇活動所以唔啱玩?

1998Ruby1998 發表於 20-4-19 22:52
唔洗跨區去到九龍,受谷又願意自己谷嘅話,港島救恩、蘇小、聖私、St Clare、高主教、坑真都幫到你。如果咁 ...

有無睇過救恩升中先講㗎?~~~

mcl203 發表於 20-4-20 09:19
有無睇過救恩升中先講㗎?~~~

根據佢地自己用家講,預留 30 位升匯基,每年大概 8-10 個入港同。咁假設最後入讀匯基 15 個 (應該唔止 15),港同 8 個,其他 Band 1 校都係得一個人入,咁都起碼 45% Band 1。

根據用家,救恩大約一半人入港同、赤提、匯基、中基。除非用家理解錯誤,估算救恩點都有 60% Band 1,做到 60% Band 1 都算唔錯,尤其中西區唔太利男仔大抽獎升中。陳守仁上年都好似係 64% 呢個位。咁救恩都算得上中西區非直屬嘅最強。

莫非你有獨家數據? 不妨開心些牙大家一齊研究,我同其他人都想知救恩實力。   

1998Ruby1998 發表於 20-4-20 09:34

根據佢地自己用家講,預留 30 位升匯基,每年大概 8-1 ...

原來你估有60%B1率,見你好有經驗吓,咁我明你點解有咁睇法了~~~

上年放榜,K校校長派結果前少少宣佈,話最後係40-50個學生(當時一級170人)係大抽獎,我估佢應該係睇返派位結果和學生填表地區得出嘅數字....

mcl203 發表於 20-4-20 09:38
原來你估有60%B1率,見你好有經驗吓,咁我明你點解有咁睇法了~~~
...

世界真係變了,以前老人家會話,唔信事實都信吓個算盤~

又根據香港爸爸啲上年P5學生人數,中西區~1806人,1/3係B1生=602人
依某些估算某私小可達60% B1率,咁我又估SH,SS,SC都唔會少過60%,5校加埋人數約~550人,60% B1係330人
其他小學,1256人,可以去分272個B1位,即係平均21.7% B1率~
我信唔信部計算機好呢?~~~

gigayan 發表於 20-4-20 09:59
上年放榜,K校校長派結果前少少宣佈,話最後係40-50個學生(當時一級170人)係大抽獎,我估佢應該係睇返派 ...

校長收到個份派位資料,其實係有講幾多人係自行被取錄,所以唔駛估

不過9成校長唔會公佈呢D資料,等家長繼續發夢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Pancake1005 發表於 20-4-19 22:32
謝謝解答!!

其實我小朋友今年考小一,正考慮如何部署及選校。 中學除了兩大神校,我最心儀英華女,所以 ...

如果交通安排無問題,KTS/APS 的確係好好嘅選擇
但要留意,APS直資階段已經有好offer,抽獎數據只能參考

St Peter 的確有吸引力!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

思澄爸爸 發表於 20-4-19 11:57
早一两個月學校問要填番轉不轉網/跨區,有什么作用?好似話多數人都㨂不轉的。
...
轉,到係跟住址轉,最大作用係就近入學,另外就係可選擇可能較心儀嘅校網但如果係有直屬中學嘅話,轉校網就揀唔到直屬中學

好多人揀唔轉,好可能係住同區,或者唔轉好過轉

恐龍家

hkpapa852 發表於 20-4-20 10:06
校長收到個份派位資料,其實係有講幾多人係自行被取錄,所以唔駛估

不過9成校長唔會公佈呢D資料,等家 ...

哦.... 咁上年係4x個人大抽獎,其他係直資/自行離場

IloveJJ 發表於 20-4-20 10:15
SFA有男生寧願等SJC而唔要直資offer的,佢哋會放棄SPC, YW,我朋友實際經驗,結果都真係入到。
...

這幾年都有你所講的結果

IloveJJ 發表於 20-4-20 10:15
SFA有男生寧願等SJC而唔要直資offer的,佢哋會放棄SPC, YW,我朋友實際經驗,結果都真係入到。
...

咁又係,除左九龍灣,真係冇乜邊間可以咁多入 St Jo ,齋計男仔都八分一機會,等得過。

小曳人 發表於 20-4-20 10:07
如果交通安排無問題,KTS/APS 的確係好好嘅選擇
但要留意,APS直資階段已經有好offer,抽獎數據只能參考

APS生唔少有體藝傍身的~~~
‹ 上一主題|下一主題